Linkuri accesibilitate

Şeful statului pune umărul în lupta cu corupţia


Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

Preşedintele Nicolae Timofti propune majorarea salariilor judecătorilor şi critică lipsa de de control asupra averilor demnitarilor.


Consiliul Suprem de Securitate, întrunit astăzi de Nicolae Timofti pentru prima dată de când a devenit preşedinte, a pus în discuţie subiectul luptei cu corupția după recenta aprobare de către parlament a unei reforme în domeniu. Republica Moldova a fost recent criticată de UE pentru progresele lente în combaterea corupţiei, iar imediat după aceste critici autorităţile au început reforma centrului anticorupţie întârziată de mai multe luni din motive neclare. Dar au mai rămas multe probleme nesoluţionate, iar printre ele constituirea unei autorităţi pentru controlul averilor demnitarilor. Liliana Barbăroşie relatează:

Deşi este ferm convins că nu justiţia este veriga slabă în procesul de luptă cu corupţia, preşedintele Nicolae Timofti şi-a început discursul tot cu acest domeniu. Şeful statului le-a spus membrilor Consiliului Suprem de Securitate că din justiţie ar trebui să fie eliminaţi oamenii bănuiţi de corupţie, iar celor rămaşi ar trebui să li se majoreze salariile, chiar dacă va fi necesar să se apeleze la fondurile promise de europeni pentru reformarea domeniului.

„Eu am vorbit cu domnul Schuebel şi mi-a spus că sunt mecanisme prin care ar putea fi oferite anumite sume de bani în acest scop”, a repetat deja în faţa jurnaliştilor Nicolae Timofti, după ce premierul se arătase sceptic că banii europeni ar putea fi folosiţi pentru majorări de salarii judecătorilor. Salarii care ar trebui să ajungă, aşa cum estima nu demult şeful statului, până la câteva mii de euro pentru a-i lipsi pe magistraţi de tentaţia unor venituri ilegale.

La fel, şeful statului a spus că autoritatea de control asupra averilor demnitarilor, întârziată de mai multe luni, ar trebui să fie creată în regim de urgenţă, iar conducătorii unor instituţii importante de luptă cu corupţia, cum ar fi MAI, centrul anticorupţie sau procuratura ar trebui să fie numiţi în bază de concurs, nu pe criterii politice.

Cum subiectul depolitizării instituţiilor de forţă a devenit unul tradiţional de un an încoace, de când a fost lansat de premierul Vlad Filat,dar nu s-a mişcat mai departe de declaraţii de intenţii, am căutat să aflu cel puţin cine şi de ce a blocat constituirea comisiei de integritate. Autoritatea ar fi trebuit să exercite controlul asupra averilor demnitarilor încă din luna martie, dar nu a fost constituită nici până în prezent, lăsând declaraţiile de avere ale demnitarilor să se prăfuiască prin birourile instituţiilor publice. Iată ce spune preşedintele parlamentului şi liderul democraţilor, Marian Lupu:

„E o luptă acolo pe interior, pentru că este recomandarea consiliului naţional al ONG-urilor şi mai este un candidat susţinut de 3 ONG şi atunci se cam dă o luptă care s-a transferat la nivel de fracţiuni parlamentare. Sper să depăşim aceste probleme. PD sigur nu-şi doreşte această funcţie.”

Liberalul Mihai Ghimpu pare însă să sugereze limpede că, din nou, întârzierea atât de criticată de europeni are la origine consideraţiuni politice:

„Aberaţii. Problema e în cu totul altceva. Societatea civilă a desemnat un candidat, o doamnă, şi o componentă a alianţei nu este de acord cu această doamnă. De aceea comisia juridică nu poate lua decizia.”

Şeful statului le-a mai reproşat astăzi instituţiilor menite să lupte cu practicile păguboase că nu au reuşit până acum să-i prindă din urmă pe marii corupţi. Directorul centrului anticorupţie, Viorel Chetraru, crede însă că structura pe care o conduce și-a făcut de-a lungul anilor datoria, dar vinovații nu au fost pedepsiți din cauza atitudinii binevoitoare a justiției.

„Nu numai justiţia trebuie să răspundă pentru că se duce un om la primărie şi dă bani. Responsabilă este întreaga societate”, i-a apărat şeful statului pe magistraţii din rândul cărora s-a desprins nu demult, atunci când a fost ales şef de stat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG