Linkuri accesibilitate

Chişinăul crede în eliminarea vizelor europene


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Ministrul de externe Iurie Leancă, la un bilanţ al îndeplinirii angajamentelor Moldovei faţă de UE.


Ministrul de externe Iurie Leancă a organizat astăzi la Chișinău o conferință de presă de bilanț privind îndeplinirea de către Republica Moldova a angajamentelor față de Uniunea Europeană, în vederea liberalizării vizelor. Valentina Ursu are detalii despre declarațiile șefului diplomației moldovene, făcute la puține zile după adoptarea în parlament a legii asupra egalității și a reformei centrului anticorupție.

Negocierile privind abolirea regimului de vize cu Uniunea Europeană întârzie cu o jumătate de an. Dar ministrul de Externe, Iurie Leancă, se arată optimist şi sugerează că Republica Moldova ar putea recupera aceasta perioadă, dacă se va trece de la discuţii la acţiuni. Şeful diplomaţiei moldave însă se fereşte să ofere o data precisă, în care Republica Moldova ar putea beneficia de regim liberalizat de vize.

Iurie Leancă: „Nu mă voi lansa astăzi în tot felul de pronosticuri – cu jumătate de an, cu şapte luni, sau cu cinci luni. Eu ştiu ce trebuie să facem, ştie şi primul ministru, ştiu şi colegii din Guvern, din alte instituţii, care sunt implicate în acest dialog multidimensional. Deci, vom continua cu o viteză poate şi mai mare să ne axăm pe de o parte pe realizarea angajamentelor şi implementarea cadrului legislativ, pe de altă parte să comunicăm poate cu o intensitate mai mare în capitalele europene. Şi în momentul în care venim cu argumente de regulă reuşim să-i convingem că un regim fără de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova nu va afecta negativ situaţia migraţională din ţările respective. Ba din contra, există mai multe instituţii din ţările membre ale Uniunii Europene, care vorbesc despre faptul că va avea doar un efect benefic. Iată, pe această politică vom fi acum axaţi noi.”

Încă în toamna anului trecut Iurie Leancă declara că îşi va da demisia dacă cetăţenii moldoveni nu vor obţine regim liberalizat de vize până la sfârşitul acestui an. Şi astăzi ministrul este pregătit să facă acest pas, dacă, aşa cum spune el, va contribui la îndeplinirea acestui obiectiv.

Iurie Leancă: „Nu mă ţin de fotoliu. Dacă demisia mea eventual ar facilita acest obiectiv de obţinere a regimului de vize, nu voi ezita nici o secundă. De ce am făcut acest lucru atunci? Consideram că este nevoie de mobilizare a clasei politice, a autorităţilor Republicii Moldova, dar şi mai mult gestul meu a fost motivat de faptul că aveam cumva senzaţia că cetăţenii din Republica Moldova nu prea văd lumina la capătul tunelului. Această afirmaţie de atunci nu a fost una euforizată, nu a fost una în lipsa înţelegerii exacte a ceea ce înseamnă dialogul pe vize, pornea de la expertize foarte precise. La noi nu doar opoziţia, dar la noi şi unii parteneri în loc să-şi pună toată silinţa şi toate cunoştinţele în slujba cetăţeanului de a obţine acest drept, iată că ne-am lansat în tot felul de dezbateri. Încă o dată vreau să sper din tot sufletul că am depăşit această fază, depăşind-o ne vom axa acum pe ceea ce înseamnă reforme, ceea ce înseamnă generarea de argumente şi obţinerea acestui regim fără de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova. Obiectivul de obţinere a regimului fără de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova este unul nu doar posibil, şi nu probabil, dar şi unul fezabil. Şi sper că în câteva luni vom avea o înţelegere ceva mai punctuală unde suntem acum, eventual în momentul care vom fi transferaţi în faza a doua pe vize.”

Guvernarea de la Chişinău a iniţiat dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană în iunie 2010, iar în luna ianuarie 2011 a semnat Planul de acţiuni. La 26 iunie Comisia Europeană urmează să decidă trecerea la implementarea celei de a doua faze.
Previous Next

XS
SM
MD
LG