Linkuri accesibilitate

Adevăratul vinovat e sistemul corupt şi criminalizat care a paralizat funcţionarea normală a instituţiilor statului (Timpul)


„Grecia ne bagă în criză” (Adevărul).


În editorialul său de azi din Timpul Constantin Tănase se întreabă cine e vinovat de sutele de morţi pe şosele şi de sutele de crime comise ziua în amiaza-mare. „În funcţie de afilierele politice ale presei, acesta a fost identificat fie în persoana ministrului de interne Roibu, fie în cea a primarului Chirtoacă, fie în persoana şoferilor lacomi de profit”, constată ziaristul. După părerea sa însă „principalul şi adevăratul vinovat e sistemul corupt şi criminalizat care a paralizat funcţionarea normală a instituţiilor statului. Într-un stat corupt unde totul se bazează pe mită, unde se cumpără totul a deveni şofer cu acte în regulă fără a frecventa cursurile nu e deloc o problemă. Pe de altă parte, cum să fie atent la trafic un şofer care ştie că orice încălcare poate fi răscumpărată cu cîteva zeci sau sute de lei? scrie Constantin Tănase.

Grecia ne bagă în criză” titrează ziarul Adevărul. Situaţia dificilă din UE şi riscul ieşirii Greciei din zona euro au influenţat ritmul de creştere economică, se arată într-un articol semnat de Ion Preaşcă. În primul trimestru al anului curent, ritmurile
de creştere a comerţului şi a transferurilor băneşti de la migranţi au scăzut simţitor, ca şi producţia industrială, constată Vlad Furdui, şeful Departamentului de Finanţe corporative la BIS-Capital, citat de jurnalistul de la Adevărul.

Expertul anticipează că va avea de suferit şi sectorul financiar. În acelaşi articol, Tokhir Mirzoev, şeful reprezentanţei FMI la Chişinău, spune că în comparaţie cu 2009 Moldova este mai
pregătită să facă faţă situaţiei dar recomandă între altele autorităţilor „să nu cedeze propunerilor de majorare a cheltuielilor bugetare neacoperite“.

Adevărul anunţă că după greva spontană de vineri a şoferilor de microbuze, primăria Chişinăului şi transportatorii privaţi au ajuns la un numitor comun. Pînă la 14 iunie cînd Consiliul Municipal va examina un nou tarif pentru călătoria cu microbuzul proprietarii rutelor urmează să instaleze al treilea rînd de scaune ca să
nu mai transporte pasageri în picioare, să nu circule cu o viteză mai mare de 50 de km pe oră şi să oprească doar în staţii. Şoferii de maxi-taxiuri citaţi în articol revendică un tarif de 5 lei, cu condiţia să poată transporta cel puţin 5 călători în picioare.
XS
SM
MD
LG