Linkuri accesibilitate

Moldova solicită sprijinul NATO pentru retragerea trupelor ruseşti


Drapelele Estoniei, UE şi NATO.
Drapelele Estoniei, UE şi NATO.

Mihai Ghimpu: „Baţi – uşa se deschide, nu baţi – uşile nu se deschid.”


Liderul Partidului Liberal, deputatul Mihai Ghimpu, despre rezultatele participării delegaţiei moldovene la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO, care a avut loc în perioada 25-29 mai, în captala Estoniei, la Tallinn.

Mihai Ghimpu: „Bugetul NATO s-a discutat, primăvara arabă, situaţia din Rusia, din toată lumea. Probleme foarte multe, dar noi cu problema noastră – prezenţa armatei Federaţiei Ruse pe teritoriul nostru şi retragerea ei, soluţionarea conflictului transnistrean.

Despre asta am vorbit şi la grupul politic şi în discuţie, aşa, neoficială, cu secretarul general adjunct al NATO. Şi întrebarea în şedinţa în plen am abordat tot ce ţine de prezenţa armatei Federaţiei Ruse pe teritoriul nostru şi soluţionarea conflictului. Mai bine zis, retragerea armatei.

Cum putem vorbi noi de neutralitatea noastră, când avem armată străină? Că puterea de la Moscova este surdă atunci când noi le spunem că suntem stat neutru, că avem Constituţie care nu admite, că este hotărârea de la Istanbul şi, oricum, rămâne în continuare puterea de la Moscova surdă. Şi am solicitat, cu toate că ştim că direct nu, dar indirect poate să ne ajute. Direct pot să ne ajute ţările membre care se află în NATO, fiindcă era plină sala cu delegaţii ale ţărilor membre NATO. Într-un cuvânt, am abordat ceea ce nu putem rezolva de unii singuri.”

Europa Liberă: Eu dacă îmi amintesc că pe când eraţi preşedinte ad-interim al Republicii Moldova, aţi cerut Alianţei Nord-Atlantice susţinere în retragerea trupelor ruseşti din Estul Republicii Moldova. Dar cineva chiar din colegi spunea că prin această cerinţă tensionaţi relaţia cu Federaţia Rusă.

Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu: „Noi mai puţin trebuie să ne gândim la supărarea Federaţiei Ruse. Să ne gândim la interesul statului nostru şi să convingem Federaţia Rusă că suntem un stat independent, neutru şi avem aceleaşi drepturi de a ne hotărî de unii singuri soarta. Şi eu cred - cu cât mai insistenţi vom fi noi în această problemă, cu atât mai devreme vom găsi înţelegere din partea Federaţiei Ruse. Baţi – uşa se deschide, nu baţi – uşile nu se deschid.”

Europa Liberă: Cum ar putea să-i spună Alianţa Nord Atlantică Rusiei să-şi retragă neîntârziat, total şi necondiţionat trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, dacă Rusia nu e ţară aderentă la NATO?

Mihai Ghimpu: „Păi nu, există ţări care sunt membre NATO şi pot pe linia lor ca state să abordeze subiectul acesta şi în afara adunării NATO, Alianţei NATO. NATO este Alianţa care pledează pentru libertate şi pace, este un acord între NATO şi Rusia. Eu cred că lumea, care e cointeresată în pace şi securitatea cetăţenilor, indiferent din care stat fac parte, dacă doresc, găsesc cum şi unde să abordeze subiectele, inclusiv şi ale noastre, ce ţin de prezenţa şi retragerea armatei ruse de pe teritoriul nostru.”

Europa Liberă: Hotarul NATO la Prut emană securitate pentru Republica Moldova?

Mihai Ghimpu: „Eu chiar am întrebat în unele întâlniri cu oficiali ai Federaţiei Ruse. Mi-au spus că nu retrag armata şi muniţiile din cauza că NATO s-a apropiat de hotarele Rusiei. Şi asta ar fi un motiv, adică în situaţia când au acceptat retragerea la Istanbul, în 1999, era una, acum politic este alta.

Ca răspuns, secretarul general adjunct mi-a zis că prima dată aude, n-are nimic legat una de alta, NATO este o Alianţă care pledează pentru pace şi libertate şi aceasta rămâne în continuare poziţia NATO. Ceea ce ţine de retragerea armatei şi soluţionarea conflictului transnistrean, diplomatic a zis că trebuie rezolvat în cadrul formatului 5+2. Dar prezenţa hotarului pe Prut al NATO nu cred că poate fi o problemă, fiindcă în 1812, când Rusia ţaristă a ocupat acest teritoriu, nu exista NATO, aşa că nu trebuie să facă legătură şi să nu creadă că cineva mai crede în poveştile astea care sunt, că iată, NATO e aproape de Rusia, a venit la Prut sau nu ştiu cum. Noi cunoaştem interesul Federaţiei Ruse încă de pe timpul Ecaterinei.”

Europa Liberă: Credeţi că va veni timpul când Republica Moldova ar putea să depună o cerere de aderare la Alianţa Nord Atlantică?

Mihai Ghimpu: „Eu cred, dacă vrem cu adevărat ca cetăţenii să aibă securitatea statului, fiindcă este straniu, - că astăzi am vrut să pun o întrebare, dar n-am mai reuşit că s-a epuizat timpul, – cum poate garanta o armată de ocupaţie securitatea cetăţenilor, dacă ea se află pe teritoriul acestui stat? Aici e tocmai răspunsul pe care aş vrea să-l aud, nu ceea ce ne spun nouă la Chişinău, că prezenţa armatei înseamnă linişte şi pace în acest teritoriu.”
XS
SM
MD
LG