Linkuri accesibilitate

Ofensivă diplomatică internațională după un nou masacru în Siria


Emisarul internațional pentru Siria, Kofi Annan, după sosirea sa la Damasc, discutând cu şeful misiunii observatorilor ONU, generalul Robert Mood.
Emisarul internațional pentru Siria, Kofi Annan, după sosirea sa la Damasc, discutând cu şeful misiunii observatorilor ONU, generalul Robert Mood.

Emisarul internațional pentru Siria, Kofi Annan călătorește astăzi la Damasc pentru a insista asupra implementării planului său de pace.


Emisarul internațional pentru Siria, Kofi Annan călătorește astăzi la Damasc pentru a insista asupra implementării planului său de pace. Vizita lui Annan care urmează să fie primit mâine de președintele Bashar al-Assad are loc la o zi după condamnarea de către Consiliul de Securitate ONU a unui nou masacru în Siria. Relatează, Alexandru Eftode:

Observatorii Națiunilor Unite aflați în Siria în conformitate cu planul Annan au relatat duminică despre masacrarea a cel puțin 108 oameni în satul Houla de lângă Homs. Între victimele violențelor care au avut loc vineri se numără 49 de copii și 34 de femei. Majoritatea au fost uciși de obuze de artilerie sau tanc, ceea ce ar sugera că la atac au luat parte forțele guvernamentale.

Consiliul de Securitate ONU a condamnat duminică masacrul. După o ședință de urgență, declarația de condamnare a fost dată citirii de către ambasadorul adjunct al Azerbaidjanului, țară care deține președinția Consiliului prin rotație.

Tofig Musayev a spus că membrii Consiliului de Securitate au condamnat omorurile ”în termenii cei mai severi posibil”. Declarația spune explicit că la atac au luat parte artileria și tancurile guvernamentale.

Consiliul de Securitate mai spune că unii civili au fost uciși de focuri trase de la mică distanță sau în urma unor abuzuri fizice severe, dar nu precizează cine au fost asasinii în aceste cazuri. Activiștii opoziției siriene dau vina pe milițiile "Shabbiha" loiale regimului Assad. Dar, într-o declarație făcută presei, ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari a negat acuzațiile.
„Și eu aș vrea să condamn în numele guvernului meu acest țunami de minciuni care au răsunat cu câteva minute în urmă din partea unor membri ai Consiliului, care au încercat să vă inducă în eroare”, a spus ambasadorul.

La Damasc, un purtător de cuvânt al ministerului de externe a spus că cei care au organizat atacul din satul Houla ar fi combatanții opoziției care ar dispune de curând de armament greu, ca mortiere și lansatoare de rachete anti-tanc.

Ambasadorul Germaniei la ONU, Peter Wittig a spus, însă, că nu există vreo îndoială despre cine se face responsabil.

„Există dovezi limpezi ale folosirii armelor grele și a bombardamentelor. Există până și urme de tanc. Dovezile nu sunt tulburi deloc și ele indică urmele clare ale guvernului în acest masacru”.

Declarația Consiliului de Securitate ONU folosește un limbaj deosebit de aspru, dar nu atrage vreo consecință juridică pentru regimul sirian. China și Rusia, membri cu dreptul de veto, au blocat în trecut încercări de a da vina direct pe regimul Assad.

Astăzi la Moscova, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov și cel britanic William Hague aflat în vizită au convenit să mărească presiunile asupra guvernului Siriei pentru retragerea armelor grele din localități. Dar și de data aceasta Lavrov s-a ferit să ceară demisia președintelui Assad.

„Pentru noi, a spus Lavrov, nu este important cine se află la putere în Siria, sau ce fel de regim au. Principalul lucru pentru noi este oprirea violențelor ca să nu mai moară oamenii și să se asigure dialogul politic prin care sirienii înșiși să decidă soarta țării lor”.

William Hague a insistat asupra punctului de vedere occidental că pentru dialogul politic este nevoie de demisia regimului. Prioritatea principală acum, a spus ministrul britanic, este ca planul Annan de oprire a focului să fie aplicat și ca în Siria să existe un sistem mai pluralist și democratic.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG