Linkuri accesibilitate

Cearta pe cererea de interzicere a manifestaţiilor unioniste (Jurnal.md)


Federalizarea ar însemna „kaput” pentru independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. (Ziarul de Gardă)

În „Adevărul” aflăm că Banca Mondială oferă Republicii Moldova bani pentru modernizarea sistemului termoenergetic din capitală, dacă CET-urile fuzionează cu Termocom. Vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că această abordare este singura soluţie reală pentru datoriile istorice şi curente ale Termocom, alternativa fiind lichidarea întreprinderii. Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie, critică însă proiectul şi spune că aceste contravine nu doar logicii, dar și legislaţiei. „Dacă va fi creată, această nouă structură ar putea fi mai degrabă o piedică în calea companiilor care sunt gata să investească în producţia de energie termică din Capitală, asigurând astfel tarife mai mici. Or, CET-urile noastre au ajuns să producă energie electrică şi termică la cele mai mari tarife din regiune şi chiar din Europa“, a adăugat expertul.


Portalul de ştiri Jurnal.md scrie că un proiect de lege înaintat de Partidul Socialiştilor, prin care se cere interzicerea manifestaţiilor unioniste a provocat o ceartă între liderul PL Mihai Ghimpu şi cel al PSRM, Igor Dodon, în cadrul Comsiei Juridice a Parlamentului. Autorul proiectului, Igor Dodon, a făcut trimitere la un articol din Constituție care prevede că partidele politice care militează împotriva suveranităţii ţării sunt neconstituţionale. Până la urmă, proiectul nu a întrunit numărul de necesar de voturi pentru a fi avizat pozitiv, aşa că urmează să fie dezbătut în plenul Parlamentului, se mai arată în articol.

Potrivit publicaţiei moscovite „Kommersant” Comitetul de anchetă al Federației Ruse a prelungit ancheta penală împotriva lui Oleg Smirnov, fiul fostul lider al Transnistriei, Igor Smirnov, suspectat de deturnare de fonduri în valoare de 160 de milioane de ruble, alocate de Rusia pentru Tiraspol în calitate de ajutor umanitar. Decizia în cauză a fost luată pe motiv că anchetatorii ruși au nevoie de mai mult timp pentru verificarea noilor probe care ar confirma acuzaţiile ce se aduc fiului fostului lider transnistrean.

Ziariştii săptămânalului „Ziarul de Gardă” au căutat să afle de la mai mulţi experţi de ce Rusia insistă ca Chişinăul să recunoască Tiraspolului statutul de „parte egală” în negocieri. Moscova vrea, astfel, să se spele de orice acuzaţie că a fost parte şi chiar parte-agresoare la războiul din 1992? Sau nu numai? În opinia fostului ministru al Apărării, Ion Costaş, „Moscova totdeauna a vrut să fugă de orice răspundere pentru războiul pe care l-a provocat la Nistru. „Egalitatea” statutului pe care-l cere Rusia pentru Transnistria, înseamnă nu doar asta. Închipuiţi-vă ce s-ar întâmpla, dacă Moscova ar recunoaşte Cecenia, Inguşetia, Daghestanul sau Tatarstanul subiecţi egali cu Rusia? Şi fiecare cu drept egal? Aşa e şi aici. Federalizarea ar însemna „kaput” pentru independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova”, conchide generalul Ion Costaş.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG