Linkuri accesibilitate

Leul, dolarul american şi moneda unică


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Evoluţia perechii leu-euro dezavantajează exportatorii, ceea ce se va răsfrânge asupra creşterii economice.


Iurie Gotişan: „Aprecierea leului faţă de euro este influenţată mai mult de ceea ce se întâmplă în plan internaţional, decît în piaţa internă, în condiţiile în care, spre exemplu, situaţia din Grecia, dar şi din alte state din zona euro răpuse de criză, volens-nolens, afectează mai toate valutele naţionale”.

Europa Liberă: Dar vedem că în Romania sau Polonia, monedele naţionale se depreciază. Cum se explică acest lucru?

Iurie Gotişan: Vedeţi, explicaţia este simplă, ţările de care aţi pomenit, dar şi alte state din regiune şi nu numai sunt mai mult integrate în sistemul economic, financiar, monetar şi valutar european decît Republica Moldova. Este de fapt o situaţie incomparabilă, or Moldova este prezentă într-o măsură foarte mică la bursele financiare din regiune, nemaivorbind de cele internaţionale. Astfel că impactul pe piaţa valutară este unul destul de mic”.

Europa Liberă: Şi atunci cum se explică cursul în creştere a dolarului?

Iurie Gotişan: „La noi, cursul de schimb se stabileşte prin raportarea la mai multe valute, ponderea cea mai mare deţinînd-o dolarul american. Or, acesta este principala valută de referinţă la care se aliniază şi celelalte monede. Trebuie să mai ţinem cont de faptul că, chiar dacă Moldova nu este puternic integrată în circuitul valutar, după cum menţionasem mai sus, ceea ce se întîmplă în afară nu are cum să nu afecteze situaţia de pe piaţa locală. Dacă ne uităm la evoluţia perechii euro-dolar pe extern, această este reflectată în mare măsură şi pe intern. Or, dolarul american a crescut în cotaţie comparativ cu leul. De fapt, euro s-a depreciat mult faţă de dolar, actualmente paritatea euro-dolar pe pieţele externe este de 1 dolar şi 25 de cenţi pentru un euro. Respectiv, consecinţele aşa-zisului război al valutelor se fac vizibile pe intern. Este după mine o situaţie absolut firească”.

Europa Liberă: La fel cum este firesc faptul că unii cîştigă iar alţii pierd din aceste fluctuaţii. Mă refer la importatori şi exportatori. Să vorbim despre avantajele şi dezavantajele pe care le oferă acest război al valutelor aşa cum l-aţi numit dvs. pentru cei care ştiu să citească în stele.

Iurie Gotişan: „În situaţia dată fără îndoială că exportatorii sînt în pierdere, exporturile chiar au scăzut simţitor în ultima perioadă, dar bine asta nu este pe seama cursului de schimb. Or pe durata anului 2011 cursul de schimb leu-euro pe piaţa locală a fost în medie de 16 lei pentru un euro, uneori chiar mai mult. Cred eu, a fost un curs destul de bun pentru cei care au exportat, mai ales că, de bine de rău, am avut şi ce exporta. Or, dacă am face referinţă la statistici, anume exporturile au fost cele care au dat, să zic eu, tonul creşterii economice din 2011, care au avut o creştere de peste 60%. Situaţie care, în opinia mea, puţin probabil se va repeta şi în 2012, inclusiv şi pe fundalul unui curs de schimb neatractiv pentru exportatorii noştri, bineînţeles dacă evoluţia cursului de schimb îşi va continua tendinţa actuală. Sunt în pierdere cei ce primesc spre exemplu salariile în euro, sau cel puţin acestea sunt denominate în euro, bineînţeles că ei sunt perdanţi atunci cînd recurg la schimb. Sunt în pierdere şi cei care primesc euro din afară, eu ştiu de la părinţi, rude s.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar cine sunt profitorii acestei situaţii?

Iurie Gotişan: „Aici la fel sunt mai multe categorii, însă cel mai mult cred eu au de cîştigat importatorii. Or, în mod firesc aceştia cu mai puţini lei vor achiziţiona mai mulţi euro pentru a face importuri mai mari, dar şi pentru a satisface poftele consumatorilor, de ce nu, cu produse eventual mai ieftine de import. Pe de o parte nu este neapărat rău că vor creşte importurile, după mine va creşte astfel consumul – un factor destul de important pentru noi la creşterea economică. Eu chiar mă aştept la o creştere a consumului în această situaţie, deopotrivă pe ambele dimensiuni adică şi cel public şi cel privat. Asta poate duce şi la o creştere a veniturilor la buget, generate de taxele vamale sau cele pe comerţ s.a.m.d. şi vedeţi această apreciere nu este tocmai un lucru rău. Este convenabil şi pentru cei care în această perioadă au de rambursat credite, adică sînt debitori în euro”.

Europa Liberă: Toată lumea aşteaptă acum nişte pronosticuri. Ce le puteţi spune?

Iurie Gotişan: „Este destul de dificil să faci prognoze pe cursul de schimb, ştiţi este o vorbă a face pronosticuri pe cursul de schimb este ca şi cum ai ghici într-un glob de cristal sau în ceaşca de cafea. Este dacă vreţi indicatorul cel mai în dezacord cu realitatea, mai ales în această conjunctură de piaţă. Leul, după mine, faţă de alte monede din regiune, se ţine destul de bine. Şi în opinia mea este o situaţie care nu ţine de politica internă, am mai spus-o anterior, ci de conjunctura externă, şi Banca Naţională are rezerve suficiente, cred eu, care o pot ajuta în situaţii de apreciere sau depreciere bruscă. Vreau sa dau un mesaj de încredere privind cursul de schimb. Nu este un curs fix şi nu a existat mai ales în aceste vremuri. Astfel că este destul de dificil să vii cu nişte prognoze relevante şi exacte. Sper doar să putem evita o depreciere bruscă a leului în acest an”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG