Linkuri accesibilitate

In așteptarea modernizării în profunzime a Moldovei


Gh. Cojocaru: „o societate care nu a reușit să dezvolte nici un singur proiect economic de anvergură, prin care să susțină realmente dezideratul de integrare europeană.”


Modernizarea și integrarea europeană sunt folosite deseori de autoritățile de la Chișinău ca sinonime. Istoricul Gheorghe Cojocaru, intervievat de Diana Răileanu, observă cu neliniște că Republicii Moldova, politicienilor ei, le-a venit ideea modernizării într-un moment în care ajutoarele pe care pot conta devin deficitare.

Gheorghe Cojocaru: „După mai bine de două decenii de la declararea independenței, Republica Moldova rămâne o societate care nu a reușit să dezvolte nici un singur proiect economic de anvergură, prin care să susțină realmente dezideratul de integrare europeană. Infrastructura sa, în măsura în care se mai poate păstra și administra, este tot cea moștenită de la fostul regim de până la 1991.”

Europa Liberă: Care sunt cauzele aceste situații?

Gheorghe Cojocaru: „Cauzele sunt de natură, iarăși, economică, dar, probabil, și de natură politică. Până în prezent, nici o guvernare nu a găsit resursele necesare, interne și/sau externe pentru a iniția o modernizare în profunzime a economiei de piață, cu precizarea că astăzi peste tot în Republica Moldova piața pare să fie o realitate, în timp ce economia concurențială, ca și integrarea europeană, rămâne mai mult un deziderat. Totodată, se poate spune că, la nivel decizional, nu a existat o preocupare serioasă față de nevoia de transformare structurală a infrastructurii și economiei, în ansamblu.”

Europa Liberă: Dar, mai întâi au fost dificultățile tranziției, apoi, criza de la sfârșitul anilor ʼ90 ai sec. trecut, apoi, iată, iarăși ne confruntăm cu o nouă criză…

Gheorghe Cojocaru: „Da, într-adevăr circumstanțele sociale și economice au fost mai tot timpul destul de complicate și vitrege, fapt care nu a avut cum să încurajeze o dezvoltarea economică, dimpotrivă, problema numărul unu cu care s-au confruntat toate guvernările din 1991 încoace a fost să asigure supraviețuirea oamenilor. În această situație problema infrastructurii a rămas la periferia preocupărilor. Iată de ce astăzi drumurile sunt proaste, mijloacele de transport învechite …”

Europa Liberă: Problema resurselor, sigur, este una esențială, dar iată că recent au fost identificate resursele necesare pentru construcția gazoductului Ungheni-Iași și Guvernul României, că și Guvernul Republicii Moldova, a aprobat demararea acestui proiect, care se va finaliza în 2014.

Gheorghe Cojocaru: „Acesta este unul din primele proiecte mari, de o importanță strategică, de care are mare nevoie economia actuală. Realizarea lui va putea asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, care continuă să rămână extrem de vulnerabilă la acest capitol. Nemaivorbind de faptul că orice proiect mare promite și un impact social-economic imediat, absorbind forța de muncă și oferind noi posibilități pentru evoluțiile ulterioare.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG