Linkuri accesibilitate

Toate discuțiile despre creşterea salariilor sunt, pur si simplu, nebuneşti (România LIberă)


Stilul în care actuala putere întelege să-şi slujească clientela (Evenimentul Zilei).

Editorialul ziarului Evenimentul Zilei discută stilul în care actuala putere intelege sa-si slujeasca clientela. Liderul liberal Crin Antonescu a spus clar: “Cei pe care-i putem schimba intr-o ora, vor fi schimbati intr-o ora. PDL-istii trebuie dati afara pana la ultimul”. Editorialistul Gabriel Gachi adauga ca sistemul nu e neaparat patentat de actuala putere, fiind vorba despre, citam, „o spirala resentimentara, o manie a razbunarii care escaladeaza de la un mandat la altul, si, in mare, e cam singurul scop al castigarii Puterii” (am incheiat citatul). Gabriel Gachi povesteste cum are loc in Statele Unite alternanta la putere: guvernul scoate pe piata un ghid al locurilor de munca in administratie (in 2008 au fost 8000 de posturi). Acestea sunt ocupate printr-un concurs cat se poate de transparent. In Romania insa, guvernul Ponta schimba 2-300 de oameni in fiecare judet, cateva mii prin ministere si agentii nationale. Practic, 10-12.000 de oameni sunt numiti politic la o populatie de 15 ori mai mica decat a Statelor Unite. „La asemenea proportii, aceasta nu mai este o rotatie benigna a cadrelor, ci un regim de ocupatie”- este concluzia editorialului din Evenimentul Zilei.

În România Liberă, Cristian Câmpeanu taxează de minciuni toate promisiunile guvernului Ponta de crestere a salariilor, de readucere a bunastarii. El crede ca situatia economica a Europei , implicit si a Romaniei, este pe cale sa se inrautateasca, si „toate discutiile despre cresterea salariilor sunt, pur si simplu, nebunesti”. Pentru ca premierul si ministrii sai continua sa promita, comentatorul presupune ca va fi vorba doar de cresteri de salarii in structurile guvernului. Restul nu vor vedea nimic. Nu poate fi altfel, cata vreme actualul executiv nu pare dispus sa vorbeasca si despre reducerea cheltuielilor guvernamentale sau despre austeritate.

În Evenimentul Zilei, Mircea Cărtărescu explica de ce nu mai semneaza comentarii pe teme politice. El se intoarce in timp si spune ca a inceput sa scrie articole politice de dragul adevarului, lipsit fiind de convingeri ideologice, de stanga sau de dreapta. Desi era pregatit de polemica, si a intrat in polemici, n-a primit raspunsuri, ci represalii din partea unor oameni care nu cunosc codurile onoarei si civilizatiei. Chiar retras din zona gazetariei politice, scriitorul continua sa fie atacat sub centura, si nu doar el, ci si familia sa. „Nu pot raspunde in acelasi fel. As vrea sa-i vad pe cei care ma roaga sa lupt in numele lor atinsi doar de un strop din zoaia care mie mi s-a aruncat zilnic in fata” , scrie cu amaraciune Mircea Cartarescu.
XS
SM
MD
LG