Linkuri accesibilitate

Tineri, locuri de muncă și oportunități


Un interviu cu Eugeniu Gârlă, managerul de proiect al Tîrgului de joburi.


Astăzi la Chişinău a avut loc prima ediţie a Târgului de cariere, eveniment organizat de o companie de resurse umane cu scopul de a-i ajuta pe tinerii care tocmai ies de pe băncile facultăţilor şi sunt în căutarea unui loc de muncă. Stagiara noastră, Olga Lavric, studentă la Şcoala de studii avansate în Jurnalism, l-a întrebat pe managerul de proiect, Eugeniu Gârlă care este diferenţa dintre acest târg şi târgurile tradiţionalele care se organizează an de an la Chişinău.

Eugeniu Gârlă: „Diferenţa ar fi că noi îl orientăm foarte mult către domeniul resurse umane. Pe lângă târgul job-urilor de muncă avem şi master class-uri oferite de companii cu experienţă în domeniul resurselor umane. Cu astfel de master class-uri dorim să dezvoltăm companiile de la noi, să-şi dezvolte departamentele de resurse umane, să lucreze mai bine cu angajaţii pe care îi au, dar şi vizitatorii care vin la târg să ştie cum mai bine să se pregătească pentru un interviu. Mi-aş dori ca acest târg să devină o tradiţie şi să-l facem de două ori pe an, în luna octombrie şi în luna mai.”

Europa Liberă: Un criteriu de eficienţă al acestor târguri este faptul că potenţialii angajaţi au posibilitatea de-a se întâlni cu potenţialii angajatori. Ce alte criterii de eficienţă mai au aceste târguri?

Eugeniu Gârlă:
„Noi îl numim un eveniment de angajare, dar şi unul de socializare. Dacă oamenii vin şi au discutat cu mulţi angajatori, au înţeles ce se caută acum pe piaţă şi au înţeles ce trebuie să facă ei mai bine, ce trebuie să se îmbunătăţească la ei pentru a fi mai competitivi pe piaţă cred că acesta ar fi un alt criteriu de eficienţă. Nu este de ajuns doar dacă cineva nu şi-a găsit un job târgul nu l-a ajutat, poate el a aflat răspunsul la ce ar trebui el să-şi îmbunătăţească personal pentru a deveni mai bun pentru companiile care angajează la moment.”

Europa Liberă: Care este profilul psihologic al unui tânăr pentru care angajatorii „s-ar bate” pentru a-l avea în echipa sa?

Eugeniu Gârlă:
„Foarte mult acum se pune accentul pe atitudine şi mentalitate. Este clar experienţa contează, este clar cunoştinţele contează. Dacă omul are o atitudine pro-activă, foarte orientată spre rezultat, spre rezolvare de probleme şi nu de creare a lor, atunci companiile pot să dezvolte acel om rapid.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să întreprindă învăţământul pentru ca tinerii să nu abandoneze domeniul în favoarea altuia care nu are tangenţă cu ceea ce au învăţat ei?

Eugeniu Gârlă:
„O comunicare eficientă între învăţământ, între mediul de afaceri şi între studenţi, elevi cei care primesc educaţia cred că o să rezolve problema.”

Europa Liberă: Mulţi dintre tinerii care absolvă sunt şomeri; nu fac ei fata cerinţelor sau chiar sunt puţine oportunităţi pentru ei?

Eugeniu Gârlă:
„Pe lângă angajare sunt oportunităţi foarte bune pe care ar putea să le facă. Prima este voluntariatul. Ştiu că uneori din punct de vedere financiar este mai greu, dar îţi dezvoltă acele abilităţi şi acele competenţe pe care le caută angajatorii în ziua de astăzi.”

Europa Liberă: În ce măsură remunerarea contează pentru tinerii absolvenţi?

Eugeniu Gârlă:
„Într-adevăr salariul pe care îl primesc contează foarte mult, contează la început. Însă după trei patru luni îţi dai seama că activitatea într-o companie contează mai mult decât salariul pe care îl primeşti.”
XS
SM
MD
LG