Linkuri accesibilitate

„Poporul moldovenesc ne-a ales ca sa fim reprezentaţi in Parlament, nu să ieşim în stradă”


Vadim Mișin
Vadim Mișin

O dezavuare a politicii de autoizolare a PCRM.


ERATĂ: Radio „Europa liberă” regretă citarea greșită într-o emisiune de joi a unei declarații făcută de deputatul Marc Tkaciuc. Într-o convorbire telefonică cu unul din redactorii noștri, Marc Tkaciuc a afirmat că Partidul Comuniștilor va depăși șocul „trădării” lui Vadim Mișin, care a părăsit fracțiunea comunistă. Tcaciuc a adăugat apoi că „dar iată cum va face faţă acestei probleme Vadim Nikolaevici nu se ştie”. Din nefericire, datorită calității slabe a liniei telefonice, redactorul postului nostru de radio a înțeles greşit numele „Vadim Nikolaievici”, confundîndu-l cu „Vladimir Nikolaievici”, al liderului comunist Voronin, ceea ce ar fi putut duce la deducția eronată că remarca lui Marc Tkaciuc s-ar fi putut referi la preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Facem cuvenita rectificare, şi ne cerem scuze pentru orice neplăcere creată de această eroare neintenționată.

Trei deputați comuniști, în frunte cu veteranul Vadim Mișîn, au anunțat astăzi că nu mai pot accepta boicotul prelungit al Parlamentului decis de partidul lor și că vor părăsi fracțiunea PCRM din legislativ. Detalii are Liliana Barbăroșie.

Vadim Mişin, care a stat alături de Vladimir Voronin încă de la începutul partidului, sugerează că acum nu mai este de acord cu politica „de autoizolare” promovată de PCRM şi a anunţat că părăseşte acest partid alăturându-se opoziţiei parlamentare neafiliate:

„Poporul moldovenesc ne-a ales ca sa fim reprezentaţi in Parlament, nu sa ieşim in strada. Am incercat in repetate randuri sa conving partidul sa revenim in Parlament, dar nu am fost auzit. Cred că vom aduce mai mare folos cetatenilor in sala de sedinte a Parlamentului, decât in afara lui”, a spus Mişin, vorbind şi în numele celor doi colegi care l-au sprijinit.

Anunţul, făcut în Parlament, unde fostul apropiat a lui Voronin a reapărut astăzi după un boicot de câteva luni, are loc într-un moment important pentru comunişti. Ei se pregătesc să organizeze în două zile primul din ultimii 10 ani Congres convocat fiind în opoziţie.

După aflarea veştii, comuniştii şi-au adunat activul, iar ulterior i-au solicitat o reacţie deputatului Mark Tkaciuk: „Acum o săptămână am avut plenara, iar Mişin, fiind membru al Comitetului central, a participat activ, a ridicat mâna, nu s-a opus nici unei decizii. Suntem într-o situaţie foarte complicată. I-am cunoscut pe aceşti tovarăşi foarte bine şi nu i-am bănuit niciodată că ar putea trăda. Ceea ce s-a întâmplat este un şoc pentru partidul nostru. Înţelegem că partidul va înfrunta această situaţie, dar iată cum va face faţă acestei probleme Vadim Nikolaevici nu se ştie.”

Potrivit unui alt fost comunist, Victor Stepaniuc, plecarea lui Mişin
Victor Stepaniuc în studioul Europei Libere
Victor Stepaniuc în studioul Europei Libere
din PCRM ar avea însă în primul rând legătură că numele lui Mark Tkaciuk: „Este cunoscut că Vladimir Voronin şi-a apropiat o anumită grupare în ultimii ani, iar acest lucru îi nemulţumeşte pe cei care au stat la începutul partidului. Şi mai sunt tacticile de la 2005 încoace, toate eşecuri datorate lui Tkaciuk.

Dintre liderii alianţei, doar liberalul Mihai Ghimpu nu a salutat gestul celor trei: „Când oamenii procedează aşa, o fac dintr-un interes, fie politic, fie economic.”

Iar socialistul Igor Dodon a profitat din nou de ocazie să anunţe că nu doar comuniştii ar putea avea probleme după această mişcare, ci şi liberalii: „Sunt convins că socialiştii vor avea în scurt timp fracţiune parlamentară, iar apoi depinde de înţelepciunea celorlalţi ca cele două extreme, comuniştii şi liberalii, să fie înlăturaţi din Parlament.”

Şi pentru analiştii politici, posibilitatea ca poziţia liberalilor în alianţa de guvernare să fie şubrezită odată cu desprinderea celor trei de grupul comuniştilor este acum destul de probabilă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG