Linkuri accesibilitate

UNICEF: In țările scandinave doar 3% din copii sînt considerați a suferi de privațiuni, pe cînd in Romania 70%.“


România este tara din Uniunea Europeana unde saracia afecteaza cel mai mult copiii. Raportul anual UNICEF despre saracie printre copii in tarile UE si in occidentul industrializat facut public astazi la Bruxelles estimeaza ca 70% din copiii români traiesc in privatiuni si ca 24% -aproape un sfert!- traiesc sub pragul national al saraciei. Este cel mai ridicat procent in Uniunea Europeana, in cazul privatiunilor România, cu 70%, situandu-se cu mult sub tarile imediat precedente: Bulgaria cu 50% si Portugalia cu 27%.

„Privatiunile“ luate in seama de UNICEF reprezinta lipsa unora din 14 elemente de baza, precum trei mese pe zi, internet acasa, sau un loc cît de mic in care copilul sa se poata retrage pentru a studia in liniste. Absenta a doua sau mai multe din aceste 14 elemente face sa creasca rata privatiunilor intr-o tara anume... rezultatul fiind ca in tarile scandinave doar 3% din copii sint considerati a suferi de privatiuni, pe cind in Romania 70%.

Vine apoi saracia relativa, saracia propriu-zisa, raportata la conditiile economice locale. Saracia, spre deosebire de viata in anumite conditii de privatiune, este calculata ca fiind situatia in care un copil traieste sub „limita nationala a saraciei“, calculata ca situandu-se sub 50% din venitul national mediu al unei familii.

Situatia pare chiar a se fi inrautatit in ultimii ani, cum a subliniat-o astazi seful biroului de cercetari al UNICEF Gordon Alexander:

„Unele din tarile care aveau o excelenta strategie socio-economica in favoarea copiilor au inceput acum sa isi renege angajamentele; apoi, datele din acest raport provin din 2009, asa incat nu acopera perioada actuala, a crizei, in care situatia se inrautateste.“

Criteriile saraciei reproduc, in mare, curba „privatiunilor“, cum a rezumat-o Chris de Neubourg, unul din autorii raportului:

„Saracia printre copii este mult mai mare in tarile mediteraneene decit in cele nordice. In multe tari din sud peste 15% din copii sint saraci, ba chiar se ajunge la situatii in care cifra se apropie de un sfert din copii traind sub pragul saraciei, procente precum 23% in Statele Unite, sau 24% in Romania.“

L-am intrebat pe Chris de Neubourg, co-autor al raportului, daca nu cumva in folosirea unor criterii atit de uniforme au fost ignorate anumite detalii culturale. Astfel, insistenta asupra unei camere separate pentru fiecare copil in calcularea indicelui privatiunilor nu ia in seama faptul ca in culturi mai colectiviste cum sint cele din Europa de Est si Balcani, in România sau Bulgaria, unde lipsa spatiului a fost intotdeauna cronica si unde se obisnuieste ca mai multe generatii sa traiasca sub acelasi acoperis, absenta unei camere separate nu e perceputa cu aceeasi acuitate ca in culturile individualiste occidentale, unde celula familiala e obisnuita cu o mult mai mare autonomie decit in Europa de Est :

„E foarte adevarat ca situatia familiala difera foarte mult de la o tara la alta, si nu doar in Romania sau Bulgaria, dar si in tari precum Portugalia sau Spania, daca ar fi sa le comparam cu individualismul din Islanda, de pilda... Ideea nu e neaparat ca fiecare copil sa aiba camera lui, ci mai degraba sa aiba acces la un loc linistit pentru a studia. Sa nu uitam ca obiceiurile si modele culturale se modifica si in Europa de Est, pe masura ce societatea devine mai afluenta. Familiile devin mai instarite, iar copiii capata mai mult loc pentru ei.“

Prezentarea raportului UNICEF a coincis cu publicarea raportului sumbru al Comisiei Europene in legatura cu somajul printre tineri. Concluzia celor doua rapoarte combinate este ca iesind din copilarie si terminand studiile, milioane de tineri in Europa si in Occident nu vor avea nicio garantie ca vor scapa vreodata de saracie.
XS
SM
MD
LG