Linkuri accesibilitate

O lume izolată


Va să zică mass-media întoarce pe toate feţele accidentele rutiere în care au murit şi au fost grav răniţi mai mulţi oameni, guvernanţii şi funcţionarii ies la rampă, vorbesc, cu frunţile încreţite de îngrijorare, despre securitatea traficului, despre monitorizarea felului în care se eliberează permisele de conducere şi despre sancţionarea şoferilor nedisciplinaţi, vitezomani şi aghezmuiţi. Toată lumea discută zile în şir despre dramele de pe şoselele patriei, se fac talk-show-uri, răsună declaraţii din toate părţile. „Şi care e rezultatul?” te întrebi în mod normal.

Acum, probabil, e prematur să analizăm rezultatele, dar cîte ceva ar merita semnalat deja. Iată, deci, un crîmpei proaspăt de realitate autohtonă. Un şofer în stare de ebrietate urcă în Fordul lui, merge cu o viteză excesivă şi loveşte doi pietoni minori, apoi dă bir cu fugiţii de la faţa locului şi ajunge într-un stîlp. Iar minorii ajung ulterior la spital cu leziuni. Scena asta are loc chiar în zilele în care presa şi guvernanţii vorbesc din zori şi pînă-n noapte despre securitatea circulaţiei rutiere, despre accidentele recente foarte grave. Şi te întrebi în mod normal în ce dimensiune locuieşte şoferul acela aghesmuit? E una din două: ori omul habar nu are de frămîntarea mediatică, ori îl doare-n cot temeinic de toate talk-show-urile consacrate accidentelor. Cîinii latră, iar caravana iresponsabilităţii şi amatorismului continuă să defileze pe şoselele patriei. Iar intuiţia îmi şopteşte că asemenea omuleni, proiectaţi parcă dintr-o dimensiune paralelă, izolată, vor mai apărea pe drumurile naţionale, din nefericire.

Şi am impresia că numai cu vorbărie nu vom realiza mare lucru. Mai rău, nu vom realiza mare lucru chiar dacă vom introduce acum amenzi astronomice şi vom elimina corupţia din şcolile de şofat şi din poliţie. Mai e nevoie de ceva şi mă tem că acest lucru nu va fi făcut pentru că pare imposibil. Ar trebui curăţate şoselele de tot felul de ageamii cu acte în regulă. Ar trebui să se facă o comisie naţională, cu oameni incompetenţi şi incoruptibili, care luni şi ani de zile să verifice profesionalismul tuturor şoferilor patriei. Sînt aproape convins că mulţi dintre cei care circulă nestingheriţi acum pe drumuri ar pica testul. Dar aşa ceva la noi nu se va face, fireşte, pentru că nu avem nici bani, şi nici mare interes.

Aşa că să ne ferească Dumnezeu de şoferii năuci proiectaţi din dimensiuni paralele...

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG