Linkuri accesibilitate

Nu vom repeta practica comunistă a cheltuielilor populiste


Vlad Filat
Vlad Filat

Premierul Vlad Filat spune că majorarea de salarii pentru funcţionarii publici a fost amânată, dar nu anulată.


Europa Liberă: Ați căzut de acord să anulați majorările salariilor pentru funcționari.

Vlad Filat: ,,Noi am aprobat proiectul de lege la Guvern care viza majorarea salariilor pentru cei care dețin funcțiile de demnitate publică. S-a discutat mult la acest capitol, deși în Parlament a existat prea mult populism în discutarea acelui proiect de lege și, din păcate, nu a fost aprobat în termenii care erau puși la dispoziție. Cel mai tare mă
Cel mai tare mă deranjează că n-am reuşit să majorăm salariile celor din administraţia locală, care chiar merită. Este o măsură amânată, nu anulată...


deranjează că n-am reușit să majorăm salariile în primul rând celor din administrația locală, care chiar merită. Este o măsură amânată, nu anulată.”

Europa Liberă: Amânată pentru cât timp?

Vlad Filat: ,,Amânată până în momentul în care nu vom identifica sursa de finanțare. Fiindcă nu putem să ne angajăm într-o acțiune care prevede cheltuieli bugetare, fără să avem sursa de finanțare. Experiența guvernării comuniste nu o s-o repetăm, atunci când țara mai nu a fost dusă la faliment din cauza acelor proiecte care nu aveau la bază venit real financiar pentru ca să fie partea de acoperire.”

Europa Liberă: Este adevărat că și FMI ar fi impus această cerință?

Vlad Filat: ,,FMI-ul nu impune. În cadrul misiunii, împreună cu noi, face evaluarea parametrilor, inclusiv macroeconomice. Această sumă de bani, care era alocată pentru majorări trebuia să fie demonstrată ca sursă de venit. Noi, din păcate avem o situație deloc ușoară, asupra căreia nimeni nu încearcă să discute în modul cel mai serios, care vizează economia țării.”

Europa Liberă: Este în declin?

Vlad Filat: ,,Eu nu pot să spun că este în declin, dar nu mai e creșterea, care a fost realizată în ultimii doi ani de zile.”

Europa Liberă: Și cum se explică?

Vlad Filat: ,,Ne uităm ce se întâmplă în regiune și avem răspuns la întrebare. Republica Moldova nu este decuplată de la procesele regionale. Republica Moldova nu are resurse naturale, care să-i asigure creștere, indiferent de ceea ce se întâmplă în regiune.”

Europa Liberă: Deci, economia este direct dependent de ceea ce se întâmplă în regiune.

Vlad Filat: ,,Ca și multe alte economii. Suntem dependenți, deoarece exportăm și piețele noastre de desfacere sunt afectate de această criză. Se micșorează consumul
Cred că obictivul pe care ni l-am propus anul acesta privind creşterea economică de 3%, deficitul bugetar de 1,2% şi inflaţia de 5% va fi realizat...


pe piețele respective, se micșorează producția. Dar eu cred că ceea ce ne-am propus la sfârșit de an să avem o creștere a Produsului Intern Brut de trei procente va fi realizat, deficitul bugetar de 1,2 procente va fi ținut așa cum ne-am angajat și inflația la nivel de cinci procente va fi iarăși un obiectiv realizat.”

Europa Liberă: Domnule premier, dar veți cere și rectificarea bugetului, am înțeles.

Vlad Filat: ,,Vom veni cu rectificarea bugetului, care urmează să asigure acei parametri, la care m-am referit.”

Europa Liberă: Ce presupune rectificarea bugetului?

Vlad Filat: ,,Măsuri care au obiectiv menținerea acelor parametri la care m-am referit.”

Europa Liberă: Concret?

Vlad Filat: ,,Foarte concret nu o să reușesc să vă răspund, pentru că urmează să definitivăm acel proiect de lege. Sunt măsuri, care vizează partea de cheltuieli, dar și partea de venituri. Urmează ca acest proiect de lege să vină în Guvern să-l aprobăm și să-l remitem Parlamentului pentru examinare. Important este ca până la sfârșitul lunii iunie noi să aprobăm toate acele proiecte de legi, care țin de înțelegerile cu Fondul Monetar Internațional.”

Europa Liberă: Sunteți mulțumit de administrarea fiscală și cea vamală?

Vlad Filat: ,,Nu poți să privești procesul economic doar prin prisma administrării fiscale sau vamale. Sunt probleme, care vizează economia, inclusiv a ceea ce se întâmplă în energetică, a ceea ce se întâmplă în transport, a ceea ce se întâmplă în industrie, în administrarea proprietății de stat, în procesul de privatizare, eficiența utilizării fondurilor alocate. Deci, este un proces foarte complex. Ceea ce ține de administrarea fiscală și vamală sigur că noi urmează să venim cu foarte multe ajustări, acum - o parte, pentru viitor - la fel, pentru ca să asigurăm veniturile la buget. Asta ține și de politici. La ora actuală avem un șir de derogări, care permit taxarea diminuată la foarte multe produse care vin în Republica Moldova, capitolul import. Deci, trebuie să uniformizăm, să venim cu politici adecvate în acest sens și cu administrare eficientă.”

Europa Liberă: Cum soluționați litigiul energetic dintre Moldova și Ucraina?

Vlad Filat: ,,Noi nu avem un litigiu, noi suntem într-un proces de negocieri, urmează să
Noi nu avem un litigiu energetic cu Ucraina, noi suntem într-un proces de negocieri...


finalizăm negocierile pentru a semna acordul respectiv și pentru a avea toate problemele clarificate. Asta ține și de demarcarea pe segmentul respectiv a frontierei, asta ține și de raportul de proprietate, dar o problemă la fel de importantă ține și de utilizarea ulterioară a acelui nod energetic din Novo-Dnestrovsc. Și în același rând sigur că una din probleme, care de fapt este cea mai importantă ține de mediu. Este și o condiție a noastră, ca să avem o expertiză, inclusiv prin participarea partenerilor noștri europeni sub aspectul impactului de mediu în cadrul acestui proiect, pentru ca odată fiind finalizate negocierile și odată fiind atins compromisul, toate problemele să fie clarificate.”

Europa Liberă: Ați enunțat ca o prioritate națională gazoductul Iași-Ungheni. Pe cât de realistă este această intenție?

Vlad Filat: ,,Ea este necesară. Cred că este realistă. Noi nu avem probleme la capitolul bani. Eu nu spun că avem excedent de bani, dar pentru acest proiect noi avem
Am convenit cu premierul Victor Ponta că vom atrage o atenţie deosebită şi vom fi implicaţi personal în realizarea proiectului de construcie a gazoductului Iaşi-Ungheni...


identificate soluții, inclusiv de alternativă, pentru ca acest gazoduct să fie construit. În ședința de Guvern precedentă, la București, Guvernul a aprobat în prima lectură un proiect de hotărâre, urmează să fie adoptat în lectură finală. Noi la Chișinău vom adopta și noi o hotărâre de Guvern, proiectul îl avem finalizat, terenurile care sunt sub gazoduct în principiu sunt deja alocate. Ține de faza de organizare a acestui concurs pentru identificarea constructorului, dar trebuie s-o facem simultan. Am convenit cu premierul Victor Ponta că vom atrage o atenție deosebită și vom fi implicați personal în realizarea acestui obiectiv.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG