Linkuri accesibilitate

Restauraţia din învăţământul românesc


Ministrul socialist al educaţiei din România propune retragerea camerelor video introduse la examenele de BAC pentru a stopa copiatul.
Ministrul socialist al educaţiei din România propune retragerea camerelor video introduse la examenele de BAC pentru a stopa copiatul.

…începe în forţă la iniţiativa sindicatelor, care s-au opus mereu racordării la standardele europene.


In Romania fiecare partid care vine la putere vrea sa schimbe principalele legi nu doar in ceea ce priveste fiscalitatea sau justitia, ci si in domeniul educatiei. Asa se face ca de 15 ani incoace reforme ale invatamintului sint lansate din patru in patru ani, mai mult pentru a satisface orgoliile ministrilor de resort, decit pentru a creste standardul educatiei autohtone.

Dupa schimbarile facute in ultimii ani de guvernarea de dreapta, inclusiv in sensul inaspririi examenului de Bacalaureat, noul guvern de centru-stinga vrea sa modifice din mers regulile, bulversindu-i inca o data pe elevi, pe dascali, pe parinti. Ministrul educatiei, Liviu Pop, fost lider sindical in acest domeniu si interimar in fotoliul pe care il ocupa a declarat ca vrea sa introduca Bacalaureatul diferentiat din 2013, cu doi ani mai devreme decit prevede prezenta lege. Aceasta schimbare inseamna ca de anul viitor cei care vor da examenul de maturitate in Romania nu vor mai avea un subiect comun pe tara, ci in functie de profilul liceului pe care il termina. Bacalureatul diferentiat ar putea sa le usureze viata elevilor din clasele terminale, daca sint anuntati din timp. Numai ca schimbarea din mers a materiilor le da deja batai de cap profesorilor, care predau dupa o anumita programa, parintilor care au investit resurse inclusiv in meditatii si elevilor care s-au pregatit deja pentru subiecte unice pe tara la limba romana si matematica.

Ministrul roman al Educatiei raspunde de fapt cererii sindicatelor de profil care preseaza pentru ca cele doua probe scrise pe care le vor diferentiate sa fie introduse de anul viitor si nu din 2016, asa cum fusese prevazut pentru ca sa fie aplicate doar celor care incep anul acesta clasa a 9-a. Pe linga proba comuna de limba si literatura romana, pentru profilul real din filiera teoretica probele ar urma sa se dea la matematica plus proba transdisciplinara la stiinte, care poate fi chimie, fizica sau biologie. Elevii de la profilul umanist ar urma sa dea o proba la o limba de circulatie internationala si o alta la geografie, istorie sau stiinte socioumane.

O alta modificare propusa de noul ministru socialist al Educatiei din Romania se refera la retragerea camerelor de luat vederi prin care examenul de Bacalaureat este supravegheat pentru a stopa obiceiul endemic al copiatului din ultimii 20 de ani. Anul trecut dupa ce a fost aplicata aceasta metoda a camerelor de supraveghere, jumatate dintre candidatii la Bacalaureat nu au reusit sa ia note de trecere.

In acest fel guvernul de centru-stinga din Romania demonstreaza ca mizeaza de cantitatea celor admisi la Bacalaureat si nu pe calitatea lor, intr-o perioada in care se preconizeaza repolitizarea totala a sistemului educational incepind cu inspectorii si incheind cu directorii de scoli si licee, care nu vor mai fi alesi de consiliile de conducere ale institutiilor pe care le conduc ci de inspectorii selectati pe criterii clientelare de partid.

Restauratia din invatamintul romanesc incepe in forta, la initiativa sindicatelor, care nu au avut niciodata vederi progresiste si care s-au opus mereu racordarii tarii la standardele europene.
XS
SM
MD
LG