Linkuri accesibilitate

Controversa legată de reînhumarea în Transilvania a osemintelor scriitorului maghiar Nyírő József


Clădirea parlamentului de la Budapesta
Clădirea parlamentului de la Budapesta

Uniunea Social Democrată aflată la putere în România pare să mizeze pe resuscitarea sentimentelor anti-maghiare înaintea alegerilor locale din 10 iunie

Diplomații români se aşteaptă la un sfîrşit de săptămână lung, din cauza insistentelor oficialilor maghiari de a repatria ramasitele scriitorului maghiar Nyírő József. Ceremonia reinhumarii scriitorului maghiar nascut in 1889 in Transilvania a fost pregatita de mult de seful Parlamentului din Ungaria, dar la manifestari se pregateste sa vina chiar premierul Victor Orban, potrivit surselor citate de presa de la Budapesta. Ministerul de Externe de la Bucuresti s-a opus ideii de reinhumare a scriitorului Nyírő pe motiv ca in perioada interbelica acesta a sustinut guvernul fascist condus de Szalasi Ferencz. A fost parlamentar al formatiunii fasciste in legislativul de la Busapesta si a scris o serie de texte propagandistice antisemite si de sustinere a regimului de extremă dreapta.

De partea cealalta liderii minoritatii maghiare din Romania sustin ca e un gest firesc reinhumarea scriitorului nascut in Ardeal, emigrat apoi in Ungaria dupa ce Transilvania a devenit provincie romaneasca in 1918 si care a murit in 1953 la Madrid unde s-a refugiat dupa venirea comunistilor la putere la Budapesta.

In vreme ce diplomatii romani si ungari negociaza inca reinhumarea lui Nyírő József, despre care elita maghiara sustine ca este un scriitor de prima mina, autoritatile romane fac presiuni pentru descurajarea oricarei incercari de repatriere a osemintelor acestuia. Lucacs Csaba, reprezentantul ungar care se ocupa cu ceremonia de repatriere a ramasitelor scriitorului maghiar, le-a reprosat oficialilor romani masurile dure luate impotriva desfasurarii ceremoniei care ar trebui sa aiba loc duminica, povestind ca i s-a pus in vedere ca nu cumva in trenul care-I transporta pe pelerinii de la Budapesta spre Sumuleu Ciuc sa fie ascuns sicriul cu ramasitele scriitorului. In plus Budapesta s-a plins ca masinile parlamentarilor din Ungaria, care au venit in Romania pentru a asista la funeralii, au fost perchizitonate amanuntit de politisti in civil. „Autoritatile de la Bucuresti au solicitat garantii ca pasagerii trenului nu vor ascunde sicriul printre bagaje” a explicat oficialul de la Budapesta, calificind drept „absurde” masurile luate de romani.

Surse din zona liderilor comunitatii maghiare din Romania ne-au spus ca pentru repatrierea ramasitelor lui Nyírő József au fost obtinute toate autorizatiile necesare din partea autoritatilor romane si ca scandalul este doar unul politic. Televiziunile de stiri din Romania au capatat de altfel in ultimele zile un ton tot mai nationalist, iar politicienii liberali si socialisti aflati la putere la Bucuresti par sa mizeze pe resuscitarea sentimentelor anti-maghiare folosindu-se de aceasta ocazie. Cu doua saptamini inainte de alegerile locale care au loc in Romania pe 10 iunie, guvernul de centru-stinga incearca, de fapt, sa cistige teren pe seama minoritatii maghiare.

Ideea spatiului de libera circulatie la care vrea sa adere Romania pare sa nu aiba nici o importanta pentru guvernul de la Bucuresti, caz in care pentru restul continentului maghiarii vor fi vazuti din nou ca victime ale nationalismului românesc.
XS
SM
MD
LG