Linkuri accesibilitate

„Parlamentul European cere eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținutilor politici, inclusiv a liderilor opoziției din Ucraina."


Parlamentul European de la Strasbourg a avut pe ordinea de zi situaţia drepturilor omului in Ucarina – ţară, cum se ştie, care face parte din grupul Parteneriatului estic – din care face parte şi Moldova. După cum spune corespondenta noastra Iolanda Bădilită, rezoluţia adoptată de euro parlamentari cere clar regimului de la Kiev eliberarea tuturor politicienilor opoziţiei reţinuti în diferite cauze.

„Parlamentul European cere eliberarea imediata si neconditionata a tuturor detinutilor politici, inclusiv a liderilor opozitiei din Ucraina", se spune intr-o rezolutie referitoare la situatia din Ucraina adoptata la Strasbourg.

Cuvantul de ordine in Ucraina trebuie sa fie „reformarea justitiei". Astfel conditioneaza Parlamentul Europen deblocarea relatiilor dintre UE si cea mai mare tara a Parteneriatului Estic.

Declansata de condamnarea Iuliei Timosenko la 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere, si de campania internationala de sensibilizare asupra prezumtivelor abuzuri la care aceasta ar fi fost supusa in timpul detentiei, criza care s-a instalat in relatiile UE cu Ucraina a obligat Bruxelles-ul ca priveasca mai atent la felul in care functioneaza institutiile democratice si statul de drept in aceasta tara.

„Justiția selectivă și motivată politic este inacceptabilă“, a spus comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, in cadrul unei dezbateri la care a participat și fiica Iuliei Timoșenko, Evghenia.

Starea de sanatate a Iuliei Timosenko continua sa fie un motiv de ingrijoarea in Uniunea Europeana. Este deja notoriu angajamentul presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, care pe 16 mai a reusit sa ajunga la o intelegere cu premierul ucrainean, Mykola Azarov, potrivit careia Parlamentul va trimite experți medicali în Ucraina pentru a evalua starea de sanatate a fostului premier și tratamentul ce îi va fi administrat.

In rezolutia votată, Parlamentul a decis trimiterea unei delegatii care să asiste la al doilea proces al Iuliei Timoșenko, stiut fiind ca apelul a fost amanat pentru sfarsitul lunii iunie. Deputatii deplang amanarea apelului pentru 26 iunie 2012, considera aceasta intarziere regretabila si avertizeaza ca „aceasta ar putea fi o tergiversare a procesului”.

Insa mai multi deputati, intre care si liberala romanca Norica Nicolai, au criticat ceea ce au numit ”imixtiunea Parlamentului European in justitia ucrainiana”.

Pe de alta parte in timp ce Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anuntat deja ca va boicota campionatul de fotbal Euro 2012 găzduit de Polonia și Ucraina, o parte din eurodeputați și-au exprimat îndoiala asupra acestei decizii, care ar putea vatama dialogul UE-Ucraina. Intre ei si eurodeputatul Paweł Kowal (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Polonia), președintele delegației parlamentare pentru relațiile dintre UE și Ucraina.

„Cred ca am cazut de acord ca Ucraina este un partener important al UE. Fiecare politician trebuie să decidă singur dacă merge sau nu la meciurile din Ucraina“, a arătat eurodeputatul polonez.

Desi nu cheama la un boicot al intrecerii sportive, rezolutia Parlamentului face apel la politicienii europeni care vor merge in Ucraina cu acesta ocazie, sa isi manifeste dezacordul cu privire la situatia politica si sa viziteze detinutii politici din aceasta tara.

Ucraina negociază în momentul de față un acord de asociere cu UE pentru consolidarea relațiilor bilaterale. „Nu putem progresa către semnarea acordului dacă Ucraina nu arată că respectă spiritul asociației politice“, a arătat în cadrul dezbaterii de la Parlamentul European comisarul Füle.

Potrivit rezolutiei nelegislative votate astazi, autoritatile de la Kiev sunt chemate sa infiinteze un panel international si impartial avand misiunea de a raporta violarile drepturilor omului si libertatilor fundamentale in cazul membrilor fostei guvernari de la Kiev.

De o importanta cruciala sunt alegerile parlamentare din acest an, considera Parlamentul, care face apel la puterea de la Kiev sa garanteze opozitiei dreptul de a participa la acest scrutin.
XS
SM
MD
LG