Linkuri accesibilitate

Agențiile naționale anti-corupție


Afiş al campaniei anti-corupție „Interese la vedere” de la Chişinău.
Afiş al campaniei anti-corupție „Interese la vedere” de la Chişinău.

Existența unor asemenea instituții nu garanteazâ că în practică ele şi functioneaza în mod neutru şi independent.

Agențiile - sau comisiile - naționale anti-corupție sînt instituții ad-hoc, create in tarile in curs de dezvoltare in care justitia este ineficace si in care structurile statului se dovedesc incapabile, sau nedoritoare, sa combata in mod real acest fenomen care e coruptia.

Tarile Europei Occidentale, sau Statele Unite, nu au in general asemenea agentii, intrucit justitia, politia si fiscul sint considerate institutii suficient de pregatite pentru a combate tentativele de coruptie. In schimb, astfel de agentii si comisii sint prezente si functionale in majoritatea tarilor foste comuniste, chiar daca sint membre in Uniunea Europeana, precum si in tarile lumii a treia, numite in mod pudic „in curs de dezvoltare“.

In multe din acestea, organismul a fost creat recent, in urma semnarii unei conventii a Natiunilor Unite. În România, Agentia Nationala pentru Integritate (ANI) nu exista decit din 2008, cind a intrat in functiune cu o intarziere de un an peste calendarul initial, din pricina opozitiei, pina atunci, a Parlamentului. Nici nu e de mirare de altfel, dat fiind ca printre primii investigati au fost dupa aceea chiar unii dintre parlamentari.

Daca exista vointa politica si daca agentia e functionala, principiul functionarii ei e in general acelasi. Agentia se autosesizeaza in cazul in care un om politic sau un inalt functionar poate fi banuit in mod rezonabil de frauda. Pentru a ramâne la situatia României, unul din primele cazuri anchetate de Agentia de Integritate ANI a fost cel al unui parlamentar care cistigase trei milioane de euro in trei luni, si care, pentru a se justifica, a spus ca era vorba de flerul lui rar in a face afaceri imobiliare.

În România exista chiar doua asemenea organisme anti-fraudã. Pe linga ANI, mai functioneaza si Directia Nationala Anticoruptie, cu o functionare si un bilant diferite.

Desigur, cum a aratat-o un studiu recent al Natiunilor Unite, existenta unei asemenea institutii nu garanteaza ca in practica ea si functioneaza in mod neutru si independent. Acolo unde structurile puterii sint corupte, o asemenea agentie poate deveni doar o alta arma in mainile guvernului pentru a persecuta opozitia. In practica insa, un sistem autoritar nu are neaparata nevoie de o asemenea agentie. In Rusia, de pilda, nu exista un organism specific pentru combaterea inaltei coruptii. In Rusia, anchetele, atunci cind e nevoie, sint conduse fie de FSB, fie de biroul Procurorului General.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG