Linkuri accesibilitate

Catherine Ashton a salutat adoptarea legii pentru asigurarea egalității


Catherine Ashton
Catherine Ashton

Maja Kocijančič: „Oamenii care locuiesc în Moldova trebuie să-și poată trăi viața fără frica de discriminare.”

Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton a salutat vineri seară adoptarea de către parlamentul moldovean a legii pentru asigurarea egalității. Într-o declarație pentru Europa Liberă, purtătoarea de cuvânt Maja Kocijančič a spus că, în continuare, Uniunea Europeană va monitoriza cum se respectă Moldova legea votată astăzi

„Uniunea Europeană și înalta reprezentantă pentru politica externă salută adoptarea legi ca pe un pas pozitiv pentru asigurarea toleranței și egalității tuturor oamenilor din Republica Moldova. Desigur, încurajăm progrese pe mai departe pentru a atinge aceste obiective pe care Moldova și le-a asumat, de exemplu, prin ratificarea convențiilor relevante ale ONU și Consiliului Europei. Cunoașteți că din perspectiva Uniunii Europene toleranța este o valoare de bază pentru orice țară cu aspirații europene, iar drepturile omului trebuie apărate”.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct


„Asta înseamnă desigur că oamenii care locuiesc în Moldova trebuie să-și poată trăi viața fără frica de discriminare. Cât privește pașii următori, vom monitoriza de acum încolo implementarea acestei legi în cadrul existent al dialogului dintre Uniunea Europeană și Moldova”.

Am întrebat-o pe Maja Kocijančič dacă Uniunea Europeană a luat act de modificările aduse de guvern proiectului inițial sub presiunea organizațiilor ortodoxe și altor critici. Vor cauza aceste modificări dificultăți în dialogul pentru liberalizarea vizelor europene? Li se va cere autorităților moldovene să îmbunătățească legea mai târziu?

Maja Kocijančič
Maja Kocijančič
„Este adevărat că au fost făcute unele modificări în ceea ce privește locul unde se face referință în lege la orientarea sexuală. Dar din punctul nostru de vedere, aceasta nu distorsionează natura angajamentului (de a interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale, n.n.). Acest subiect a fost abordat chiar săptămâna aceasta, pe 23 mai, când Uniunea Europeană și Moldova au purtat un dialog pe marginea drepturilor omului. S-a spus la acea ședință că toate prevederile legii vor fi valabile și în cazul acelor criterii care nu sunt enumerate explicit în primul articol al legii, inclusiv criteriul orientării sexuale, acesta fiind angajamentul internațional al Moldovei”.

„Cât privește planul de acțiuni pentru liberalizarea vizelor, din punctul nostru de vedere, adoptarea unei legislații cuprinzătoare împotriva discriminării, care nu înseamnă doar o lege ca atare, dar merge mult mai adânc, este baremul de trecere a primei faze. Planul de acțiuni pentru liberalizarea vizelor s-a dovedit un impuls puternic pentru reforme, iar adoptarea legii a fost un pas important pentru completarea acestei prime faze”.

Am mai întrebat-o pe Maja Kocijančič dacă printre oficialitățile europene există cumva sentimentul că dezbaterea din Republica Moldova este deplasată. Nu se discută despre nevoia de a îmbrățișa toleranța ca atare, ci despre nevoia de a vota o lege ca să se poată călători fără vize în Uniunea Europeană.

„Cel mai important lucru pentru noi este ca într-un final drepturile de bază la care ținem ca toleranța și drepturile omului să fie respectate și apărate. Ca în oricare altă țară, dezbaterea se poate încinge și poate uneori degrada foarte mult. Dar ceea ce e important este faptul că drepturile de bază sunt respectate iar reformele necesare continuă. Planul de acțiuni pentru liberalizarea vizelor, voi repeta, s-a dovedit a fi o motivație puternică pentru reforme și asta este exact ceea ce ne dorim: ca reformele să fie realizate”,

a spus într-un interviu pentru Europa Liberă Maja Kocijančič, purtătoarea de cuvânt a lui Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG