Linkuri accesibilitate

Politicienii din coaliţia de guvernare recunosc că sunt diferiţi, dar spun că programul de guvernare îi uneşte.

Alianţa pentru Integrare Europeana funcţionează mai degrabă disfuncţional, cum s-a văzut şi în timpul dezbaterii privind lega egalităţii şanselor. Această disfuncţionalitate a fost astăzi şi tema unei dezbateri, organizată de agenţia de ştiri Info-Prim Neo, cu reprezentanţii celor trei partide din AIE. Alla Ceapai relatează:

Contrar pronosticurilor pesimiste care nu-i dădeau prea multe zile AIE, guvernarea tricefală a rezistat, chiar dacă a fost zdruncinată puternic de disensiuni. Numai că, această incertitudine privind vitalitatea alianţei, debusolează societatea, consideră directorului agenţiei de ştiri Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică:

„Susţinătorii alianţei, cei care au fost martorii unor neînţelegeri, unor schimburi de replici, care nu tocmai intră în limitele culturii politice s-au arătat într-un fel dezarmaţi, cum aşa noi am avut îngrijorări, noi am avut temeri şi voi v-aţi jucat cu noi. Adversarii alianţei au fost şi ei derutaţi pentru că aşteptau ca alianţa să se destrame şi ea nu sa destrămat.”

Deşi, aparent, alegerea preşedintelui ţării a unit cele trei partide din alianţă, totuşi comentatorii politici continuă să constate un deficit de comunicare şi încredere în interiorul AIE. Diagnostic pe care exponenţii partidelor componente încearcă să le dezmintă sau să le justifice. Iată părerea liderului fracţiunii liberal-democrate Valeriu Streleţ:

„Deseori această confuzie şi această stare de frustrare pe care o încearcă şi cetăţenii şi actorii politici vine poate dintr-un exces de deschidere. Fiindcă actorii politici sunt şi ei oameni şi deseori poate din exces de zel pentru aşi manifesta contribuţia sa la consolidarea poziţiei partidului, loialitatea faţă de partid ies şi fac parade la microfoane, care ulterior creează anumite confuzii şi anumite frustrări şi din partea partenerilor din alianţă şi din partea cetăţenilor.”

O opinie similară a exprimat-o şi ministrul economiei Valeriu Lazăr, vicepreşedintele PD, referindu-se, în special, la relaţiile din Executiv:

„Miniştri cei care au fost delegaţi de partide în executiv au nimerit în încrucişarea de focuri. Pe de o parte trebuie să facem echipă în executiv. Pe de altă parte avem în mod firesc acte de gelozie şi presiune din partea partidelor care ne-au delegat.”

Exponenţii partidelor din alianţa de guvernare au reiterat că sunt diferiţi, dar programul de guvernare este cel care îi uneşte. Iată ce spune ministrul Mediului Gheorghe Şalaru, delegat în Guvern de PL:

„Poate că comunicarea pe interior în guvern, poate că comunicare pe interior între Guvern şi Parlament lasă de dorit. Dar eu am zis că noi ne învăţăm şi trebuie să demonstrăm voinţă politică fiindcă avem un program de guvernare care este comun.”

Reprezentanţii celor trei partide au spus că au tras concluziile din propriile eşecuri şi se arată optimişti. Ei se declară convinşi că cel puţin pînă la sfârșitul mandatului alianţa va rezista. Ex-deputata Ecaterina Mardarovici, chiar le-a recomandat reprezentanţilor guvernării să dea dovadă de mai mult respect reciproc şi să aibă o comunicare mai bună, inclusiv cu opoziţia comunistă.

Ecaterina Mardarovici: „Dvs. politicienii trebuie să fiţi raţionali şi corecţi cu consumatorul nostru care a avut opt ani unde i s-a dat pe porţii informaţia şi astăzi l-aţi lăsat în faţa unor discursuri şi dezbateri care jumătate din ele trebuie să aibă loc în alianţă, fie în parlament, fie în guvern. Iar în public trebuie să fie dezbateri pe lucruri de esenţă, iar nu pe lucruri de a vă arunca unul în altul anumite lucruri, pentru că cu siguranţă nu câștigă nimeni.”

Agenţia de ştiri Info-Prim Neo a organizat o serie de dezbateri publice cu politicieni, funcţionari publici şi experţi, menite să sporească cultura politică în rîndul cetăţenilor.
XS
SM
MD
LG