Linkuri accesibilitate

Funcţionarul faţă cu salariul


În anii tranziţiei imaginea funcţionarului în mase nu a fost tocmai frumoasă şi neprihănită.


Va să zică salariile funcţionarilor publici vor fi majorate cu aproximativ 12%. Cei cu studii superioare vor primi de la 2200 de lei pînă la 10000 de lei. Se vor bucura de această majorare reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, cei de la Curtea Constituţională, de la Procuratură şi din instanţele judecătoreşti. E vorba de miile de cinovnici care formează osatura statului R. Moldova. Să ne bucurăm pentru aceşti concetăţeni ai noştri?

Aşa ar fi normal să fie. Ar trebui să ne bucurăm pentru ei pentru că bucuria cinovnicului ar trebui să însemne întărirea statului şi implicit dezvoltarea ţării. În acest punct însă simt nevoia unor reflecţii.

Impresia mea e că munca acestor concetăţeni de-ai noştri a cam lăsat de dorit de la 1991 încoace. Păi, cine dacă nu ei, funcţionarii de toate felurile şi rangurile, aciuaţi prin departamente, instanţe judecătoreşti şi primării, ar fi trebuit să lupte zi şi noapte cu un fenomen urît cum e evaziunea fiscală. Şi probabil ei au luptat, şi luptă şi acum, atîta doar că rezultatele luptei lor sînt cam modeste. Păi, numai pe durata unui an 57% dintre angajaţii autohtoni au primit salarii în plic. Veţi spune că de vină sînt numai angajatorii şi angajaţii care se înţeleg între ei, dar impresia mea e că şi cohortele de funcţionari ar fi putut să fie mai eficiente.

La rigoare, s-ar putea invoca multe exemple care ar scoate la iveală carenţe în munca funcţionarilor tranziţiei. Numai din episoadele cu cinovnicii nemulţumiţi şi nepoliticoşi, cu cozile infernale la instituţiile statului, s-ar putea face un serial lacrimogen. Nu vreau să generalizez. Oamenii sînt diferiţi, dar în anii tranziţiei imaginea funcţionarului în mase nu a fost tocmai frumoasă şi neprihănită.

Îmi trece acum prin minte un gînd care ar putea să vă pară ciudat, stimaţi ascultători. Sînt aici multe instituţii care se ocupă cu statistica. Nu ştiu însă dacă ne-a spus vreo una cîte procente din gastarbeiterii moldoveni constituie funcţionarii. Ar fi curios să ştim. Pentru că salariile lor de-a lungul timpului nu au fost foarte mari.

Sper foarte mult că dupa sus-pomenita majorare, munca funcţionarilor va deveni mai eficientă. Dacă va fi aşa, atunci guvernul ar trebui să se gîndească la o nouă majorare.
XS
SM
MD
LG