Linkuri accesibilitate

Rezoluție împotriva homofobiei a Parlamentului European


Paradă gay la Sankt Petersburg, 25 iunie 2011.
Paradă gay la Sankt Petersburg, 25 iunie 2011.

Statele din UE trebuie sa fie un exemplu în lupta împotriva homofobiei, se spune în rezoluția adoptată la Strasbourg.

Ambasada Statelor Unite la Chișinău a salutat astăzi adoptarea legii privind asigurarea egalităţii pe care o numește "un pas pozitiv spre garantarea drepturilor egale pentru toţi oamenii din Moldova". Uniunea Europeană nu a reacționat deocamdată. Dar Parlamentul European a votat încă joi o rezoluție în care recomandă țărilor din Europa, fie ca fac sau nu parte din Uniunea Europeană, să apere persoanele LGBT de violențe homofobe și de discursul bazat pe ură. Parlamentul European, o instituție tot mai influentă a Uniunii Europene, și-a exprimat regretul că nici în țările membre drepturile minorităților sexuale nu sunt apărate pe deplin. Relatează de la Strasbourg Iolanda Bădiliță.

„Țările europene care nu sunt înca membre ale UE, intre care Russia, Ucraina si Moldova ar trebui sa se asigure ca persoanele din categoria LGBT sunt protejate de ura homofobica, de discursul incarcat cu ura si violenta, iar partenerii de acelasi sex ar trebui sa se bucure de acelasi respect ca restul societatii”, spune rezolutia inaintata de cele mai importante grupuri politice - EPP, S&D ALDE, Greens/EFA and GUE/NGL - si adoptata cu 430 de voturi pentru, 105 impotriva si 59 abtineri.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct


„Exact ca rasismul si sexismul, homofobia este un atentat asupra valorilor europene", a spus la Strasbourg in cadrul dezbaterii in plen, reprezentantul presedintiei daneze a Uniunii Europene Nicolai Wammen.

„În Moldova, in Ucraina, in Rusia sunt adoptate legi care reprezinta un pas in urma in procesul de intelegere a valorilor europene, care spun ca pentru a fi acceptat de societate si a avea respectul institutiilor statului trebuie sa te conformezi unui stereotip foarte ingust." a declarat eurodeputatul laburist britanic Michael Cashman.

În rezolutia nelegislativa adoptata in aceasta saptamana Parlamentul comunitar condamnă legile şi violenţele homofobe din diverse ţări europene şi solicita statelor membre ale UE să ia considerare facilitarea accesului persoanelor lesbiene, homosexuale, bisexuale şi transexuale (LGBT) la uniuni consensuale, parteneriate înregistrare sau căsătorii.

Eurodeputaţii cer de asemenaea Comisiei Europene „să propună măsuri de recunoaştere reciprocă a efectelor documentelor privind statutul civil pe baza principiului recunoaşterii reciproce".
XS
SM
MD
LG