Linkuri accesibilitate

„Cărţile sunt puţine, copiii sunt mulţi...”


Biblioteca sătească de la Horești
Biblioteca sătească de la Horești

Situația lamentabilă a bibliotecilor din mediul rural: cazul satului Horești.


Confruntate cu o lipsă acută de cărţi, bibliotecile săteşti au ajuns în atenţia guvernului care vrea să le modernizeze. În planurile autorităţilor intră ca peste doi ani, bibliotecile publice să aibă fonduri de carte suficiente ca să reintereseze sătenii şi cel puţin câte un calculator. Până atunci însă este o cale lungă, pentru că multe dintre bibliotecile de la sate au mai multe cărţi în grafie chirilică decât în latină, iar fondurile de carte se completează doar pe alocuri şi foarte puţin.

În biblioteca din satul Horeşti, raionul Ialoveni, bunăoară, mai mult
de jumătate din cărţile pe care le-am văzut pe rafturi sunt în grafie chirilică, editate în perioada sovietică. Ediţii noi în bibliotecă ajung o dată sau de două ori pe an, dar foarte puţine, ne spune bibliotecara Galina Vasile.

Galina Vasile: „Cărţile sunt puţine, copiii sunt mulţi. La noi în sat calculatoare sunt mai puţine, de asta şi copilul se adresează mai des la bibliotecă. Aceştia sunt cititori care au venit să citească cărţile ,,Eu în fiecare zi vin, voi citi nişte cărţi noi. Literatură pentru copii avem, ce-i drept îi cam învechită”.

Galina Vasile spune că în acest an, bunăoară, a avut noroc să primească de la primărie tocmai 2 mii de lei şi a cumpărat cîteva cărţi cu poveşti, pe care însă nu le împrumută, ci le oferă copiilor doar spre lectură în bibliotecă.

Pentru adulţi, oferta de carte nu este mai mare. Exemplare de cărţi noi în bibliotecă sunt puţine, de aceea cititorii se fac nevoiţi să citească literatură în grafie chirilică, ne spune bibliotecara Dora Dovod:

Dora Dovod: „Biblioteca, ca să fie utilă şi accesibilă pentru cititori ea trebuie permanent alimentată cu literatură. Noi avem în bibliotecă numai un exemplar, îl dăm la un cititor, dar ceilalţi rămîn obijduiţi, nu-i putem deservi. Ştiţi alimentaţia cărţii este, cam cît vine în bibliotecă cam atîta ne străduim să scoatem, ca să nu rămînem cu rafturile goale”.

Responsabile de reînnoirea fondului de carte sunt primăriile. O misiune extrem de grea, spune primarul satului Horeşti, Petru Cigurean, deoarece probleme în sat sunt multe, iar bugetul primăriei este mic:

Petru Cigurean: ,,E problema financiară, nu dispunem de fonduri, problemele satului sunt mult mai mari, pentru a ne putea permite ca să contribuim şi la îmbogăţirea fondului de carte din bibliotecă. Planificăm să creăm nişte condiţii acolo, un calculator poate, să hotărîm întrebarea poate cu nişte scaune”.

Olga Bîrlad, şefa direcţiei politici culturale în teritoriu şi cultură scrisă, de la Ministerul Culturii, crede că tocmai faptul că primăriile utilizează în alte scopuri banii prevăzuţi pentru achiziţiile de carte au adus la învechirea fondului de carte din bibliotecile săteşti.

Olga Bîrlad: ,,Mijloace financiare, în diferite raioane, în diferite municipii, se foloseau la cheremul, de fapt, a primarilor şi a preşedinţilor raioanelor, a consiliilor raionale. Achiziţia de carte în teritoriu depinde de faptul cît de bine conştientizează autorităţile publice locale ce înseamnă o bibliotecă pentru o comunitate, care înţeleg rolul bibliotecii fac achiziţia de carte normală”.

Pentru a schimba situaţia, Ministerul Curturii va participa la un program de doi ani de modernizare a bibliotecilor săteşti, care ar trebui să înceapă cu centralizarea achiziţiilor de carte şi abilitarea ministerului cu această funcţie şi să sfârşească cu dotarea bibliotecilor cu calculatoare şi asigurarea accesului gratuit la internet.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG