Linkuri accesibilitate

Sentințe grele în procesul rețelei de pedofili pe teritoriul Moldovei (Adevărul).


Adoptarea, vineri, în Parlament a legii nediscriminării, rebotezată în Legea egalităţii de şanse, este şi astăzi comentată de presă. În disputa despre nevoia acestei legi editorialiştii dau dreptate majoritarilor şi îi critică pe cei ce continuă să se opună documentului. Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău” crede că luptând împotriva legii, Voronin, Dodon, Şelin, Formuzal şi alţii luptă împotriva evidenţelor, căznindu-se să torpileze valorile autentice ale majorităţii româneşti din Republică Moldova. „Ei riscă să ajungă rapid în cea mai hulită minoritate posibilă: cea a nebunilor de legat”, scrie Bogatu, „pentru că, oricum ai da, ţelul pentru care se bat aceştia e sminteală curată”.

Tot în „Jurnal de Chişinău”, Nicolae Negru se întreabă de ce a lipsit prim-vicepreşedintelui legislativului Vlad Plahotniuc de la şedinţa de vineri a Parlamentului, când a fost adoptată controversata lege, cu doar două voturi mai mult decât cele 51 necesare. Autorul crede că „dacă faci parte dintr-o echipă, trebuie să fii pregătit să accepţi nişte compromisuri, din solidaritate, din necesitatea de a realiza un obiectiv comun. Însă vicepreşedintele PD a preferat să se distanţeze de colegii de partid, să nu se „compromită” împreună cu ei.

Este condamnabilă nu atât atitudinea propriu-zisă faţă de proiectul respectiv, ci comportamentul „şmecher”, lipsa de sinceritate, intenţia de a-şi „păcăli” colegii şi alegătorii. Volens-nolens, ne întrebăm: pe cât de sincer este el în alte cazuri? În general, se poate conta pe el în efortul proeuropean sau avem de a face cu un impostor, cu un ins care vrea să treacă drept proeuropean pe contul altora?”

Într-un editorial publicat în „Timpul”, Marin Basarab observă că „pentru a deveni european, moldoveanul nu trebuie să-şi recapete identitatea discriminată, nici limba şi nici mândria naţională. Ca să devină european, un moldovean trebuie să devină homosexual. Anume această părere a fost acceptată de o bună parte a societăţii în dezbaterile pro şi contra legii antidiscriminare. Uite că legea a fost votată şi, în pofida blestemelor spasmodice ale unei părţi din popime şi urletelor animalice ale politicienilor de stânga, nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun. Străzile nu au fost inundate brusc de homosexuali în chiloţei roz, iar familiile nu s-au destrămat peste noapte.”

Un articol din „Timpul” anunţă că „începând cu a doua jumătate a lunii iunie, cetăţenii R. Moldova vor putea beneficia de preţuri reduse la biletele aeriene. Acest lucru ar fi posibil datorită unui acord semnat între compania de stat „Air Moldova” şi compania aeriană low-cost „Blue Air” din România”. Expertul pe transport aerian Radu Bezniuc a precizat că pentru pasagerii care se află în tranzit nu se percep taxe aeroportuare. El a adăugat că, până la efectuarea zborurilor low-cost, Air Moldova trebuie să ajusteze softul său la programul de operare pe care îl are Blue Air, care e diferit de cel folosit de companiile aeriene clasice. În viziunea expertului, orice iniţiativă care duce la scăderea preţurilor biletelor pentru consumatorul final e binevenită.

În „Adevărul”, Anastasia Nani informează că „cinci bărbaţi, doi străini şi trei moldoveni, au fost condamnaţi la ani grei de închisoare pentru crearea şi gestionarea unei reţele de pedofili pe teritoriul R. Moldovei”. Sentinţa a fost pronunţată de magistraţii Judecătoriei Centru, la aproape un an după ce organele de drept au anunţat că sunt pe urmele mai multor pedofili de peste hotare. Natalia Bayram, avocata care a reprezentat în instanţă interesele a şase victime a declarat pentru „Adevărul” că „minorii care au ajuns pe mâna acestei reţele au fost manipulaţi, fără ca să-şi dea seama. Bărbaţii ştiau cum să se apropie de ei şi ce să le ofere. De exemplu, celor care îşi doreau o carieră în sport li se promitea că vor fi promovaţi. Copiii străzii erau amăgiţi cu adăpost, hrană, îmbrăcăminte”.

Ion Preaşca notează în „Adevărul” că cele 11,4% din acţiunile singurei bănci cu capital majoritar de stat, Banca de Economii, scoase la vânzare la bursă, nu şi-au găsit cumpărător. Octavian Samoilă, directorul unei companii ce deţine acţiuni, spune că o asemenea evoluţie era previzibilă din cauza conflictului dintre acţionarii minoritari şi stat, care deţine 56% din acţiuni. Managerul se arată îngrijorat de faptul că, mai bine de un an, situaţia instituţiei financiare se înrăutăţeşte continuu „deşi potenţialul ei este foarte înalt, are cea mai mare reţea din sistem şi se bucură de încredere din partea populaţiei”.
XS
SM
MD
LG