Linkuri accesibilitate

Putin la Paris - Hollande ii va cere să abandoneze Siria


Graffiti la Damasc
Graffiti la Damasc

„Rusia, care vinde anual armament de multe milioane de dolari Siriei, ar trebui sa primească promisiunea unor serioase compensații pentru a-și abandona aliatul.“


Președintele rus, Vladimir Putin și-a început astăzi la Minsk primul turneu european de după revenirea la Kremlin și inaugurarea sa pentru un al treilea mandat prezidențial la începutul lunii. După Belarus, Putin va călători mâine în Germania și apoi în Franța, unde îl va întâlni pentru prima dată pe noul lider francez, François Hollande. Despre așteptările de la această ultimă întâlnire, unde va fi discutată situația din cel mai fierbinte punct al globului, Siria, relatează Dan Alexe:

Rusia este, cu exceptia Iranului, singura tara care ar putea avea o influenta asupra regimului sirian. Legaturile sint foarte vechi, datand chiar din anii 1950, cind Siria si alte tari arabe, precum Irakul, iar intr-o vreme chiar Egiptul, flirtau cu socialismul, incheind relatii stranse cu URSS-ul, care a capatat astfel un acces permanent la baze militare din Mediterana.

Mergand la Paris, Putin se intalneste cu presedintele unei tari, Franta, fosta putere coloniala, care la rindul sau considera ca are ceva de spus in cazul Damascului in virtutea rolului sau trecut de putere de tutela in Siria. Pe deasupra, noul presedinte François Hollande nu a exclus, zilele trecute, participarea Frantei la o eventuala interventie in Siria, insa a insistat ca pentru asta ar trebui acordul Consiliului de Securitate ONU. Pentru moment, o asemenea eventualitate este total improbabila, veto-ul Rusiei si al Chinei fiind asigurate.

Ambasadorul Vitali Ciurkin la dezbaterea ONU asupra Siriei la New York
Ambasadorul Vitali Ciurkin la dezbaterea ONU asupra Siriei la New York
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin a declarat de altfel ieri noapte ca alte sanctiuni impotriva Siriei nu sint de dorit si ca ar fi contraproductive. Ciurkin, care, desigur, nu face decit sa repete instructiunile lui Putin, a declarat la ONU ca sanctiunile occidentale au avut deja „un serios efect asupra populatiei civile din Siria“, ceea ce nu e altceva decit versiunea oficiala a puterii de la Damasc.

La rindul lui, purtatorul de cuvint al lui Putin Dmitri Peskov a declarat ca presiunile occidentalilor asupra Moscovei in chestiunea Siriei sint „inapropriate“. Primindu-l vineri la palatul Elysée pe Vladimir Putin, François Hollande va cauta sa-si foloseasca intreaga diplomatie si creditul inca intact pentru a-l convinge pe ultimul sprijinitor real al lui Assad sa nu mai protejeze Siria, chiar si in interesul viitor al Rusiei. Putin va fi insa greu de convins.

Intarit, la rindul sau, de noua sa investitura prezidentiala, Putin e convins ca rasturnarea de la putere a clanului Assad ar duce la expulzarea navelor militare rusesti din Marea Mediterana.
Pentru Hollande, a obtine un acord, chiar si tacit, al lui Putin asupra unui abandon al Siriei de catre Rusia ar insemna un foarte mare succes diplomatic la inceput de mandat.

Rusia, in schimb, care vinde anual armament de multe milioane de dolari Siriei si care foloseste portul sirian Tartus ar trebui sa primeasca promisiunea unor serioase compensatii pentru a ceda si a-si abandona aliatul.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG