Linkuri accesibilitate

Europa condusă 6 luni de o țară falimentară: Ciprul


In plină criză economica, Europa va fi condusă de o țară pe jumătate ocupată militar și condusă de un președinte comunist.


Sistemul rotativ al președinției UE va aduce în curând la șefia clubului european una din țările sale cele mai neobișnuite, în primul rând prin faptul că este divizată: Ciprul. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.

Ciprul va prelua incepand de la 1 iulie presedintia rotativa de 6 luni a Uniunii Europene si exista teama, neexprimata oficial, ca diplomatia europeana si imaginea exterioara a Uniunii s-ar putea prabusi la un nivel istoric al lipsei de respectabilitate si de credibilitate.

Cind a fost instaurat acest sistem al presedintiei rotative de 6 luni, Europa nu avea decit șase membri si sistemul era considerat unanim a fi cel mai democratic cu putinta. Chiar si mai tarziu, cu 12 membri, fiecarei tari îi venea randul la fiecare șase ani si se presupunea ca mai putea exista un soi de continuitate in diplomatie.

Acum, dupa primirea Croatiei in UE anul viitor, fiecare membru va prelua presedintia pentru șase luni la fiecare 14 ani!... Desigur, importanta acestei presedintii rotative nu mai e cea din trecut; UE are acum un presedinte nominal al Consiliului - actualmente belgianul Herman Van Rompuy - si un serviciu diplomatic teoretic autonom, condus in prezent de britanica Catherine Ashton. Totusi, tara care detine presedintia rotativa a UE continua sa reprezinte fatada Uniunii si sa se ocupe de administrarea afacerilor curente.

Or, Cipru e o tara despre care mediile financiare afirma din ce in ce mai insistent ca se afla in pragul falimentului. Guvernul de la Nicosia nu a ascuns faptul ca va fi nevoit sa gaseasca rapid citeva miliarde de euro inainte de preluarea presedintiei europene, altfel zis: luna aceasta.

Presedintia Ciprului va fi foarte dificila, incepind chiar de la relatiile cu propriii sai vecini: Turcia, care de patru decenii ocupa militar nordul insulei, a anuntat deja ca isi va ingheta relatiile diplomatice cu Uniunea Europeana pe durata presedintiei Ciprului. In taina, multi diplomati de la Bruxelles prevad un dezastru in termeni de imagine publica. In plina criza economica, intre o Rusie din ce in ce mai autoritara si o America concentrata asupra alegerilor ei prezidentiale, Europa va fi condusa de o tara falimentara, pe jumatate ocupata militar si condusa de un presedinte comunist care va trebui - teoretic - sa discute de la egal la egal cu Putin si Obama.

Asteptand acel moment, guvernul cipriot a vindut deja Chinei o parte din aeroportul din Larnaca. Putin si Obama nu urmau oricum sa aterizeze acolo.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG