Linkuri accesibilitate

Evgheni Şevciuk, favoritul din umbră al Kremlinului (Hotnews)


Politicile Moscovei se fac în detrimentul transnistrenilor de rând.


O analiza foarte documentata privind relatiile dintre Transnistria-Chisinau si Moscova semneaza astazi pe site-ul Hotnews Vlad Mixich. El declara ca face acest lucru ca raspuns la insistentul indemn al noului ministru roman de externe Andrei Marga ca Romania sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia.

Articolul lui Mixich arata de ce se misca atat de rapid lucrurile in relatia Tiraspol-Chisinau, dupa alegerea la conducerea regiunii separatiste a lui Evgheni Sevciuk.

Prezentat initial ca un castrigator surpriza in cursa impotriva batranului lider separatist Igor Smirnov, Sevciuk s-a dovedit a fi de fapt favoritul din umbra al Moscovei. Masurile de aparenta liberalizare luate de el – redeschiderea transportului feroviar spre Chisinau, relaxarea regimului asa-zis vamal, ca si reluarea negocierilor in format 5+2 – sunt, de fapt, masuri in favoarea intereselor economice ale Rusiei, sau cel putin ale unor potentati rusi, sustine Mixich.

Cititorul roman afla de asemenea ca Evgheni Sevciuk este bine apreciat de puternicul Dmitri Rogozin, care il vede cu ochi buni si pe premierul moldovean Vlad Filat.

Analiza Hotnews explica in ce fel este gestionata in favoarea Moscovei (dar nu numai!) aparenta izolare economica a Transnistriei. Combinatul metalurgic de la Rabnita este alimentat cu gaze naturale rusesti, livrate la un pret de dumping fata de cel practicat fata de Republica Moldova. Diferenta este contabilizata la Moscova ca o datorie a statului moldovean. Produsele combinatului metalurgic ajung si in Romania, iar 40% sunt exportate in state ale Uniunii Europene, unde exista 40 de firme care deruleaza activitati comerciale cu separatistii (aici Vlad Mixich citeaza un studiu al Centrului Roman de Jurnalism de Investigatie).

Ce este pe cale sa realizeze Moscova prin aceste evolutii este o federalizare de facto, economica, a Republicii Moldova, extrem de convenabila retelelor financiare rusofile.

Autorul articolului publicat de Hotnews nu uita sa adauge ca aceste politici abile se fac in detrimentul transnistrenilor de rand. In regiunea separatista domneste o disperare foarte adanca. Cu cuvintele lui Dmitri Rogozin, citate de Vlad Mixich, se simte „respiratia adanca a Moscovei”.

„Romanii trebuie sa fie mai bine informati despre Rusia actuala”, a spus ministrul de externe Andrei Marga, iar Vlad Mixich nu face decat sa-i urmeze sfatul.
XS
SM
MD
LG