Linkuri accesibilitate

România, Traian Băsescu și criza financiară a Greciei


Traian Băsescu: România „este pregatită pentru ce-i mai rău, dar nu-și dorește să se întîmple ce-i mai rău”.


România, care deşi are multe filiale de bănci greceşti, consideră ca a luat în perioada trecută măsurile necesare care o vor feri acum de evoluţii prea riscante. Este ceea ce susţine preşedintele de la Bucuresti, Traian Băsescu, după cum relatează Sabina Fati.

„România vrea sa fie bine”, dar „daca ar fi rau” tara e pregatita sa diminueze la „maximum” daunele, spune presedintele roman, Traian Basescu referindu-se la posibilitatea iesirii Greciei din zona euro. Dupa intilnirea cu ceilalti sefi de stat ai Uniunii Europene, Traian Basescu a vorbit despre solidaritatea fata de criza elena, dar a dat si asigurari ca România a luat de multa vreme in calcul cel mai rau scenariu si are asigurate inclusive solutii legislative cu ajutorul carora ar putea prelua impactul in ipoteza in care Grecia va fi nevoita sa paraseasca moneda euro pe fondul adincirii crizei economice si politice din aceasta tara.

„Nu inseamna ca Romania nu va avea daune si cheltuieli” a recunoscut Traian Basescu luind probabil in calcul faptul ca cele sase banci grecesti nu sint foarte solide. Cu toate acestea directorul Directiei supraveghere din Banca Nationala a României, Nicolae Cinteza sustine ca bancile cu capital elen au o solvabilitate cu doua puncte procentual peste media sistemului bancar autohton, iar obligatiile lor sint bine acoperite cu lichiditati si titluri de stat. Aceasta declaratie este menita sa ofere incredere mediului economic, in vreme ce avertismentele sefului statului roman merg in oglinda: una catre institutiile statului sa fie in alerta, iar alta catre cetateni sa inteleaga ca Romania si-a facut lectiile si si-a pus la punct un sistem pentru situatii de urgenta inaintea multor state europene.

Este vorba mai ales despre asa numita „bancă punte” (bridge-bank) creata de Banca Nationala pentru a administra temporar bancile comerciale aflate in dificultate. Aceasta institutie ar urma sa actioneze ca o ambulanta bancara: ar prelua activele bancile bolnave in intregime sau doar pe cele contaminate, le-ar igeniza si vinde mai departe unor banci private eligibile.

Noul ministru de Finante, Florin Georgescu a explicat ca in ciuda situatiei din Grecia sistemul bancar românesc este solid si bine capitalizat si deci nu crede ca autoritatile vor fi nevoite sa foloseasca „banca-punte” pentru cazul bancilor aflate in dificultate. Cu toate aceste asigurari, unele semne de intrebare persista, fiindca in România sint prezente sase banci grecesti care detin circa 17% din totalul activelor sistemului bancar: EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Românească), Emporiki Bank (deţinută de Credit Agricole) şi ATEBank.

Un raport de anul trecut al bancii japoneze Nomura arata ca filialele bancilor grecesti din România au finantat bancile mama din Grecia, iar acest lucru ar putea antrena sub efectul bulgarelui de zapada si sistemul bancar autohton, mai cu seama ca potrivit datelor recente cele mai mari patru institutii de credit grecesti au raportat pierderi totale de 28 de miliarde de euro, cea mai mare parte din acesti bani, adica 23 de miliarde fiind alocati pentru programul de stergere a celor 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.

Pe de alta parte aceste sase banci grecesti prezente in România au acordat in trecut credite de 13 miliarde de euro, in vreme ce depozitele atrase se ridica la doar 6 miliarde de euro. Echilibrul lor este destul de instabil, iar declaratiile de calm venite dinspre Banca Nationala, sint completate de rapoarte care arata ca cele mai mari investitii ale bancilor grecesti s-au canalizat spre sectorul imobiliar, aflat deocamdata in declin.

Traian Basescu a dat, insa, asigurari ca România „este pregatita pentru ce-i mai rau, dar nu-si doreste sa se intimple ce-i mai rau” si are la indemina nu doar banca-punte salvatoare, ci si banii necesari pentru a o face functionala in cazul in care va trebui pusa la lucru, daca vre-una dintre filiale bancilor grecesti se va afla in dificultate.
XS
SM
MD
LG