Linkuri accesibilitate

Moldova va combate crima la standarde europene


Moldova - arch of triumph, clock, police, Chisinau

Iurie Pintea: Reformele nu vor avea efect, dacă se vor face „de ochii Europei”.


Bruxelles-ul spune mereu că pentru a obţine un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să demonstreze că poate eficient să combată crima organizată, adică traficul de fiinţe umane, traficul de droguri, cazurile de spălare a banilor şi nu numai. În opinia experţilor reuniţi astăzi în cadrul unei mese rotunde, provocarea majoră a guvernului de la Chişinău este să ajusteze metodele moldoveneşti de combatere a crimei organizate, la cele europene. Detalii are Diana Răileanu:

Chiar dacă statisticile sunt generatoare de optimism, poliţiştii admit că în competiţia cu infractorii pierd la capitolul dotări şi metode de lucru. Şeful Direcţiei Servicii Operative din cadrul Ministerului de Interne, Alexandru Jizdan, recunoaşte că stereotipurile de sorginte sovietică împiedică Republica Moldova să combată eficient criminalitatea. De asemenea, explică reprezentantul Internelor, dacă în trecut infractorii executau crimele într-un mod primitiv, astăzi aceştia au îmbrăcat „mănuşi albe”:

„Dacă e să facem o comparaţie cu anii 1990, când ne confruntam cu o criminalitate extrem de dură, acum noi practic de acest fenomen cum ar fi şantajul, de omor la comandă, masiv, ca şi fenomen mă refer nu la cazuri unitare, furturi şi răpiri de mijloace de transport, noi nu avem. Însă, infracţionalitatea noastră organizată s-a transformat, cum îi spunem noi, în infracţionalitate organizată cu guleraşe albe. Noi deja suntem bine pronunţaţi în direcţia spălării banilor, în infracţionalitatea cibernetică, domenii spre care suntem obligaţi să ne concentrăm.”

În plus, explică demnitarul Ministerului de Interne, infractorii, mai ales cei care fac parte din grupările criminale, sunt deseori cu un pas înaintea anchetatorilor şi poliţiştilor. În opinia expertului Centrului de Studii pentru Integrare Europeană, Mihail Beregoi, o altă problemă a Republicii Moldova în combaterea eficientă a crimei organizate o reprezintă dispersarea instituţiilor responsabile să lupte cu fenomenul:

„La nivel strategic naţional totuşi ar trebui să găsim singuri răspuns la întrebarea: ce înţelegem noi prin crima organizată? Ce intră în ea? Fiindcă ne dispersăm cu resursele noastre limitate în Republica Moldova foarte mult. Avem Comisii, centre, şefi peste şefi prin diferite părţi, în acelaşi timp în viaţa de toate zilele, atât cei de la crima organizată, au cazuri şi pe droguri şi pe trafic de fiinţe umane, şi pe trafic ilicit de armament, în acelaşi timp şi alte direcţii cum ar fi direcţia antidrog se ocupă de aceleaşi lucruri. Noi avem şi o dublare destul de mare pe care ne propunem în cadrul reformei MAI să o soluţionăm.”

Referindu-se la reformarea instituţiilor de forţă, expertul Institutului pentru Politici Publice, Iurie Pintea, accentuează că schimbările nu vor avea efectul dorit dacă vor fi făcute, cum s-ar spune, „de ochii Europei”:

„Adică, a fost o reformă impusă din exterior sau ei au făcut o analiză bazată pe anumite date? Dacă s-a făcut pentru că doreşte Uniunea Europeană, este una, atunci noi facem un fel de plan de acţiuni pe hârtie, îl raportăm imediat şi spunem că din crimă organizată se numeşte antidrog, dar are aceleaşi funcţii sau le unim pentru că i-a determinat un expert, sau noi prezentăm motivaţiile noastre? Nivelul nostru de specializare pe care putem să ni-l permitem pentru că aşa este ţara, acesta este teritoriul şi putem să avem ca forţă centralizată „doar atât” şi nicidecum nu o să fie comparabilă cu România sau cu alte ţări, pentru că aşa este situaţia.”

Expertul Institutului pentru Politici Publice, Iurie Pintea, se declară convins că legile ar fi mult mai eficiente dacă autorităţile de la Chişinău s-ar concentra pe efectul lor, decât pe texte propriu-zis, întrucât, potrivit sondajelor, oamenii continuă să trateze cu neîncredere poliţiştii şi reprezentanţii Ministerului de Interne.
XS
SM
MD
LG