Linkuri accesibilitate

Cui îi mai place CE zilele acestea la Cannes?


Deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, 22 mai 2012.
Deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, 22 mai 2012.

Interviu cu criticul de film Larisa Turea.


Criticul de artă Larisa Turea, aflată la Cannes, unde se desfășoară până la sfârșitul săptămânii o nouă ediție a celui mai prestigios festival de film din lume a vorbit Europei Libere despre aplauzele si huiduielile de la acest eveniment.

Larisa Turea: ,,Fiecare zi aduce surprize. Unul dintre cei care nu prea a fost acceptat de data asta la Cannes a fost maestrul Brad Pitt, care a fost primit foarte frumos într-un film, care totuși nu a reușit să cucerească aplauzele publicului. Și ieri a fost un film, care aduce în prim plan comunitatea basarabenilor de la Paris.

E vorba de filmul lui Catherine Corsini, ,,Trois mondes”/,,Trei Lumi”, care vorbește despre o situație paradoxală și îi prezintă pe moldoveni ca fiind oarecum cei care perturbează liniștea în Paris. Apare o moldoveancă, Vera, cea care la un moment dat probabil că a provocat elementul șoc din tot festivalul, atunci când soțul său a fost victima unui accident foarte grav și a murit, îi întreabă pe francezi foarte răstit: ,,Dar cât m va costa corpul soțului meu? De cinci ani stau aici la Paris, muncesc aproape pentru nimic, de ce noi suntem mai importanți ca voi?”

Cred că este una din scenele care a cutremurat palatul festivalului. Această moldoveancă este interpretată de o actriță croată, e vorba de Arta Dobroshi, care ți-a făcut debutul în filmul fraților Dardenne, ,,Tăcerea Lornei”. Este o actriță foarte frumoasă, foarte bine, numai că nu are nimic cu Moldova.

La fel în acest film, ,,Trei Lumi”, care vorbește despre trei lumi distincte, ce pune în prim plan această comunitate a migranților din Republica Moldova, apar și ceilalți actanți ai acestei tragedii, care sunt și care acționează mai curând ca niște originari din Cecenia, nu din Moldova. Încearcă să-l bată pe personajul central. Sunt mai multe linii de subiect aici și chiar motivația, faptul care o face pe Vera să meargă în Paris, salvându-se de situația care este în Moldova,mi-a părut foarte artificială - ea spune la un moment dat: ,,Mama mea avea doar două rochii. Eu am venit la Paris ca să-mi pot schimba rochia în fiecare zi.”



Cred că problemele noastre, ale Moldovei, sunt mult mai grave, și această interpretare superficială nu poate să ne facă decât rău. Așteptăm, bineînțeles, verdictul juriului lui Nanni Moretti, care se va da abia duminică seara. Este un secret perfect, nimeni nu știe nimic. Conform zvonurilor și conform acestui top al ziariștilor printre favoriți sunt fără concurență Michael Haneke și Cristian Mungiu, cu filmul ,,După Dealuri”, dar totuși depinde foarte mult de juriu. Depinde de dispoziție, depinde de felul de a privi lumea a lui Nanni Moretti, care este președintele juriului, depinde de jurații săi într-o mai mică măsură. Suntem în așteptare.”

Europa Liberă: Doamnă Turea, și totuși sunt unele voci, chiar ale criticilor, care spun că în peliculele cinematografice care derulează acolo, la festivalul internațional de la Cannes, e promovată exagerat de mult violența.

Larisa Turea:
,,Extraordinar de multă violență, aduce mulți copii orfani, aduce tineri debusolați, care nu văd nici o soluție în situația care există. Și conform presei de la festival, totuși criza nu a afectat în mare măsură cinematografia mondială. În America, bunăoară, dimpotrivă profiturile marilor studiouri au crescut, la fel și în Franța. Oamenii când sunt în criză, au nevoie de o consolare și o află în sala de cinema, unde poți să plângi sau să râzi în intimitate, fără ca să te observe nimeni.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG