Linkuri accesibilitate

Premierul de tranziţie Victor Ponta a intrat deja în faza sa decadentă (România liberă)


Intr-un articol din ziarul Adevarul, Liviu Antonesei face elogiul aportului cultural al Moldovei, implicit si al spatiului dintre granitele Republicii Moldova, la succesele internationale ale romanilor. Mai intai ca lista personalitatilor din istoria culturii romane cuprinde multi moldoveni. Apoi, arata Antonesei, multi scriitori optzecisti sunt moldoveni, cea mai importanta Editura din Romania (se refera la Polirom) este din Iasi), cel mai puternic nucleu de prozatori contemporani e tot din Moldova, cineastii romani de succes international vin mai ales de acolo, dupa cum de peste Prut vin Ion Sapdaru si Igor Cobileanski. Autorul articolului polemizeaza cu cei care s-au blocat in stereotipul ca moldovenii sunt „lenesi, saraci si inapoiati”.

Presa cotidiana de la Bucuresti critica si astazi guvernul Victor Ponta. Dan Cristian Turturica sustine in Romania libera ca aproape nimic din ce a facut actualul guvern nu confirma angajamentele asumate in zilele protestelor de strada din ianuarie, care au contribuit, sustine comentatorul, la caderea guvernului PDL condus de Mihai Razvan Ungureanu. Victor Ponta ar fi deprins de la inaintasii lui pesedisti Ion Iliescu si Adrian Nastase, „tehnica predarii statului in mana SISTEMULUI”. Conform acestei „tehnici”, „tot ce trebuie sa faci este sa inchizi ochii si sa-i lasi pe altii sa rezolve treburile murdare”. Cel mai elocvent exemplu in acest sens ar fi modul in care guvernul a instalat intr-o structura a sa, pentru cinci zile, un functionar care a emis un document menit sa-l salveze pe fostul premier Adrian Nastase de la inchisoare, intr-un dosar de coruptie.

Si Tom Gallagher arata in comentariul sau din Romania libera ca premierul „de tranzitie Victor Ponta a intrat deja in faza sa decadenta”, iar acest lucru s-ar vedea in modul in care a inteles sa cada la pace cu autoritatile europene. Uniunea Europeana are acum alte griji, de aceea lui Gallagher i se pare ca starea coruptiei din Romania a trecut intr-un plan second. Altfel spus, vigilenta Uniunii e dispusa sa scada, cu conditia ca guvernul de la Bucuresti sa tina in frau deficitul bugetar, pentru a nu ajunge in situatia Greciei.

Ponta este critcat chiar si in Jurnalul national. Aici insa, Ilie Serbanescu ii reproseaza ca a acceptat conditiile puse de Fondul Monetar International si de Banca Mondiala, fata de care comentatorul formuleaza o opozitie neobosita de cel putin un deceniu si jumatate.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG