Linkuri accesibilitate

Summitul UE-Rusia de la St. Petersburg


Președintele Putin cu președintele Comisiei Europeme, Jose Manuel Barroso la conferința de presă de astăzi
Președintele Putin cu președintele Comisiei Europeme, Jose Manuel Barroso la conferința de presă de astăzi

Vladimir Putin insistă pe liberalizarea regimului de vize și semnarea unui Pact de parteneriat.


Președintele rus, Vladimir Putin le-a spus liderilor europeni în deschiderea summit-ului că Uniunea Europeană ar trebui să renunțe la stereotipurile despre Rusia, să accepte liberalizarea regimului de vize cu țara sa și semnarea unui pact de parteneriat, aflat în negociere de patru ani.

Dar la primul astfel de summit după revenirea lui Putin la Kremlin primăvara aceasta liderii europeni au sugerat că Bruxellesul nu se grăbește și că mai există divergențe.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a declarat că parteneriatul „trebuie să acopere toate aspectele modernizării: economia, societatea și supremația legii”. ”Am accentuat astăzi că o societate civilă vibrantă trebuie să fie parte integrală a unei modernizări reale. O societate civilă mai activă deschide căi pentru dezvoltarea mai departe a instituțiilor politice și pluralismului în Rusia, șansă care nu trebuie ratată”, a spus Van Rompuy la o conferință de presă după summit.

La convorbirile de la Palatul Constantin, un edificiu datând din epoca imperială a Rusiei, în apropiere de St. Petersburgul natal al lui Putin, liderul rus a expus propria viziune. În discursul de deschidere, el a spus că Rusia și Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de o atitudine pragmatică „lipsită de stereotipuri ideologice sau de altă natură”, o aluzie, după cum comentează Reuters, la faptul că Putin așteaptă din partea Uniunii Europene să se abțină de la lecții pe teme politice.

La conferința de presă de după convorbiri, liderul rus care se confruntă cu cele mai mari proteste ale opoziției în 12 ani de când se află la putere, a negat că ar aplica măsuri aspre împotriva oponenților.

„Cei care au încălcat normele existente se află acum din câte știu la libertate și să pregătesc probabil de proteste noi. Este un lucru normal”.

„Cât privește așa-numiții deținuți politici din Rusia, sunt întrebat mereu despre soarta domnului Hodorkovsky. După cum știți, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că nu există motive politice în anchetarea și condamnarea lui”, a spus Putin.

Relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană, dependente una de cealaltă economic, nu au fost niciodată liniștite. Disputele pe cele mai diverse teme, de la drepturile omului în Rusia, la furnizările de energie către Europa au tărăgănat ajungerea la o înțelegere pe tema noului acord de parteneriat.

Odată cu revenirea la Kremlin primăvara aceasta, Vladimir Putin și-a anunțat ca prioritate o mai mare integrare a Rusiei cu fostele republici sovietice în cadrul unei Uniuni Euroasiatice, pusă în contra-balanță cu Uniunea Europeană. La summit-ul de astăzi, președintele Consiliului European a spus că Uniunea Europeană nu este neapărat îngrijorată de această perspectivă.

Herman Van Rompuy a spus că Uniunea Europeană așteaptă să fie ratificată intrarea Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului, la care este în curs de aderare. „Idea unei uniuni economice Euroasiatice bazată pe normele OMC își poate aduce contribuția pozitivă la comerț, dezvoltare și cooperare”, a spus Van Rompuy.

După convorbirile de la St. Petersburg, Putin a plecat în Uzbekistan pentru a convinge această republică central asiatică să intre și ea în proiectata Uniune Euroasiatică, aflată deocamdată în faza unei zone de liber schimb, din care fac parte până acum Rusia, Belarusul și Kazahstanul.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG