Linkuri accesibilitate

Parlamentul a votat legea de castrare chimică obligatorie a pedofililor


Președintele Timofti obligat să o promulge dar ar putea cere modificarea ei în timp.


Înainte sa fie dezbatute in Parlament, ultimele doua acte legislative
convenite cu UE pentru liberalizarea regimului de vize, Legea privind egalitatea de sanse si strategia de reformare a centrului anticoruptie, deputatii din coalitia majoritara au revotat azi o lege propusa de liberali dar care nu a fost promulgata de presedintele tarii Nicolae Timofti. Liberalii au conditionat votarea controversatei legi impotriva discriminarii cu votarea repetata a legii care prevede castrarea chimica a pedofililor, pe care seful statului acum nu o mai poate respinge. Lucia Diaconu relatează
.

Legea pe care liberalii au folosit-o drept condiţie pentru a vota cealtele două, de care depind negocierile cu UE pe vize, a fost prima pe ordinea de zi a şedinţei şi a fost votată fără să suporte vreo modificare. Şi asta chiar dacă şeful statului refuzase anterior s-o promulge.

„A fost un capriciu al liberalilor, cîteodată a fost o presiune agresivă din partea lor de a revota această lege în formula în care ea a fost votată iniţial, dar am făcut acest lucru pentru a păstra echilibrul în interiorul AIE, pentru a vota programul pe care urmează să-l votăm inclusiv mîine şi de a păstra o atmosferă de conlucrare în sînul nostrum,” le-a declarat după şedinţă ziariştilor Dumitru Diacov, liderul fracţiunii PD.

Şi atunci, şi acum, votarea legii care prevede castrarea chimică obligatorie a persoanelor care vor viola minori pînă la 14 ani a stîrnit critici din partea apărătorilor drepturilor omului. Aceştia îi dau dreptate preşedintelui Timofti care a invocat necorespunderea actului legislativ cu prevederile constituţionale ce se referă la inadmisibilitatea tratamentului degradant faţă de oameni, indiferent de actele pe care le comit.

Cristina Pereteatcu
Cristina Pereteatcu
Iată cum a comentat Cristina Pereteatcu, directoarea Amnesty International Moldova votul de azi din Parlament: „Cînd vorbim despre o castrare chimică obligatorie fără acordul persoanei căreia i se va aplica, aceasta înseamnă tortură expres prevăzută de lege, deci pentru asta au votat azi legiuitorii R. Moldova.”

Potrivit legislaţiei, preşedintele ţării nu mai poate respinge legea dacă a fost votată a doua oară în Parlament. Dar consilierul prezidenţial Ion Păduraru ne-a spus că Nicolae Timofti ar putea cere modificarea acesteia după un timp.

„De îndată ce vor apărea probleme la aplicarea acestei legi, eu nu exclud şi implicarea structurilor internaţionale, mă refer la nivel european, Consiliul Europei care şi-a manifestat deja îngrijorarea, vom veni cu iniţiative legislative de-a fi modificat Codul Penal în acest context.”

Ion Păduraru
Ion Păduraru
Ion Păduraru ne-a mai spus că nu crede că votul de azi ar putea să facă mai dificilă relaţia dintre preşedinţie şi legislativ, dar a ţinut să mai facă o remarcă mai mult în calitatea sa de jurist decît de persoană oficială.

„Ca cetăţean, vreau să vă spun, că mie nu-mi place cînd legile sînt forţate, sînt impuse prin şantaj, prin negocieri etc. Eu consider personal că o lege trebuie să întrunească o majoritate a deputaţilor politic conştientă, nu impusă în urma unor negocieri, deşi nici asta nu este exclus.”

Liberalii, iniţiatorii legii, susţin că procedura de castrare obligatorie a pedofililor va reduce numărul infracţiunilor ce atentează la libertatea şi inviolabilitatea sexuală a persoanei, dar mai ales a cazurilor de viol repetat.

După ce deputaţii din AIE au susţinut azi legea despre castrarea chimică, se aşteaptă că liberalii vor vota mîine cele două restanţe ale Chişinăului în prima fază a planului de acţiuni cu UE pentru liberalizarea vizelor, legea pentru asigurarea egalităţii, noua denumire a legii antidiscriminare, şi strategia de reformare a Centrului Anticorupţie. Pentru avizarea urgentă a acestor două proiecte de lege de către comisiile specializate din Parlament a fost întreruptă azi şedinţa legislativului.
XS
SM
MD
LG