Linkuri accesibilitate

Serviciul de asistență personală pentru persoanele cu dizabiltăți


În R. Moldova sunt în evidenţă aproape 9000 de persoane cu dizabilităţi care au nevoie de îngrijire permanentă.


Persoanele care au în grijă adulţi sau copii cu dizabilităţi grave, vor putea fi remunerate pentru munca pe care o fac în fiecare zi. Atribuindu-li-se statutul de asistenţi personali, aceştia vor fi angajaţi de către autorităţile publice locale, cu drepturi depline, iar responsabilităţile vor fi trecute într-un caiet de sarcini. Această reformă benefică pentru îngrijitori dar şi pentru beneficiarii de asistenţă este prevăzută de regulamentul privind funcţionarea serviciului de asistenţă personală, aprobat recent de către Guvernul Republicii Moldova. Înainte de a fi aplicat la scara întregii ţări, noul sistem de motivare şi recompensare a fost testat în raioanele Ungheni şi Soroca. Amănunte aflăm de la stagiara noastră Tamara Grejdeanu, studentă la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism.

Ina Mănăstireanu din Ungheni are grijă de soţul ei, care după ce a suferit un accident are nevoie de asistenţă permanentă. De curînd a obţinut statutul oficial de asistent personal, ceea ce îi dă mai multă siguranţă şi curaj. Ea se înscrie la diverse cursuri de instruire alături de alţi asistenţi personali unde fac schimb de experienţă.

Ina Mănăstireanu: „Cît de cît parcă te simţi importantă, ştiţi cum, pentru că cineva îţi acordă atenţie, au grijă şi de noi, organizează seminare speciale pentru asistenţii personali, te întreabă, îţi oferă cuvîntul, am şi un salariu aşa cum este el,dar măcar îl am, am stagiu de lucru, care mă va ajuta cît de cît atunci cînd mă voi pensiona.”

În raionul Soroca, serviciul de asistenţă personală a activat un an şi jumătate. Chiar dacă a avut priză la beneficiari, din lipsă de fonduri a fost sistat.

Tudor Frunză, şeful direcţiei Asistentă socială Soroca, spune că serviciul a reuşit să se impună în faţa autorităţilor drept unul extrem de necesar: „I-am salarizat ca pe lucrătorii sociali, fiindcă nu erau acte normative. Vreau să vă spun că erau foarte, foarte bucuroşi, se numărau şi ei ca cetăţeni, asistentul personal, de obicei era o rudă, erau angajaţii noştri, se bucurau de acele servicii sociale garantate, carte de muncă, salariu.”

Despre obstacolele şi riscurile pe care a căutat să le anticipeze noul serviciu ne-a vorbit şi Şeful direcţiei politici publice pentru persoanele cu dizabilităţi de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Vasile Cuşca: „Pot fi şi unele abuzuri, asistentul personal figurează că a exercitat o activitate sau alta dar în realitate el nu a făcut acest lucru, de aceea ne-am gîndit şi la un registru ceva, acolo pe loc, pentru activităţile zi de zi şi inclusiv persoana cu dizabilităţi va semna ce activităţi sau ce îngrijiri a primit de la asistentul personal, măcar că acesta este rudă.”

Am căutat să aflu ce cred oamenii despre ajutorul de care au nevoie persoanele cu dizabilităţi şi de la cine ar trebui să-l primească.
- ,,Ar fi bine să fie un ajutor chiar din partea oamenilor, nu numai din partea statului, din partea statului obligatoriu ar trebui”;
- ,,Să facă caravane mai des, pentru ca noi să putem să ajutăm şi noi, dar totuşi statul nu se gîndeşte”;
- ,,Este asistenţa socială, în toate raioanele care trebuie să dea informaţii, la părinţii care mai ales au copii bolnavi”;
- ,,Mă gîndesc că ştiu beneficiile lor, da cred că sunt puţine”;
- ,,Noi, din respect că noi suntem sănătoşi, trebuie să le acordăm undeva, mai mult ajutor, mai multă susţinere, să simtă. Şi vreau să spun că, cîteodată noi învăţăm de la dînşii, eu în multe situaţii sunt mai pozitivi decît noi, mai optimişti”;
- ,,Ei au nevoie de un sprijin, şi financiar, da, cît de puţin, dar ar trebui şi moral mult, că moralitatea te dă la pămînt”.

Serviciului de asistenţă personală va fi extins începînd cu anul 2013 cînd vor fi angajaţi primii asistenţi în mai multe raioane ale republicii. Costurile lunare pentru asistenţa acordată unui beneficiar se ridică la 2500 de lei, iar în R. Moldova sunt în evidenţă aproape 9000 de persoane cu dizabilităţi care au nevoie de îngrijire permanentă.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG