Linkuri accesibilitate

România nu duce o politică de acordare a cetățeniei române în masă sau pe criterii etnice (Evenimentul Zilei)


Victor Ponta în postura de semi-premier, interimar (Adevărul).


Presa de la București se ocupă astăzi printre altele de unele tensiuni între România și Ucraina. Detalii are Tania Radu.

Dupa ce miercuri Ministerul de externe ucrainean reprosa Romaniei eliberarea unui mare numar de pasapoarte românesti pentru cetatenii ucraineni, MAE român raspunde printr-un comunicat solicitat de Evenimentul Zilei. Documentul subliniaza ca România nu duce o politica de acordare a cetateniei române in masa sau pe criterii etnice, nici in privinta Ucrainei, nici in privinta altor state. Legislatia româna in materie este conforma pe deplin cu practicile internationale in domeniu.

Practic, legea cetateniei acorda doar niste facilitati de natura procedurala fostilor cetateni romani sau descendentilor acestora pana la gradul III de rudenie, in cazul in care si-au pierdut cetatenia din motive istorice, independent de vointa lor. Prevederi asemenanatoare cuprinde si legislatia ucraineana a cetateniei – sustin oficialii diplomatiei romane. Supararea Kievului se leaga de faptul ca o lege noua permite folosirea asa-numitelor limbi regionale, in paralel cu limba de stat ucreaineana. Daca romanii sau moldovenii isi pot certifica in numar mai mare apartenenta etnica, atunci mai multe comunitati vor beneficia de dreptul de a-si folosi limba materna (limba regionala).

Ministerul român de externe explica insa ca acordarea cetateniei nu este intotdeauna urmata de eliberarea unui pasaport de calatorie. Purtatorul de cuvant al MAE ucrainean era citat ieri in presa de la Bucuresti cu afirmatia ca a obtine pasaport romanesc inseamna a comite o infractiune, un delict care trebuie sa fie sanctionat.

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si-a manifestat ingrijorarea fata de stramutarea catorva familii de romi din Baia Mare in cladirile unui fost combinat de cupru, dezafectat. Romii isi construisera ilegal locuinte improvizate pe malul unui parau, dar dupa stramutarea in fostele birouri ale combinatului, mai multe persoane s-au imbolnavit. Exista suspiciunea ca in cladire se afla substante daunatoare sanatatii – de unde si reactia ambasadei. Cazul nu a fosat inca analizat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, al carui presedinte, Asztalos Csaba Ferenc, nu poate spune daca e de competenta sa sau e vorba de un caz penal, informeaza portalul de stiri si comentarii Hotnews.

Ministrii cabinetului Ponta sunt in continuare sub tirul comentatorilor din presa. In Adevărul, Mircea Vasilescu gaseste deplorabila optiunea de la Educatie, unde este mentinut un semi-ministru, un interimar, dupa doua numiri controversate si de aceea retrase. Lipsa de vointa de a numi un titular competent la acestui portofoliu il pune pe Victor Ponta in postura de un semi-premier, si anume interimar, spune comentatorul.

Europarlamentarul Cristian Preda acorda un interviu pentru ziare.com, in care lungeste lista ministrilor care n-ar avea ce cauta la guvern: ministrul culturii, Mircea Diaconu, este cercetat penal; ministrul economiei, Daniel Chitoiu, isi contrazice in mod penibil propriile decizii, inregistrate pe camerele de luat vederi. In sfarsit, ministrul justitiei, Titus Corlatean, este suspectat de presa ca i-ar fi sugerat premierului Ponta o numire scandaloasa, repede retrasa, si care era de natura sa-l salveze pe fostul premier Adrian Nastase de o sentinta cu inchisoarea, pentru coruptie. Invitatul acestui interviu din ziare.com, Cristian Preda, ii cere premierului Ponta sa confirme sau sa infirme ipoteza ca Titus Corlatean i-ar fi intins o capcana.
XS
SM
MD
LG