Linkuri accesibilitate

„Moldoveneasca” devine o limbă regională în Ucraina (Adevărul)


Kievul cere Bucureştiului să nu dea paşapoarte româneşti ucrainenilor (EvZ)


Doua stiri despre Ucraina sunt prezente in ziarele din Romania. Prima se refera la solicitarea adresata de ministrul de externe ucrainean autoritatilor romane de a nu mai elibera cetatenilor ucraineni pasapoarte romanesti. Ieri, la o conferinta de presa de la Kiev – noteaza Evenimentul zilei – Oleg Voloșin a sustinut ca ucrainenii care primesc pasaport romanesc comit o infractiune, care trebuie sa fie sanctionata, intrucat Kievul se opune dublei cetatenii. „Vom face totul pentru a controla acest proces, este o chestiune de competenta Serviciului de Securitate al Ucrainei”, a spus diplomatul din tara vecina.

O alta stire, aparuta in editia centrala a ziarului Adevarul, anunta adoptarea in prima lectura, in Rada Suprema de la Kiev, a unui articol de lege favorabil minoritatilor romana si moldoveneasca din Ucraina. Legea defineste limba de stat si 11 limbi regionale, intre care romana si moldoveneasca. Minoritatile care le vorbesc le vor putea folosi inclusiv in relatia cu autoritatile, pentru ca actele de guvernare locala vor fi redactate bilingv. In acelasi act normativ se garanteaza minoritatilor romana si moldoveana dreptul la educatie in limba nationala si in limbile regionale respective.

Editorialul ziarului Adevarul discuta tensiunile diplomatice dintre Romania si Ungaria, declansate de intentia reinhumarii pe teritoriu romanesc a unui poet ungar controversat, dar si de vizita electorala (privata), in Transilvania, a Presedintelui Parlamentuhlui de la Budapesta. Laszlo Kover este, in acelasi timp, vicepresedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar, formatiunea concurenta Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania. In opinia autorului acestui comentariu, Ion M. Ionita, Partidul Civic Maghiar este o alternativa extremista la moderatia politica dovedita de doua decenii de UDMR. De vina ca s-a ajuns aici ar fi presedintele Traian Basescu, care “a dat apa la moara” acestei formatiuni politice mai noi, l-a sprijinit, de asemenea, prin PDL pe Lazslo Tokes sa ajunga in Parlamentul European. Si toate – presupune jurnalistul – drept razbunare pentru ca UDMR a votat, in 2007, pentru suspendarea sa din functie.

Subiectul cel mai comentat este insa astazi distrugerea inceputului de reformă din invatamant, incercata de guvernul PDL pe viziunea ministrului Daniel Funeriu. Editorialul lui Gabriel Gachi din Evenimentul zilei ajunge la concluzia ca, in invatamant, „suntem in cea mai brutala restauratie din ultimul deceniu” (am citat). Actuala putere, citam, „vrea o masa amorfa, imbecilizata, debusolata”. Aceeasi concluzie si in articolul lui Laurentiu Mihu, din Romania libera. Ministrul actual Liviu Pop „reprezinta insasi esenta si oglinda breslei”, care, se subantelege, nu doreste standarde de performanta in invatamant, ci confortul aranjamentelor cu iz politic care au functionat si pana acum.
XS
SM
MD
LG