Linkuri accesibilitate

Ioan Avram Mureşan este acuzat că în 1999, când era ministrul al agriculturii, a deturnat fonduri de 700 de mii de euro.


În România, după un serial juridic de aproape un deceniu, a fost condamnat definitiv la închisoare, în premieră, un fost ministru. Relatează de la București Sabina Fati.

Pentru prima data in istoria politica recenta a Romaniei un fost ministru este condamnat la inchisoare cu executare. Ioan Avram Muresan, are 53 de ani si este acuzat ca in 1999 cind era ministrul al Agriculturii a deturnat fonduri in valoare de circa 700 de mii de euro.

Ioan Avram Muresan a primit o pedeapsa de 7 ani de inchisoare, dupa un process care a durat aproape zece ani. Fostul ministru al Agriculturii era membru al Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), principalul partid aflat la putere in perioada 1996-2000, cind pentru prima data dupa caderea comunismului au venit in fruntea Romaniei fortele democratice. Anchetarea fostului ministru al Agriculturii a inceput in 2003, iar Ioan Avram Muresan considera ca actiunea a fost gandita ca o revansa politica.

Inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Bruxelles-ul a facut presiuni pentru crearea unei procuraturi anticoruptie. Guvernul socialist condus de Adrian Nastase a pus pe picioare o astfel de institutie care s-a ocupat pina in 2005 mai ales de coruptia mica si de adversarii politici. Totusi, Ioan Andrei Muresan nu a fost doar un adversar politic al socialistilor, ci si un politician care a profitat de pe urma functiei ministeriale pe care a ocupat-o. A fost condamnat impreuna cu mai multi fosti responsabili din Ministerul Agriculturii fiindca a schimbat destinatia unui ajutor acordat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) si pentru ca a scos din rezervele de stat 5000 de tone de ulei de folarea soarelui, cantitate pe care a pus-o apoi la dispozitia unei societati comericiale care nu indeplinea conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de imprumuturi din rezerva Romaniei.

Ioan Avram Muresan era pus sub acuzatie cind in 2007 a recidivat prin intermediul prietenului sau Decebal Traian Remes, proaspat numit ministru al Agriculturii. Ambii au fost ministri in guvernul de coalitie al Conventiei Democratice din 1996-2000 si ambii provind din judetul Maramures, aflat in nord-vestul Romaniei. In 2007 televiziunea publica a difuzat un film in care cei doi sint implicati in luare de mita de la un om de afaceri din Maramures in schimbul aranjarii unei licitatii. In film apare un plic in care se pare ca erau 15 mii de euro, dar si imagini in care fostul ministru taranist al agriculturii depoziteaza mita pentru liberalul Decebal Traian Remes, devenit la rindul sau ministru al agriculturii. Era vorba despre palinca si caltabosi. In dosarul “caltabosul”, aflat in recurs, cei doi fosti ministri au primit trei ani de inchisoare cu executare.

Spre deosebire de Ioan Avram Muresan care a prejudiciat statul roman cu 700 de mii de euro si a fost condamnat la 7 de ani de inchisoare, fostul premier roman Adrian Nastase al carui dosar principal se afla in recurs a primit in prima instanta o condamnare de 2 ani cu executare pentru un prejudiciu de aproape un million si jumatate de euro.
XS
SM
MD
LG