Linkuri accesibilitate

Turneul diplomatic maraton al secretarului de stat american Hillary Clinton


Escale la Copenhaga, Oslo, Stockholm, Erevan, Tbilisi, Baku, Istanbul.


Un turneu diplomatic maraton al secretarului de stat Hillary Clinton ilustreaza prioritati ale politicii externe americane. Unde se va deplasa doamna Clinton? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Calatoria lui Hillary Clinton va debuta la 31 mai, cu o escala la Copenhaga, in Danemarca, unde se va intretine cu oficialitati dupa care se va deplasa in Norvegia, la Oslo, unde secretarul de stat participa la conferinta globala cu privire la probleme de ingrijire a sanatatii.

Administratia Obama, spre deosebire de predecesoarea sa pune mare accent pe abordari regionale si globale, in dauna celor unilaterale. La 3 iunie, Clinton se va deplasa la Stockholm, in Suedia unde discutiile vor avea pe agenda chestiuni ecologice, libertatea de comunicare pe Internet precum si prioritati ale politicii externe americane in Afganistan si Orientul Mijlociu.

De acolo, sefa diplomatiei americane se va duce in Eurasia, cu o prima escala in regiunea Caucazului, unde se va afla intre 4 si 7 iunie. In toate tarile pe care le va vizita in regiune, Hillary Clinton se ve referi la securitatea regionala, promovarea valorilor si institutiilor democratice, dezvoltare economica si masuri anti-terorism.

In Armenia, secretarul de stat se va intilni cu presedintele Serzh Sarkisian si alte oficialitati. Tot acolo secretarul de stat se va intretine cu lideri ai societatii civile. Se stie ca in Armenia, prioritati politice sint disputa cu Azerbaijanul cu privire la regiunea Nagorno-Karabach si raporturile cu Turcia, tara cu care Armenia nu are relatii diplomatice, din cauza unor dispute cu radacini istorice.

La 5 iunie, Hillary Clinton se va afla in Georgia vecina, unde va deschide la Batumi lucrarile Comisiei Strategice Statele Unite-Georgia. La o zi dupa aceea, sefa diplomatiei americane va purta convorbiri in Azerbaijan cu presedintele Ilham Aliyev.

Turneul doamnei Clinton se va incheia in Turcia, tara al carei rol in regiune este in accentuata crestere, unde va fi co-presedinta Forumului Global Anti-Terorism, o intilnire ministeriala gazduita de Istanbul. Acolo, Clinton va aborda intre altele situatia din Siria, care ingrijoreaza din ce in ce mai mult comunitatea internationala si contracararea programului nuclear iranian.
XS
SM
MD
LG