Linkuri accesibilitate

Liniile de politică externă ale Statelor Unite dacă Mitt Romney cîştigă alegerile prezidențiale din luna noiembrie


„O Americă puternică e cel mai bun mijoc de evitare a războiului inventat vreodată.”

Aşa cum ați aflat din buletinele de ştiri ale Europei Libere Mitt Romney a cîştigat nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Statele din luna noiembrie. Nominalizarea oficială a candidaturii urmează să fie anunţată la Convenţia Naţională a Partidului Republican. Ce anume va face Mitt Romney în legătură cu cele mai presante chestiuni de politică externă, dacă îl va învinge pe actualul şef al administrației de la Washington Barack Obama la scrutinul din noiembrie? Relatarea pe această temă a corespondentei Europei Libere Heather Maher este rezumată de Lucian Stefănescu.
Campania prezidențială din Statele Unite are în sfârşit un rival oficial al preşedintelui Barack Obama la alegerile din noiembrie. Mitt Romney a dobândit marți nominalizarea Partidului Republican cîştigînd alegerile primare din statul Texa, obținând adică suficienți delegați pentru a deveni candidatul oficial al republicanilor la scrutinul prezidențial.

Iată în continuare câteva din liniile de politică externă pe care Mitt Romney - om de afaceri şi fost guvernator de stat - a spus că le va aplica dacă va fi ales.

Filosofia generală de politică externă

Echipa de consilieri ai lui Romney e alcătuită din peste 20 de experți în securitate națională şi politică externă, dintre care aproape două treimi au ocupat posturi în compartimentele de apărare, informații sau diplomație ale administrației preşedintelui George W. Bush.

Romney compară filosofia sa de politică externă cu aceea a fostului preşedinte Ronald Reagan. „Categoria generală a politicii mele externe va fi aceeaşi cu a lui Ronald Reagan, adică pace prin putere”, a afirmat Romney.

El a mai spus că „o Americă puternică e cel mai bun mijoc de evitare a războiului inventat vreodată.” Astfel încît Romney va confrunta amenințarea Islamului radical prin întărirea serviciilor de informații ale Statelor Unite, adăugând 100 de mii de militari forțelor armate şi „monitorizând” apelurile telefonice fâcute de Al Qaida în Statele Unite.

Sub preşedintele Romney, bugetul de ajutor extern al Statelor Unite va fi diminuat. El a spus: „voi opri trimiterea de bani către acele care pot să aibă grijă singure de ele. Şi nici un ajutor străin nu va fi trimis acelor țări care se opun intereselor americane.”

Iran

Mitt Romney a spus că politica lui Barack Obama față de Iran a fost un eşec, iar declarațiile sale legate de politica americană cu privire la Iran au menționat aproape de fiecare dată opțiunea militară.

Într-un articol publicat recent de „Washington Post”, Romney a scris că va face presiuni pentru adoptarea de sancțiuni aspre împotriva Iranului, şi că „va susține ferm cauza democrației în Iran, şi îi va sprijini pe dizidenții iranieni.”

„Cel mai important este însă că îmi voi întări diplomația cu o opțiune militară care îi va convinge pe aiatolahi să renunțe la ambițiile lor nucleare”, afirmă Romney în acel articol. Asta înseamnă păstrarea portavioanelor americane în Mediterana de Est şi Golful Persic, şi întărirea sprijinului militar acordat Israelului.

Afganistan şi Pakistan

Piesa centrală a politicii lui Romney față de Afganistan are la bază criticile față de decizia lui Barack Obama de a fixa anul 2014 ca dată a retragerii din această țară, despre care el spune că nu va face altceva decît să-i permită duşmanului să aştepte ca timpul să treacă.

Poziția sa personală față de retragerea americană din Afganistan este însă neclară. Romney a spus recent pentru Fox News că înainte să ia măsuri concrete va dori să afle părerea oamenilor de pe teren, adică a comandanților americani din Afganistan.

În acelaşi interviu pentru Fox News, a sugerat însă va utiliza mai mult „bățul” decît „morcovul” în ce proveşte politica față de Afganistan şi Pakistan, pentru că Statele Unite au suficiente pârghii pe care le pot folosi în relațiile cu aceste două țări, şi nu trebuie să se sfiască să le folosească.

Rusia

Mitt Romney a ieşit considerabil în evidență la începutul acestui an spunând următoarele despre Rusia, într-un interviu pentru rețeaua de televiziune CNN:

„Este fără nici o îndoială adversarul nostru geopolitic numărul unu. Ei luptă pentru toate cauzele celor mai răi actori ai lumii.”

Documentul oficial despre Rusia al campaniei lui Mitt Romney avertizează că această țară este o „forță destabilizatoare pe scena lumii”, şi enumeră câteva motive: „Pârghia energetică pe care o foloseşte Kremlinul în legătură cu Europa centrală şi de vest, arsenalul său nuclear, istoria sa recentă de acțiuni militare agresive, şi puterea pe care o exercită în instituțiile internaționale de genul Națiunilor Unite.

Romney a mai spus că va „reseta politica de resetare [a administrației Obama]” cu o strategie care va încerca să „descurajeze comportamentul agresiv sau expansionist.” Ceea ce înseamnă, pentru început, revizuirea Noului Tratat START.

Va mai însemna şi că preşedintele Romney va încerca să reducă influența Rusiei în spațiul post-sovietic prin întărirea relațiilor dintre Statele Unite şi țările central-asiatice, prin oferirea de asistență şi instrucție militare, noi acorduri de ajutor comerical, şi prin schimburi educaționale.

În sfîrşit, dar nu pe cel din urmă loc, Mitt Romney spune că administrația sa va fi „neclintită în a confrunta guvernul rus cu privire la practicile sale autoritare”, şi va încuraja fluxul de informații care promovează valorile democratice şi oportunitățile economice.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG