Linkuri accesibilitate

Batjocoritul mediu înconjurător...


Un desen de Rashid Sherif (Ecologia)
Un desen de Rashid Sherif (Ecologia)

Alecu Reniță: Peste 80% din populaţia rurală a R. Moldova nu are acces la apă potabilă.


Pentru că astăzi este Mondială a Mediului, corespondenta noastra Alla Ceapai a stat de vorbă cu preşedintele Mișcării ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, despre situaţia mediului înconjurator.

Alecu Reniţă: „O mare problemă ar fi deşeurile, cele pe care le vedem zi de zi şi în Chişinău, şi în afara Chişinăului, dar mai ales în localităţile rurale. Multe localităţi nu au nici un sistem elementar de depozitare a deşeurilor. Nu mai spun că avem în ansamblu în Republica Moldova peste o mie şi ceva de gunoişte, şi chiar dacă o parte din ele se numesc gunoişte autorizate, ele permanent fumegă şi poluează atmosfera.

O altă mare problemă ar fi apa potabilă. Peste 80 la sută din populaţia rurală a Republicii Moldova nu are acces la apă potabilă. O problemă nu mai puţin gravă ar ţine de calitatea prodeselor agricole. Foarte puţini cetăţeni moldoveni cunoasc de fapt care este calitatea produselor agricole, ce consumăm. Şi mai ales dacă luăm în calcul că Republica Moldova, oricât de bizar ar suna, a devenit o piaţă de desfacere a produselor agricole din alte ţări şi în primul rând cele aduse din Turcia. Foarte, chiar foarte puţini cunosc despre aşa numitele produsele modificate genetic, deci impactul lor asupra sănătăţii.”

Europa Liberă: Domnule Reniţă, avem multe probleme, de ce am ajuns aici, e vorba de iresponsabilitatea autorităţilor, ignoranţa oamenilor este de vină sau mai sunt şi alte cauze?

Alecu Reniţă: „Există o mentalitate practic colectivă, indiferent dacă e vorba de factorii decizionali, sau de cetăţenii simpli, care gândesc că mai întâi ar trebui să rezolvăm probelemele de ordin economic, iar după acesta să ne apucăm şi de ecologie. Ceea ce este inadmisibil, fiindcă nu poţi construi o economie anti-ecologică în speranţa că vei acumula capitale, iar peste o perioadă de timp acest capital îl vei reinvesti în soluţionarea problemelor de mediu. Foarte puţini oameni îşi dau interesul ca să vadă în jurul lor un mediu natural sănătos, curat. Şi toate aceste lucruri se observă de la comunităţi locale, de la cetăţenii iresponsabili, de la ignoranţa lor şi până la primari, preşedinţi de raioane, consilieri locali şi până mai sus, cei care iau decizii.”

Europa Liberă: Dar reprezentanţii societăţii civile sunt destul de activi, reuşiţi dvs. să aduceţi pe agenda guvernanţilor problemele de mediu?

Alecu Reniţă: ,,Demersuri sunt nu puţine, partea proastă este că nu se reacţionează la aceste demersuri pe potriva problemelor care sunt înmagazinate în aceste demersuri începând de la nelinişti ale cetăţenilor atunci cînd se taie o pădure, atunci când se poluează un râuleţ, atunci când se aruncă deşeurile în prima apă care trece prin sat și până mult mai sus, unde vedem că suferă și râul Nistru şi Prut şi râurile mici, de ce am ascunde de exemplu că în Republica Moldova din cele peste trei mii de râuleţe practic nu e o reţea hidrografică care să dea viaţă solului, fântânilor, izvoarelor dar este o reţea de scurgere a deşeurilor şi de ce la fel să ascundem că acest lucru este făcut de fiecare comunitate şi guvernarea încearcă să pună toate problemele numai pe seama Ministerului mediului ceea ce este pur şi simplu o eroare, fiindcă a duce toate problemele numai spre o instituţie de stat înseamnă practic a nu rezolva nimic.”

Europa Liberă: Dar ce ar trebui totuşi să întreprindă autorităţile pentru a redresa starea de lucruri?

Alecu Reniţă: ,,Dacă fiecare localitate ar îngriji de firul de apă care trece pe moşia satului lor s-ar schimba foarte mult, dacă cetăţenii nu ar arunca gunoiul de grajd în primul râuleţ care curge prin satul lor, ei de regulă îi zic râpă şi ar aduna acest gunoi de grajd pentru a fertiliza solul, aceasta ar însemna extraordinar de mult, şi tot aşa am putea să facem un plan mare întreg de activităţi care ţin încă o dată zic de cetăţean, cred că ar trebui totuşi să apelăm la modele din Uniunea Europeană, inclusiv din Statele Unite ale Americii când cetăţeanul neglijent, cetăţeanul iresponsabil plăteşte pentru batjocora care o face mediului înconjurător, amenzile sunt atât de usturătoare încât nimeni nu se joacă cu chestii, lăsă că noi o să-l educăm şi după asta el n-o să-şi mai bată joc de natură.”
XS
SM
MD
LG