Linkuri accesibilitate

Plecarea lui Mişin este o pierdere importantă, o slăbiciune evidentă a PCRM


Victor Stepaniuc în studioul Europei Libere
Victor Stepaniuc în studioul Europei Libere

Victor Stepaniuc: „Argumentele care s-au adus astăzi, în principiu sunt valabile: scheme neclare şi lipsite de sens promovate de Vladimir Voronin şi de Mark Tkaciuc”.


Europa Liberă în dialog cu ex-deputat comunist Victor Stepaniuc, astăti preşedinte al Partidului Popular Socialist, după plecarea din fracțiunea comunistă a altor trei deputați.

Victor Stepaniuc: „Plecarea lui Mişin, în primul rând al lui Mişin, este desigur o pierdere importantă, este o slăbiciune evidentă a partidului şi a fracţiunii PCRM, este indiscutabil. Acuma urmează să se înţeleagă foarte bine, care vor fi acţiunile acestui grup care a plecat din PCRM şi în ce măsură Vadim Mişin înţelege oportunitatea momentului. Ce trebuie să facă şi cum trebuie să procedeze. Pentru că este una să pleci în semn de protest şi este altceva să construieşti ceva durabil, de perspectivă.

Şi trebuie să recunoaştem că PCRM, necătând la toate plecările care au fost în aceasta perioadă, obiectiv a rămas cel mai puternic partid de stânga, iar Vladimir Voronin are o autoritate foarte mare. Plecarea lui Mişin este argumentată. Argumentele care s-au adus astăzi, în principiu sunt valabile, poate nu toate, dar o parte sunt valabile. Indiscutabil că preşedintele Voronin a apropiat de sine în ultimii ani o grupare, deşi acolo sunt câteva curente. Au fost tot timpul în PCRM.

Aceasta îi deranjează foarte mult şi pe mulţi activişti din teritoriu, dar îi deranjează şi pe acei care fac parte din pleiada de activişti care au pornit cu Vladimir Voronin partidul în 1993, iar Mişin este de fapt unul dintre activiştii de influenţă ai partidului. El a venit în 1993-1994, adică a fost printre primii.

Din păcate, Vladimir Voronin pe majoritatea absolută a acestor lideri, activişti importanţi în partid care au o autoritate, el i-a izolat. Înaintarea masivă, neargumentată a unor tineri, care i-a făcut pe unii miniştri la vârsta de 25-27 de ani, pe alţii i-a făcut membri ai executivului politic, lipsiţi de pregătirea elementară şi rupţi de interesele partidului şi rupţi de masele de partid din teritoriu, desigur aceasta a deranjat foarte mult. Aceasta este o faţetă.

Este a doua faţetă, este al doilea aspect, este vorba şi de politicile şi de tacticile care au fost alese de conducerea partidului, mai ales după 2005, după 2007 la alegerile locale, cu eşecul total, pe care poartă vina concret Mark Tkaciuc. În 2009, tacticile care au dus la înfrângerea masivă a partidului, când nimeni nu a mai înţeles ce se întâmplă, şi după şapte aprilie, şi înfrângerea din 29 iulie, şi în toamna lui 2009 când a putut fi organizată foarte clar o coaliţie de centru-stânga.

Acuma, de fapt Mişin vorbeşte cu aceleaşi argumente în mare parte cu care noi am vorbit, s-a criticat tacticile partidului şi aceasta este cel mai important. Desigur că acum partidul se află într-o situaţie foarte complicată şi-n această capcană, logică, el a nimerit mai ales ambiţiilor şi acestor scheme neclare, şi lipsite de sens promovate de Vladimir Voronin şi de Mark Tcaciuc. Pentru că ce înseamnă un partid parlamentar, cel mai puternic partid în republică, care astăzi se află în afara parlamentului. Acesta este un comportament logic şi practic este un comportament anti – constituţional.

Mişin fiind un jurist, puternic, unul dintre cei mai puternici jurişti ai comuniştilor, el este doctor în ştiinţe, el are o lucrare foarte interesantă care se numeşte „Separarea puterilor în R. Moldova ”. El înţelege foarte bine că de fapt a deraiat de la unele principii ale statului de drept, nu numai alianţa de guvernare, dar şi comuniştii. Şi atunci, fiecare trebuie să-şi înţeleagă partea lui de greşeală, aceste două mari grupări şi să revină la o anumită normalitate, relaţiile dintre guvernare şi opoziţie. Deci, comuniştii ţin poziţia de extremă şi în acest sens şi eu înţeleg foarte bine logica lui Mişin în situaţia concretă.”

Europa Liberă: Dar a rămas cineva din garda ceea veche în partid?

Victor Stepaniuc:
„Este multă lume încă.”

Europa Liberă: Nu, din acei fruntaşi cum aţi fost dvs.?

Victor Stepaniuc:
„Din fruntaşi, lume în partid este multă, dar ea este izolată, ea este acum, de fapt după plecarea lui Mişin ea nimereşte în general fără reprezentanţi în conducerea partidului. Adică, Vladimir Voronin s-a înconjurat cu persoanele care astăzi nu pot fără dânsul, care o să-l menţină ca drapel în frunte, fiindcă el a putut să aibă anumiţi temeri de concurenţă cu Neguţă, cu Ţurcanu, cu Stepaniuc, cu Dodon, cu Mişin cu nu ştiu cine. În rest, acum nu are şi nu întâmplător băieţii aceştia rămân după câte s-a văzut pregătirea Congresului, ei şi-au păstrat, şi-au selectat delegaţii la Congres în aşa fel ca gruparea aceasta a lui Tcaciuc să menţină poziţiile de bază şi mai departe în conducerea partidului.”

Europa Liberă: Credeţi că plecarea are legătură cu Congresul?

Victor Stepaniuc:
„Indiscutabil că este legat. Tacticile sunt greşite, selectarea la Congres este greşită, proiectele care sunt pregătite, deci ele nu reflectă toată realitatea obiectivă. Mai mult ca atât, eu cunosc că s-a încercat de propus ca din programul partidului să fie exclusă prevederea despre integrarea europeană şi lucrul acesta nu a fost susţinut. Acum urmează ca cineva să abordeze aceasta problemă la Congres, o să vedem cum o s-o abordeze.

Şi al doilea moment important este atitudinea faţă de Uniunea vamală Rusia – Belarus – Kazahstan, care preşedintele Voronin şi conducerea partidului o susţin acum, dar o susţin în contradicţie cu prevederile programului partidului. Deoarece în programul partidului este scris altceva. Şi ei, pe de o parte susţin, iar pe de alta blochează colectarea semnăturilor.

Mişin a anunţat că el astăzi vede mai mult relaţiile Moldovei cu Rusia decât cu Europa. Cum să nu se supere, dacă conducerea partidului nu doreşte să elimine din programul partidului lucru care încurcă. Voronin nu doreşte din cauza că tot el a insistat. Vladimir Voronin nu prea are obiceiul de-aş recunoaşte greşelile, el poate să dea vina pe cine vreţi, iar Tkaciuc are acelaşi caracter, de fapt. Ei ce nu ar face sunt în afara criticii, deoarece aşa a fost timpul aşa a trebuit de procedat.

Conducerea partidului care ar trebui să fie una principială şi ar trebui să fie exemplu pentru adepţii şi activiştii de rând, s-a încurcat în aşa măsură în declaraţiile lor obtuze şi contradictorii, duplicitare că de acum lumea începe să nu prea aibă încredere.”

Europa Liberă: De la acest Congres ne aşteptăm la surprize?

Victor Stepaniuc:
„Eu cred că surprize nu sunt de aşteptat. Faptul că ei îl propun pe Vladimir Voronin mai departe preşedinte este corect. Ei acum nu au altă variantă. Ei au avut câteva variante în trecut, dar ele acum nu sunt pe ordinea zilei. Acum cine nu ar fi numit în afară de Voronin, el ar diviza şi ar segmenta, şi ar surpa şi mai mult coeziunea partidului. În cazul de faţă, alegerea candidaturii este una evidentă, dar acolo lupta care se aşteaptă între cele trei grupări, este în ce măsură o să fie înaintată în consiliul, în executivul politic persoane de la toate trei grupări. Deoarece astăzi dominaţia totală este a grupării lui Tkaciuc şi aceasta îi deranjează pe toţi ceilalţi.”
XS
SM
MD
LG