Linkuri accesibilitate

Transnistria și drepturile omului


Vizita expertului Thomas Hammarbeg la Tiraspol.


Fostul Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg a anunțat astăzi că va monitoriza timp de un an situația drepturilor omului în regiunea transnistreană într-un proiect special al Națiunilor Unite. Vorbindu-le jurnaliștilor la Chișinău, Hammarberg a lăudat deschiderea de care dă dovadă noua administrație de la Tiraspol. Într-o relatarea primită de la Marian Cepoi, student la Şcoala de Studii Avansate de Jurnalism de la Chişinău veți afla și care pot fi urmările practice ale monitorizării:

Primul lucru pe care a ţinut să-l remarce expertul ONU, Thomas Hammarberg dupa încheierea primei sale vizite de monitorizare în Transnistria, este deschiderea autorităţilor de la Tiraspol faţă de organismele internaţionale.

Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg: ,,Am simţit o atitudine deschisă, nu a fost nicio tentativă de a preveni, de a împiedica vreo acţiune pe care noi a plănuit-o. Ni s-a permis să avem întrevederi cu oricare din deţinuţi şi chiar întrevederi tet-a-tet, fără nicio problemă. Acesta este un lucru nou. Poate ţine-ţi minte când Comitetul Consiliului Europei pentru prevenirea torturii şi-a amânat vizita în Trasnistria fiindcă i s-a interzis să aibă întrevederi libere cu deţinuţi.”

In timp ce expertul ONU observă o schimbare de atitudine a Tiraspolului, unii experţi locali în drepturile omului bat alarma că în ultimul timp nu s-a făcut niciun pas important în respectarea drepturilor cetăţenilor din stânga Nistrului.

Alexandru Postică de la Asociaţia Promo-Lex, organizaţie ce apără drepturile omului pe ambele maluri ale Nistrului, nu împărtăşeşte optimismul expertului ONU si spune ca nu a observat să se fi întreprins paşi concreţi din partea Tiraspolului în respectarea drepturilor omului.

,,Drepturile omului, aşa cum s-au încălcat, aşa continuă să fie încălcate. Libertatea şi siguranţa persoanei în general: aplicarea nejustificată a arestului. Lipsa oricăror căi de a elibera o persoană până la emiterea unei sentinţe. Aşa numitul sistem de jutiţie care nu corespunde criteriilor minime a unei justiţii echitabile.”

Mai putin sceptic se arată Valeriu Vasilică, directorului agenţiei de ştiri ,,Info-Prim Neo”. Potrivit jurnalistului, faptul că se atestă o deschidere faţă de organismele internaţionale, însemnă că şi situaţia respectării drepturilor omului ar putea să se mişte din loc.

Valeriu Vasilică: ,,Regimul de la Tiraspol cu faţa cea veche, cu Smirnov, nu a permis nimănui accesul pe teritoriul republicii separatiste. Am avut o sumedenie de cazuri când ambasadorii ţărilor cu o putere foarte mare în lume au fost opriţi la Nistru în modul cel mai obraznic. Cunoaştem cazuri când reprezentanţii organismelor internaţionale nu au fost lăsaţi să treacă la Nistru sau vizitele lor nu au avut prea multe efecte. Este adevărat că nu putem aştepta schimbări radicale pentru că nu se schimbă sistemul.”

Andrei Safonov
Andrei Safonov
L-am întrebat pe jurnalistul şi politologul de la Tiraspol, Andrei Safonov cum vede el, de pe loc, şansele acestei misiuni de a schimba atitudinea autorităţilor de la Tiraspol faţă de drepturile omului.

Andrei Safonov: „Prin startul acestei misiuni putem vorbi că au început acţiuni care vor duce la umanizarea legislaţiei transnistrene. Cele mai acute cusururi în legislaţie precum privaţiunea de liberatate până la pronunţarea instanţei de judecată vor fi înlăturate cu susţinerea expertului ONU privind drepturile omului. Acum avem deja un expert permanent, împuternicit pentru transnistria. Dacă el va colabora eficient cu avocatul parlamentar, cu ministerul de interne, ne putem aştepta la schimbări în bine. A mai spus politologul Andrei Safonov de la Tiraspol.”

Despre necesitatea atragerii unei mai mari atenţii asupra respectării drepturilor omului în regiunea separatistă declara încă anul trecut la Chişinău înaltul comisar ONU pentru derepturile omului, Navi Pillay. Proiectul de monitorizare, suplimentar procesului de negocieri 5+2, prevede trei vizite de documentare în toate aspectele vieţii ce vizează drepturile omului în Transnistria.
Previous Next

XS
SM
MD
LG