Linkuri accesibilitate

Cehia - un model de reînoire politică și dezvoltare


Praga
Praga

La împlinirea a 20 de ani de relații diplomatice moldo-cehe, un interviu cu Ștefan Gorda, ambasadorul la Praga al R. Moldova.


Cehia ar fi unul din cei mai siguri parteneri ai Moldovei în cadrul Uniunii Europene. Republica Moldova este o prioritate a Programului ceh de asistență în dezvoltare pentru anii 2011-2017. De asemenea, în Programul guvernamental ceh de promovare a exporturilor, Moldova este considerată țara de interes sporit pentru exporturile cehe. Acum douazeci de ani Republica Moldova şi Republica Cehă au stabilit relaţii diplomatice. Il vom intreba pe Stefan Gorda ambasadorul moldovean la Praga daca se poate vorbi despre Cehia ca despre un model de dezvoltare pentru Moldova?

Europa Liberă: Acum două decenii Republica Moldova stabilea relaţii diplomatice cu Republica Cehă. Putem vorbi despre Cehia ca despre un model de dezvoltare pentru Republica Moldova?

Ambasadorul Ștefan Gorda
Ambasadorul Ștefan Gorda
Ştefan Gorda: „Sigur că da. Acum într-adevăr 20 de ani, prin schimbul de note diplomatice între Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău şi iniţial Ambasada Republicii Federative Cehia şi Slovacia, apoi cu Ministerul de Externe de la Praga, prin schimbul de noste s-au stabilit relaţii diplomatice.

Republica Cehă, care a apărut strict vorbind pe harta politică a lumii la 1 ianuarie 1993, desigur este un model. Eu mă gândesc după aproape doi ani de aflare în Praga, la felul cum îşi ordonează ei priorităţile, la modalităţile organizării sociale, industriale, dacă doriţi, economice în general, la spiritul concret în care cehii ştiu să abordeze o problemă. De exemplu încă din 1993 Cehia obţinea mai mult de 60 de procente din Produsul său Intern Brut din sectorul privat. Felul cum îşi organizează sectorul industrial este absolut formidabil, dacă ne gândim că aproximativ 70 la sută din Produsul Intern Brut al Cehiei este obţinut acum din exporturi.

Eu mă gândesc şi la felul cum îşi organizează ei şi coeziunea naţională, socială. Departe de mine gândul să cred că Cehia nu are probleme sociale, însă în Cehia este aproape interzis, sau nu este salutată etalarea fără rost a bogăţiei, nici a sărăciei. Şi de fapt nici a prostiei.

Este poate inutil să amintesc, dar Universitatea Carolina era fondată încă în anul 1348, cu 11 ani înainte de fondarea Statului
La Praga
La Praga
moldovenesc. Avem ce învăţa de la cehi. Gândiţi-vă doar că ei au fost 400 de ani sub stăpânirea austro-ungară şi totuşi nu şi-au uitat limba, cultura. Au acum nu mai puţin de 10 monumente în patrimoniul UNESCO. Deci, cehii sunt acum o naţiune destul de pregătită pentru concurenţa globală şi trebuie să învăţăm de la ei.”

Europa Liberă: Au căzut şi acolo guvernele, dar interesul naţional a rămas unul prioritar pentru această ţară. Nu?

Ştefan Gorda:
„Vedeţi Dumneavoastră, naţiunea cehă are un spirit deosebit de organizare şi eu pot să vă spun din 2010, de când am
Premierul ceh Petr Necas
Premierul ceh Petr Necas
venit aici, de când s-a format de fapt actualul guvern Petre Necas, nu mai puţin de opt miniştri au părăsit Guvernul din varii motive, în special legate de imaginea lor personală sau politică. Deci, există această capacitate, desigur că există probleme, dar există această capacitate de înnoire a elitelor, de înnoire a clasei politice, de schimbare a celor care poate la un anumit moment au avut alte priorităţi decât cele publice. Şi atunci şi acest lucru mă face să cred că avem ce învăţa de la Republica Cehă.”

Europa Liberă: Domnule Gorda, cândva aţi declarat pentru Europa Liberă că Cehia este un prieten sincer pentru Moldova şi un model de dezvoltare pentru moldoveni. Aţi reconfirmat şi astăzi. Dar pentru cehi Republica Moldova rămâne o poveste, o istorie de succes?

Ştefan Gorda:
„Pot să vă spun că toate lucrurile se percep, se înţeleg în comparaţie. Sigur că noi suntem evaluaţi în special în acest cadru al Parteneriatului estic, aceste şase ţări – Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Georgia şi Azerbaijan. Sigur că toate evaluările care se fac, se fac foarte punctual.

Republica Cehă menţine o ambasadă foarte activă la Chişinău, care analizează absolut tot ce se întâmplă în societatea moldovenească şi mai ales la nivelul decizional. Sigur că aceste cuvinte – „poveste de succes” este o figură de stil. Însă trebuie să spun că nu din cauza că lucrez eu aici la Praga, sau din cauza că mi-ar plăcea să fim o poveste de succes, totuşi Republica Moldova este privită în acest moment ca un model de succes. Pentru că uitaţi-vă, de exemplu, domnul Karel Schwarzenberg a fost la Chişinău în 2010.”

Europa Liberă: Ministrul de externe ceh.

Ştefan Gorda:
„Ministrul de externe ceh, după aceea a urmat vizita ministrului de externe moldovean la Praga. Vizita primului
Premierul Vlad Filat la Praga în 2011 cu omologul său ceh Petr Necas
Premierul Vlad Filat la Praga în 2011 cu omologul său ceh Petr Necas
ministru, Vladimir Filat, am avut mai multe foruri de afaceri. Vinurile moldoveneşti se vând foarte bine pe piaţa cehă, de fapt suntem a doua piaţă din Uniunea Europeană, după Polonia. Deci, putem considera că suntem o poveste de succes, privită de la Praga.”

Europa Liberă: Chişinăul ce bucură de o atenţie deosebită pe care o acordă Cehia, spuneaţi ceva mai devreme. Moldova s-ar situa în topul celor, pare-se, cinci ţări care beneficiază de asistenţă tehnică din partea acestei ţări. În anul curent Moldova este şi cel mai mare beneficiar de asistenţă cehă şi în domeniul infrastructurii, şi în domeniul social. De ce s-ar interesa Cehia atât de mult de Republica Moldova? Şi dacă ştiu cercurile de afaceri din Moldova să profite din plin de această deschidere din partea statului european ceh?

Ştefan Gorda:
„Aţi punctat foarte bine unele lucruri. Eu pot să spun că cercurile de afaceri din Republica Moldova încă nu ştiu să profite foarte bine de deschiderile care există. Noi, după o pauză de mai bine de trei ani, în 2011, în sfârşit am organizat şedinţa Comisiei mixte de cooperare economică la Chişinău.

În acest an această Comisie şi-a ţinut şedinţele la Praga. Am creat grupul de lucru în domeniul energetic, grupul de lucru în domeniul transporturilor. Este pe rol crearea grupului de lucru în domeniul IT. Deci, din partea Cehiei există o deschidere extraordinară de a coopera pe plan economic nemijlocit.

În ceea ce priveşte asistenţa pentru dezvoltare, Republica Cehă, cu toate că există nişte constrângeri bugetare extraordinare acum în această perioadă de criză, a inclus Republica Moldova în planul său pentru 2011-2017 ca ţară prioritară. Sunt cinci ţări prioritare, dintre care Republica Moldova este pe primul loc. Acest lucru încă o dată dovedeşte că Cehia acordă o atenţie sporită în primul rând dezvoltării, aspectelor dezvoltării. Şi mai puţin, probabil, aspectelor simbolice.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc acum un an se vorbea mult despre energetică, despre modernizarea infrastructurii energetice din Republica Moldova prin utilizarea tehnologiilor energo-eficiente avansate în Cehia. Se vorbeşte doar, sau se mai purcede şi la acţiuni, domnule ambasador?

Ştefan Gorda:
„Vedeţi, avem un proiect, a cărui valoarea investiţiilor se ridică la 600 de milioane de euro, peste 600 de milioane de euro, construcţia unei centrale termo-electrice în oraşul Ungheni. Acest proiect încă nu este pus pe roate, deoarece încă nu sunt rezolvate toate problemele, inclusiv cea de conexiune la sistemul electroenergetic european, românesc în cazul dat.

Dar oamenii de afaceri din Cehia au propus, de exemplu, sistemul de cazangerii în cascadă, aşa-numit. La Criuleni, la Anenii Noi. Ei merg în teritoriu şi cer mai mult activism din partea moldovenească. Dumneavoastră ştiţi, eu am relatat despre aceste şedinţe ale Comisiei mixte. Se creează impresia că noi nu întotdeauna ştim ceea ce dorim pe planul cooperării economice şi acest lucru mă face să fiu şi mai insistent.”

Europa Liberă: Şi atunci în zadar mai aşteptăm valorificarea potenţialului relaţiilor economice, dacă uneori ori se ezită, ori din alte varii motive nu se insistă pe o cooperare cu mai mult randament, eficienţă.

Ştefan Gorda:
„Noi nu putem la nesfârşit să semnăm tot felul de acorduri, nu putem la nesfârşit să ne consolăm cu faptul că iată, am avut încă o şedinţă a Comisiei mixte de cooperare economică, că iată, am creat încă un grup de lucru, până nu se mişcă companiile.

Companiile din Moldova sunt acum elementul central, unul din elementele centrale din societatea civilă în ceea ce priveşte integrarea europeană. Dacă companiile noastre nu se mişcă rapid, dacă companiile noastre nu înţeleg foarte bine ce au de făcut, dacă nu-şi văd rolul şi locul lor în piaţa europeană, adică dacă nu văd conexiunile cu această piaţă, dacă nu-şi modifică rapid felul de a fi organizate, de a recepţiona banii, tehnologiile care vin din Occident, care sunt gata să vină din Occident, dacă noi nu deschidem piaţa noastră pentru accesul investiţiilor, dacă noi nu modernizăm standardele noastre pentru ca produsele noastre să pătrundă mai rapid pe piaţa europeană, noi degeaba vorbim despre integrare europeană, despre progres tehnologic în Republica Moldova.

Şi încă ceva: trebuie să modernizăm neapărat şi să aducem la nivelul cuvenit sistemul de învăţământ. Pentru că noi vorbim că avem o mână de muncă ieftină în Republica Moldova, însă acest lucru este cu valoare de simbol, pentru că încercaţi să găsiţi lăcătuşi, tehnicieni, electricieni pe piaţa muncii din Republica Moldova şi o să vedeţi că o să aveţi anumite probleme. Şi oamenii de afaceri cehi ştiu foarte bine aceste lucruri. Ţinem un dialog foarte sincer cu ei. „

Europa Liberă: Aţi spus că la exporturile de vinuri moldoveneşti Republica Cehă, după Polonia, se plasează pe locul doi în spaţiul Uniunii Europene. De fapt sunt căutate vinurile moldoveneşti pe piaţa cehă?

Ştefan Gorda:
„Sigur, sigur că da. Am organizat aici două
La Praga în 2010
La Praga în 2010
festivaluri. Cel puţin două, pentru că au mai fost organizate de diverse companii. Dar două festivaluri – unul în 2010, al doilea în 2011, urmează unul în acest an. Deci, avem un nume pe această piaţă şi avem un prestigiu.”

Europa Liberă: Se aduc vinuri de calitate? Pentru că mă aflam şi eu în Republica Cehă şi în rândurile consumatorilor am găsit păreri diferite, am aflat.

Ştefan Gorda:
„Ce se întâmplă? Eu vreau să fiu foarte sincer cu Dumneavoastră şi cu prietenii mei din sectorul vinificaţiei. Noi avem acest obicei, moştenit încă din timpurile sovietice, de a duce la expoziţii mostre exemplare, extraordinar de calitative şi de bine ambalate, şi prezentate. Iar unul din exportatorii cehi îmi spunea acum vreo lună că în momentul când deschide o sticlă el nu se mai gândeşte la expoziţia care a fost. Se gândeşte ce este în sticla respectivă.

Anul trecut a fost o delegaţie a Ministerului Agriculturii din Republica Moldova aici, s-a interesat de trasabilitatea vinurilor. Deşi Republica Cehă produce cu mult mai puţin vin decât Republica Moldova şi are plantaţii de circa şapte-opt ori mai puţine decât noi, trasabilitatea vinurilor, calitatea vinurilor, urmărirea întregului traseu este cu mult peste standardele care sunt aplicate la noi. Şi atunci trebuie să fim foarte sincer cu oamenii, pentru că oamenii într-adevăr, consumatorul ceh caută vinurile moldoveneşti, le cunoaşte pe mărci.

Noi am făcut, de exemplu Târgul internaţional de Crăciun, organizează soţiile ambasadorilor, şi oamenii veneau şi întrebau: aveţi marca respectivă, nu vreau acum să fac publicitate. Aveţi marca respectivă de cognac-uri? Deci, suntem cunoscuţi.”

Europa Liberă: Mulţumim mult. La întrebările Europei Libere a răspuns în această dimineaţă ambasadorul Republicii Moldova la Praga, Ştefan Gorda.
XS
SM
MD
LG