Linkuri accesibilitate

Raportul „Națiuni în tranziție” 2012 al organizației neguvernamentale „Freedom House”.


Într-un nou raport american despre țările est-europene în tranziție, Moldova este considerată alături de Georgia singura țară din CSI care se străduiește cu oarecare succes să continue pe calea reformelor democratice. Detalii despre raportul „Freedom House”, ediția 2012, de la Mircea Țicudean.

Raportul „Națiuni în tranziție” al organizației neguvernamentale din Statele Unite „Freedom House” constată că la peste două decenii de la căderea zidului Berlinului fostele țări comuniste s-au împărțit în câteva categorii distincte.

Cinci țări din Europa Centrală și țările baltice sunt considerate în raport democrații consolidate. În acest grup conduce Slovenia, iar codașă este Ungaria, despre care „Freedom House” scrie că a dat înapoi în ultimul an, sub conducerea guvernului Viktor Orban.

Următorul grup, al democrațiilor semi-consolidate, cuprinde noile membre ale UE Bulgaria și România, viitoarea membră Croația și încă trei foste republici iugoslave: Serbia, Muntenegru, Macedonia.

Republica Moldova se află în rândul țărilor cu „conduceri tranzitorii sau regimuri hibride”, împreună cu Albania, Bosnia, Ucraina și Georgia.

În urma acestui grup se află două țări cu regimuri autoritare semi-consolidate: Kosovo și Armenia. Iar în ultima categorie, a regimurilor autoritare consolidate, se află țările din Asia Centrală, Rusia, Belarus și Azerbaidjan.

Deși Moldova este în clasamentul „Freedom House” departe de noile democrații din centrul Europei, ea primește complimente în raport, unde se arată printre altele că grație Moldovei fostul spațiu sovietic se poate lăuda și cu o poveste de succes: este remarcată mai ales evoluția bună a presei moldovene în ultimii ani, cu o mențiune specială pentru reformele puse în aplicare la televiziunea publică.

Altă remarcă pozitivă despre Moldova este cuprinsă în concluziile finale ale raportului. Constatând că marea majoritate a țărilor din CSI sunt acum conduse de regimuri autoritare reconstruite, care s-au adaptat la realitatea post-sovietică menținând monopolul asupra puterii, autorii spun că există trei excepții: Moldova, Georgia și Ucraina, țări care „au arătat ambiții democratice, dar au probleme în edificarea unor instituții democratice durabile”. Ucraina – se mai spune în raport, „pare să părăsească acum acest mini-grup”.

Ucraina este, de altfel, alături de Ungaria, țara examinată cel mai atent în noua ediție a raportului „Freedom House”. El atrage atenția că ambele țări, deși aflate pe trepte diferite de democratizare, au arătat în ultimul an că progresul nu este ireversibil și au făcut pași înapoi.

Declinuri, ce-i drept mai mici s-au constatat și în alte țări central-europene, din Cehia până în România – iar experții de la „Freedom House” spun că ele trebuie să dea de gândit Uniunii Europene. Confruntat oricum cu o criză economică de proporții, care-i erodează prestigiul, clubul european riscă să piadă și mai multă credibilitate dacă-și lasă membrii, inclusiv pe cei noi, să dea înapoi.

Creată în 1941, „Freedom House” este o organizație neguvernamentală cu sediul în Statele Unite. Ea evaluează anual starea democrației și presei în unele regiuni ale lumii. (pe net: freedomhouse.org)

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG