Linkuri accesibilitate

Letargie electorală în România


Rezultatele de duminică ar putea scoate la iveală că USL domină ţara cu o majoritate periculoasă.


La sfârşitul săptămânii, în România au loc alegeri locale. Despre candidaţi şi miza votului, mai multe de la Sabina Fati, corespondenta Europei Libere la Bucureşti:

Pentru prima data in ultimii 20 de ani, batalia alegerilor locale pentru Bucuresti a fost data inaintea scrutinului propriuzis, iar campania electorala din tara este mai putin alerta decit de obicei. Exista cel putin doua explicatii pentru letargia din Romania cu patru zile inaintea alegerilor locale: in primul rind diferenta mare in sondaje dintre USL, Uniunea Social-Liberala aflata la putere si PDL, care nu reuseste sa se obinuiasca in opozitie si care este stigmatizat din cauza masurilor extrem de dure luate in ultimii doi ani, iar in al doilea rind este vorba despre noua lege prinvind alegerile locale care prevede ca primarii vor fi alesi duminica din primul tur, nu dupa doua tururi de scrutin ca pina acum. Deci, indiferent de scor, candidatul clasat pe primul loc devine primar, ceea ce face ca bataliile electorale sa fie mai putin interesante, mai ales in localitatile in care primul clasat se afla la o distanta mare de al doilea clasat, cum este cazul Bucurestiului, unde medicul Sorin Oprescu, care ocupa fotoliul primarului general este cotat in sondaje cu 65 la suta, in vreme ce pe locul doi se afla democrat-liberalul Silviu Prigoana care abia atinge 20 de procente. Raportul se mentine si in majoritatea sectoarelor, in ciuda umorului exersat de pilda de deputatul PDL, Toader Paleologu, fost diplomat care intr-unul dintre sloganuri indeamna „votati ologul si Paleologul”, cu referire la candidatul PDL pentru primaria genreala, Silviu Prigoana care si-a pierdut un picior intr-un accident de munca in urma cu aproape 30 de ani.

Campania electorala pentul scrutinul local a fost complicata si de faptul ca PDL nu a mai vrut sa candideze sub culoarea portocalie, iar conducerea partidului a hotarit ca in fiecare localitate in functie de aliantele pe care le poate face, formatiunea sa foloseasca la alegere ce culoare vrea. Din acest motiv partidul nu mai poate, de exemplu, sa-si transmita un mesaj unitar prin traditonalele clipuri video. In tabara puterii sint altfel de probleme, fiindca alianta dintre liberalii si socialistii romani, care functioneaza la centru e greu de aplicat in teriotoriu, unde adversitatile se mentin de 20 de ani. USL a decis sa prezinte candidati comuni in toata Romania, dar exista multe localitati in care contracandidatii s-au luat la bataie la propriu, iar altele in care din cauza nemultumirilor socialistii refuza sa ajute la campania liberalilor sau invers. Chiar si asa, cercetarile arata ca votul de duminica ar putea aduce pentru Uniunea Social Liberala o victorie de circa 60 la suta, care prefigureaza o majoritate serioasa si la alegerile generale din noiembrie.

Totusi cel mai greu rezolvabile ecuatii din aceasta perioada sint cele din interiorul comunitatii maghiare, unde se infrunta trei formatiuni, iar doua dintre ele sint sustinute de oficiali de la Budapesta, iar morisca declaratiilor nationaliste a inceput din aceasta zona si a fost continuata de premierul roman Victor Ponta, care l-a amenintat pe presedintele Paralamentului Ungar, Laszlo Kover ca l-ar putea expulza daca va continua sa aiba discursuri pe care partea romana le-a catalogat drept extremiste.

Asadar desi in joc sint mize mari, alegerile locale din Romania stirnesc mai putine pasiuni decit de obicei, iar rezultatele de duminica ar putea scoate la iveala ca USL domina tara cu o majoritate periculoasa si ca PDL ar putea pierde o parte din marile municipii pe care le administreaza de mai multi ani mai ales in vestul Romaniei.

Politigraf

XS
SM
MD
LG