Linkuri accesibilitate

Cutremurul din Italia, mărturia unui moldovean


O jumătate de turn rămas în picioare în localitatea Finale Emilia.
O jumătate de turn rămas în picioare în localitatea Finale Emilia.

Olga Coptu: Din păcate, acum domină panica şi frica. Copiii stau pe afară. La Bologna, parcul este plin de lume.


În nordul Italiei a avut loc astăzi un nou cutremur, la doar nouă zile după un altul. De data aceasta, numărul victimelor pare sa fie în jur de 10, dar, ca şi data trecută, multe clădiri istorice au fost avariate şi oamenii sunt foarte speriaţi. Cutremurul de astăzi a avut, ca şi cel de acum nouă zile, intensitatea de 5,9 grade pe scara Richter şi s-a simţit până spre centrul Italiei. Liliana Barbăroşie a vorbit cu Olga Coptu care trăieşte la Bologna, oraş istoric aflat in apropierea epicentrelor celor două cutremure.

Olga Coptu: Regiunea în care s-a produs cutremurul azi dimineaţă la 9.03 este regiunea Emilia- Romagna, aceeaşi regiune care a fost afectată acum nouă zile. Nouă zile în urmă nu s-au înregistrat cetăţeni moldoveni care au avut de suferit. Azi dimineaţă cutremurul a înregistrat 5,8 grade Richter. Noi, cei care eram în Bologna l-am simţit foarte bine, pentru că cutremurul s-a simţit până în Austria şi oraşe mai îndepărtate ca Milano, Treviso, zona Veneto, au simţit foarte bine aceste unde. Daunele înregistrate de această dată au fost mult mai mari. Într-o localitate din regiunea Modena s-a prăbuşit biserica. În urma prăbuşirii a decedat parohul bisericii. O altă victimă, o doamnă a decedat din cauza pietrelor care au căzut peste ea. Vom încerca să luăm legătura cu reprezentanţii Consulatului Republicii Moldova din Bologna ca să aflăm dacă au avut de suferit cetăţeni din Republica Moldova, la moment nu dispunem de asemenea date.

Europa Liberă: Este înfricoşată lumea? Dvs. personal ce aţi simţit, unde eraţi?

Olga Coptu
Olga Coptu
Olga Coptu: Din păcate, acum domină panica şi frica, mai ales cei care au copii, acum stau... Grădiniţe din regiuni mai îndepărtate, cum ar fi Toscana, au fost evacuate. Copiii stau pe afară. Aici, în Bologna, parcul este plin de lume. Bătrâni şi copii mici, care fac plimbări. Din păcate, mai este o problemă, legătura telefonică este întreruptă, liniile de prim ajutor sunt încărcate, la carabinieri, la salvare sunt suprasolicitate. Un ultim apel pe care încearcă să-l transmită televiziunea italiană este ca majoritatea consumatorilor de internet să scoată parolele pentru ca ceilalţi să poată accesa liber prin reţelele Wi-Fi ca să comunice cu prietenii, cu rudele, să le transmită că sunt bine, sau să le transmită pur şi simplu că sunt vii şi sănătoşi. Au fost mai multe replici şi continuă să fie. Moldovenii din zona Padova spun că simt cutremurul din cinci în cinci minute. Cel puţin seismologii care au vorbit la televiziunile italiene au spus că timp de 80 de minute au înregistrat patru cutremure mai mari de patru grade. Deci, satele din împrejurimea Bolognei, satele de mai la nord, regiunea Ferrara şi Modena, în jurul acestor două oraşe mai mari sunt înregistrate daune considerabile. O localitate, scrie lumea pe Twitter, că trei pătrimi din localitate s-a dărâmat, sunt daune considerabile, s-au dărâmat în special casele vechi, pentru că Italia este cunoscută pentru patrimoniul său cultural şi artistic, în special arhitectural. Aceste case au fost cele care în primul rând s-au dărâmat şi care s-au transformat în ruine.

Europa Liberă: Cam câţi moldoveni trăiesc în zonele acelea sau cât de masiv e populat de moldoveni?

Olga Coptu: Ca să vă spun că tocmai în regiunea Emilia-Romagna , despre care vorbim acum, este regiunea care înregistrează cel mai mare număr de cetăţeni moldoveni rezidenţi. Oficial, sunt peste 29 de mii de rezidenţi în această regiune, a doua după mărimea numărului ar fi Bonetto.

Europa Liberă: Dacă li s-ar întâmpla ceva, ar avea unde se adresa? Ţineţi cumva legătura cu ei sau cine ţine legătura?

Olga Coptu: La moment nu ştiu să vă spun dacă Consulatul general are date despre cetăţeni care au avut de suferit. Aici, în Emilia-Romagna, şi nu doar, în întreaga Italie protecţia civilă este foarte bine organizată. Oamenii care au avut de suferit sunt evacuaţi din casele proprii şi sunt cazaţi în hotele, în adăposturi improvizate, li se acordă un prim-ajutor strict necesar, după care se intervine în masă. Sper că atât Consulatul, cât şi oamenii de rând se vor mobiliza pentru a-i ajutora atunci când va fi cazul. Oricum, în Italia există o reţea puternică de voluntariat , Crucea Roşie, Caritas-ul, Protecţia Civilă care întotdeauna se mobilizează şi acordă un prim ajutor nemijlocit celor care au de suferit.

Europa Liberă: Eu vreau să vă mai întreb dacă credeţi că această nenorocire i-ar putea determina pe unii să revină acasă. După criza economică - iată, şi această nenorocire…

Olga Coptu: Pentru cei care vor pierde munca sau vor pierde locuinţa probabil vor fi nevoiţi, nu atât motivaţi, cât nevoiţi să se reîntoarcă în ţară şi nu ne rămâne altceva decât să ne rugăm ca aceste replici ale cutremurului, care continuă pe parcursul întregii zile se vor opri şi nu vor mai fi alte daune.
XS
SM
MD
LG