Linkuri accesibilitate

Legea educaţiei şi revanşa gerontocraţiei (Hotnews)


Evenimentul zilei rezuma astazi stirea difuzata de ziarul Kommersant despre posibila investigare a lui Igor Smirnov si a ministrului sau de stat pentru securitate Vladimir Antiufeev pe motiv de trafic de arme, rapiri si fraude financiare. Cristian Campeanu, care semneaza articolul, pune totul in contextul intereselor economice ale Rusiei in Transnistria si citeaza Hotnews, care pusese anterior in circulatie aceste informatii.

Presa de la Bucuresti constata ritmul extrem de alert al restauratiei pe care o face noua putere investita acum o luna. In Adevarul, Liviu Antonesei se refera la modificarile antidemocratice aduse legislatiei electorale. O prima etapa fusese deja opera fostului guvern democrat-liberal, arata autorul, dar noua majoritate USL-ista, „nici n-a ajuns bine la putere ca a si purces la siluirea perversa a democratiei parlamentare”. PDL a legiferat anul trecut votul intr-un singur tur de scrutin pentru primari, iar USL-ul l-a instituit acum pe cel uninominal pur pentru parlamentare. Antonesei ajunge la concluzia ca ambele modificari decimeaza practic reprezentativitatea si reduc aproape de zero sansele innoirilor: cei alesi acum, in acest fel, vor fi practic realesi la infinit, cu minime exceptii.

Pe site-ul Hotnews, Adrian Papahagi este prezent cu o analiza despre modificarile aduse pe banda rulanta legii educatiei – asanumita Lege Funeriu, care introducea criterii de excelenta, in evaluarea elevilor si studentilor, dar si a profesorilor. Acum cateva zile, o ordonanta de urgenta emisa de guvernul Ponta a trecut neobservata: ea retrage din Legea invatamantului prevederea care facea obligatorie pensionarea profesorilor universitari la 65 de ani. Pentru Adrian Papahagi, avem astfel “revansa gerontocratiei” : desi, recunoaste comentatorul, varsta nu spune nimic despre calitatea academica, in invatamantul romanesc nu despre asta e vorba, ci despre retele de influenta universitara si politica, salarii de mii de euro si afaceri.

In revista 22, Andreea Pora isi exprima dezamagirea ca Legea Funeriu nu a apucat sa fie pe deplin aplicata. Daca s-ar fi instalat deja in scoli consiliile de administratie, in care parintii sa aiba un cuvant greu de spus, daca s-ar fi aplicat noua filosofie de finantare a universitatilor s.a.m.d., aceasta restauratie ar fi fost mai greu de facut. Dovada – arata Pora - o putem gasi in justitie, unde actuala putere a primit un semnal dur prin decizia instantei in procesul “Trofeul” calitatii, intentat pentru coruptie fostului premier Adrian Nastase.

Daca jumatatile de masura nu sunt bune cand esti la putere – asa cum rezulta din comentariul Andreei Pora – in opozitie, nici atat. Tom Gallagher arata in Romania libera cat de urgent ca gruparile politice din jurul Partidului Democrat Liberal sa-si uneasca fortele. Este vorba despre Fundatia Crestin Democrata condusa de Teodor Baconschi, de miscarea Noua Republica lansata de Mihail Neamtu si de Initiativa Civica de Centru-Dreapta anuntata de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu.
XS
SM
MD
LG