Linkuri accesibilitate

Euro 2012: Violența și rasismul pe stadioane în Ucraina și Polonia


Huliganismul legat de fotbal este în floare, iar meciurile din campionatul intern din ambele țări sunt marcate frecvent de incidente rasiste și anti-semite.


Cu mai puțin de două săptămâni înaintea începerii turneului final al campionatului european de fotbal se înmulțesc semnele de întrebare și semnalele de alarmă privind confortul și securitatea participanților străini, mai ales în privința jocurilor din Ucraina. Detalii de la Țicudean.

Un fost jucător al naționalei de fotbal a Angliei, Sol Campbell, a îndemnat suporterii englezi să nu meargă la turneul final al Campionatului european de fotbal pentru că autoritățile din țările gazdă, Polonia și Ucraina, nu au reușit să reducă rasismul și apetitul pentru violență în rândurile suporterilor locali. Campbell, care a suferit el însuși ca jucător de culoare abuzuri rasiste, a fost ieri invitatul emisiunii BBC „Panorama”, unde a urmărit împreună cu moderatorul un documentar al aceleiași televiziuni despre rasismul și violența suporterilor de fotbal din Ucraina.

În imaginile documentarului apar suporteri ucraineni salutând în stil nazist, batjocorind jucători de culoare cu sunete care imită maimuțele, scandând lozinci anti-semite sau bătând un grup de studenți asiatici pe stadionul Metalist din Harkov.

Sol Campbell și atacanții ruși la Euro 2008 într-un meci de calificare la Moscova
Sol Campbell și atacanții ruși la Euro 2008 într-un meci de calificare la Moscova
„Nu-mi vine să cred, mi se face rău”, a fost reacția lui Campbell, care a mai spus că-i compătimește pe jucătorii de culoare angajați la cluburi ucrainene, pentru că știe prin ce trec. Campbell a fost întrebat de moderatorul BBC dacă le-ar recomanda englezilor să meargă la Euro 2012.

„Stați acasă, urmăriți meciurile la televizor. Nu riscați, pentru că s-ar putea să vă întoarceți acasă în coșciug”, a spus fostul jucător al naționalei engleze, adăugând că UEFA a greșit când a încredințat turneul final Poloniei și Ucrainei.

Reuters, una din agențiile de presă care citează astăzi avertismentul lui Sol Campbell, relatează că huliganismul legat de fotbal este în floare nu doar în Ucraina, ci și în Polonia. Meciurile din campionatul intern sunt marcate frecvent de incidente rasiste și anti-semite, iar multe au fost oprite înainte de final din cauza violențelor iscate în tribune de huligani.

Clubul polonez Legia Varșovia a fost amendat de UEFA cu 10.000 de euro anul trecut, după ce suporterii lui au desfășurat o pancartă cu inscripția „Jihad Legia” la un meci cu formația israeliană Hapoel Tel Aviv.

Aici în Cehia, a cărei echipă națională va juca meciurile din grupe în Polonia vecină, televiziunea publică a recomandat suporterilor cehi să meargă la meciurile de la Wroclaw cu trenul, nu cu mașina personală sau cu autobuze care, purtând numere de înmatriculare străine, pot deveni mai ușor ținta atacurilor.

Cu numai câteva zile rămase până la primele meciuri de la Euro 2012, guvernul polonez se străduiește să dea asigurări că huliganilor nu li se va permite să întunece sărbătoarea fotbalului. Un purtător de cuvânt al ministerului polonez de externe, Marcin Bosacki, a sugerat că avertismente precum cel lansat de englezul Sol Campbell sunt exagerate, și l-a invitat pe fostul jucător al naționalei din Anglia să vină în vizită în Polonia, ca să se convingă singur.

Oficialul polon a explicat, într-un interviu acordat agenției Reuter, că spre deosebire de țările occidentale, Polonia nu a avut... colonii, și de aceea locuitorii ei nu sunt obișnuiți cu minoritățile, dar asta nu înseamnă că le tratează cu ostilitate.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG