Linkuri accesibilitate

Există o mare datorie a necesităţii reformării organelor MAI


Opiniile lui Ion Hadârcă despre constatările raportului Amnesty Internațional referitoare la Moldova.


Radio Europa Libera a cerut opinia despre raportul Amnesty Internațional și referințele sale la Moldova, liberalului Ion Hadîrcă, membru al Comisiei pentru drepturile omului din Parlamentul de la Chişinău.

Europa Liberă: În raportul său anual asupra situaţiei drepturilor omului în lume, Amnesty International a criticat Moldova pentru aplicarea în continuare a tratamentelor inumane în arestul poliţiei şi pentru faptul că cei vinovaţi nu sînt traşi la răspundere. Cum răspundeţi dvoastră acestor constatări?

Ion Hadîrcă: „Ar fi mai multe de spus. Aşa succint, la modul foarte general, vreau să remarc că pentru noi nu este o noutate că sîntem la capitolul celor care mai au foarte mari datorii.

În primul rînd, noi am moştenit un sistem care nu permitea o protecţie constantă şi mai permisibilă pentru apărarea drepturilor omului în toate sferele, aşa încît chestiunea asta se mai răsfrînge asupra acestor realităţi şi există şi o chestiune de imagine. Noi aşa sîntem priviţi de mai multă vreme, repet, şi din cauza moştenirii acestui sistem foarte degradant în ansamblu. Şi din cauză că după evenimentele din aprilie 2009, în contextul acelor evenimente, a moştenirii comuniste care a creat de fapt acest sistem monstru, au suferit mii de tineri şi chestiunea aceasta a devenit imediat obiect de comentarii pe mapamond. Adică e şi firesc că această imagine încă nu s-a şters… ”

Europa Liberă: Din cauză că pînă acum încă nu se ştie ce s-a întîmplat de fapt la 7 aprilie…

Ion Hadîrcă: „Noi în cîteva rînduri am sesizat şi chiar la una din ultimele şedinţe colega noastră Corina Fusu a solicitat o audiere în Parlament a instanţelor, a organelor respective, ca să vină cu o nouă comunicare despre derularea investigaţiilor legate de 7 aprilie, pentru că noi oricum trebuie să luăm o atitudine…”

Europa Liberă: Dar nu aţi găsit susţinere

Ion Hadîrcă: „Aţi fost martorul şedinţei Alianţei unde iarăşi a fost abordat acest subiect. Noi insistăm şi vom insista în continuare. Sînt încă puncte de vedere divergente legate de cei care gestionează anumite sectoare în acest domeniu şi există această temere, pe care nu noi o împărtăşim, ca aceste audieri să nu se transforme într-un atac asupra unor persoane care la ora actuală nu au nimic comun cu acele evenimente, însă devin implicit responsabili.

Procesul acesta necesită investigaţii îndelungate, noi înţelegem acest fapt. Însă nu putem să eludăm situaţia propriu-zisă şi nu putem să nu recunoaştem că într-adevăr există o mare datorie a necesităţii reformării organelor MAI, a instituţiilor subordonate Ministerului de Interne. Există discriminări în domeniul protecţiei drepturilor omului la penitenciarele feminine, bunăoară. Eu personal am primit zilele acestea o serie de reclamaţii ale deţinuţilor din raionul Rezina”.

Europa Liberă: Dar în trei ani s-ar fi putut produce nişte schimbări. De ce nu s-au întîmplat?

Ion Hadîrcă: „La acest capitol pot să răspund foarte general iarăşi. Anul acesta noi am votat Strategia de Reformare a Sistemului de Justiţie. Noi am avut un handicap politic foarte serios - alegerea preşedintelui. Practic, barca era clătinată încît se dorea alegeri anticipate, şi noi am reuşit s-o echilibrăm. Acum vom reveni la toate aceste exigenţe legate de reforma Procuraturii şi a MAI. Ni se spune că şi alte legi vor veni într-un timp proxim la parlament de la govern, aşa încît noi sîntem totuşi pe un drum bun”.

Europa Liberă: Şi ce şanse daţi că drumul ăsta bun nu va dura prea mult?

Ion Hadîrcă: „Şansele acestea sînt asumarea guvernării a AIE care vrea să asigure un curs proeuropean şi care să nu mai permită să mai cădem în groapa aceea a lipsurilor mari despre care se vorbeşte şi în rapoartele internaţionale”.
XS
SM
MD
LG