Linkuri accesibilitate

Cultura generală - o sintagmă sub asediu


Danièlle Salenave: „In loc de a dori să fie suprimată cultura generală, de ce nu se ia în considerare ca bazele ei să fie date tuturor?”


Sintagma «cultură generală», pentru mulți veche de cînd lumea și reflectînd o necesitate fundamentală a vieții sociale, este astăzi sub asediu, în esență subminată de cultura sau, adesea, incultura Internetului atotputernic. Totul ar fi accesibil sau ar putea fi cunoscut grație motorului de căutare Google, iar locul culturii generale înmagazinate în ființa umană ar fi suficient să fie luat de asimilarea metodelor de a manipula un ordinator și programele sale.

Faptul că în special generațiile tinere de astăzi au dezvoltat un gen diferit de capacități intelectuale și o cultură nouă față de generațiile din secolul trecut, este neîndoielnic. Sub semnul întrebării se află totuși măsura în care această percepție și înțelegere diferite ale lumii înconjurătoare echivalează cu gradul de judecată și evaluare dat de o bună cultură generală clasică.

Cu două zile în urmă, la Londra, o prezentatoare a buletinului de știri de pe un canal al televiziunii BBC-ului relata despre criticile formulate de organizația Amnesty International față de lipsa de angajament a Organizației Națiunilor Unite în Siria. Brusc, pe ecranele televizoarele, în fundalul studioului BBC, era afișată o imagine logo ce avea să stîrnească hilaritate și o serie întreagă de comentarii ironice pe toate meridianele.

In locul cunoscutei imagini albastre a globului pămîntesc, împodobită cu o coroană de lauri și textul Security Council/United Nations, apărea simbolul în negru al lui Master Chief, eroul unui cunoscut joc electronic Microsoft, cu inițialele UNSC (United Nations Space Command). Sub acest acronim identic, citit în engleză, cu cel al organismului executiv al ONU se ascunde în fapt una din facțiunile ce se confruntă în jocul video Halo.



Adepții jocului au realizat repede ce se întîmplă și au reacționat, în timp ce oficialitățile BBC au încercat să minimalizeze impactul și hazul stîrnit de greșeala, ce ar aparține - s-a spus - inculturii unui redactor, ce a căutat pe Google logo-ul Consiliului de Securitate, alegîndu-l greșit pe cel al jocului Microsoft. In declarația BBC-ului se spunea: „BBC News face toate eforturile să se asigure de exactitatea tuturor imaginilor difuzate, chiar dacă, foarte recent, au putut interveni erori. Din nefericire un logo incorect a fost utilizat în timpul unei secvențe a telejurnalului „News at One” („Știrile la ora unu”) și ne cerem scuze pentru aceasta telespectatorilor”.

Impactul erorii, cu implicații și de ordin politic, îl făcea pe un comentator al site-ului MCV (Piața pentru jocuri de computer și video) să afirme ironic că, poate, „BBC-ul a cerut în mod deliberat o intervenție mai radicală [în Siria] Firește, The Chief [Master] este cu siguranță un om «ce poate executa treaba ».

Cotidianul „Le Monde” nota în acest context că incidentul vine la momentul potrivit pentru a le demonstra francezilor consecințele ostilității multora față de ideea de cultură, în ampla dezbatere de idei ce are loc în Franța, după ce la Facultatea de științe politice de la Paris a fost suprimat examenul de cultură generală, judecat inutil ba chiar social discriminatoriu pentru candidații proveniți din mediile populare sau defavorizate.

Directorul Liceului Henri IV de la Paris comenta pe larg decizia într-o luare de poziție în „Le Nouvel Economiste” afirmînd între altele „Eu care provin dintr-un mediu popular, găsesc că ideea este expresia unei umiliri sociale din cele mai violente ce mi-a fost dat să o aud vreodată. [...] Astăzi, în numele deschiderii sociale, nu vor fi impuse lucruri prea complicate acestor bieți copii. Or, ei au dreptul la această cultură completă, care face noblețea limbii și a culturii noastre”.

Danièlle Salenave
Danièlle Salenave
Scriitoarea Danièle Sallenave, academician, autoare a unui volum recent intitulat „Noi, nouă nu ne place să citim”, publicat la editura Gallimard, nota într-un interviu: „Ostilitatea față de cultura generală este tulburătoare: ea este aceea care ajută să devii adult și să te dezvolți întreaga viață. Pe de altă parte, această cultură generală acoperă, prin definiție, toate domeniile, arta, geografia, istoria... și nu ne putem teme că familiaritatea cu aceste subiecte este mai mare la copiii de burghezi sau de intelectuali, unde ele ar fi mai des evocate, decît la copiii din mediile mai puțin favorizate. In loc de a dori să fie suprimată cultura generală, de ce nu se ia în considerare ca bazele ei să fie date tuturor? Dacă școala își făcea în mod corect munca, nu am fi în postura de a ne întreba dacă ea [cultura] este sau nu un factor discriminatoriu.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG